قرار نیست در پساکرونا جهان تغییر کند!
قرار نیست در پساکرونا جهان تغییر کند!

  محمدحسین جعفری سمیع – دبیر گروه سیاسی /   با شیوع ویروس کرونا، روش های ارتباطی نخبگان و اساتید دانشگاه در سراسر جهان با مخاطبانشان نیز تغییر کرده است. در روزهای اخیر بسیاری از صاحب نظران در حوزه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نظرات خود را از طریق اینستاگرام و دیگر ابزارهای ارتباطی […]

 

محمدحسین جعفری سمیع –
دبیر گروه سیاسی /

 

با شیوع ویروس کرونا، روش های ارتباطی نخبگان و اساتید دانشگاه در سراسر جهان با مخاطبانشان نیز تغییر کرده است. در روزهای اخیر بسیاری از صاحب نظران در حوزه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نظرات خود را از طریق اینستاگرام و دیگر ابزارهای ارتباطی نوین با مخاطبان در میان گذاشته اند. در ادامه بخش هایی از گفت و گوی صادق زیباکلام استاد دانشگاه با موضوع «پیامدهای سیاسی و اقتصادی کررونا در ایران» و پاسخ این فعال سیاسی سوالات مطرح شده از سوی مخاطبان و خبرنگاران را می خوانید.

به گزارش «جمله» صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه در این گفت و گو که با همراهی آرمان سلیمی، عضو هیئت تحریریه سایت انتخاب برگزار شد ابتدا ضمن قدردانی از فداکاری ها و از خودگذشتگی های کادر درمانی کشور و عرض تسلیت به هموطنانی که طی ماه های اخیر عزیزان خود را از دست داده اند اظهار کرد:«علت این گفت و گو توییتی بود که چندی پیش من در صفحه شخصی خود منتشر کردم و در آن توییت به این موضوع اشاره داشتم که ما و نخبگان ما چه نگاهی به بحران کرونا دارند و در مقابل جهان غرب چه نگاهی به این موضوع دارد».
این استاد دانشگاه ادامه داد: «همانطور که پیش از این هم اشاره کرده بودم،آنچه که جدای از موضوع کرونا و شیوع این بیماری و همچنین تبعات اقتصادیی که این بحران به بار آورده است، موضوعات دیگری در غرب پیرامون قرنطینه به وجود آمده، عوارض این اقدام همچون افسردگی، مشکلات کاری و افزایش خشونت های خانوادگی است. همچنین مباحث مختلفی در خصوص اقدامات و سیاست های اتخاذ شده دولت ها در غرب مانند حمایت های مالی از خانواده های کم درآمد و نحوه مقابله این کشورها با گسترش شیوع در سطح کشورها مطرح شده است».
وی ادامه داد: « در مقابل اما یک نگاه خاصی در کشور ما وجود دارد که بر اساس آن مباحثی بر اساس متافیزیک، معرفتی، ماورایی و موضوعاتی همچون جهان پس از کرونا، عصر پساکرونا مطرح می شود که من اعتقاد دارم همه این مباحث تنها در تفکر ما وجود دارد و قرار نیست چیزی در جهان به صورت کلان تغییر کند. ».
این فعال سیاسی افزود: « اگر درست دقت کنیم متوجه این حقیقت می شویم که اساساً در ایران عده هر گاه بحرانی در جهان روی می دهد، فوراً ادعا می کنند که تمدن غرب به چالش کشیده شد. به طور مثال وقتی جلیقه زردها در فرانسه تظاهرات می کنند، این تمدن غرب است که دچار چالش شده است. گویا عده ای در ایران تنها به روی غرب متمرکز شده اند تا ببینند اکنون چه بحرانی در غرب رخ داده تا آن را نشانه ای از پایان تمدن غرب ارزیابی کنند. جالب این است که در موضوع کرونا، غرب از اواخر اسفندماه با این مشکل مواجه شد و دو ماه قبل تر، این بیماری در چین روزانه صدها قربانی می گرفت، اما کسی در ایران عنوان نمی کرد که حکومت چین به زیر سوال رفته اما به محض آنکه پای این بحران به غرب باز شد، بلافاصله سخن از فروپاشی غرب مطرح می شود».

نگاه رقابتی برخی به بحران کرونا
زیباکلام با اشاره به اخبار منتشر شده توسط صدا و سیما و رسانه های محافظه کار در خصوص وضعیت آمریکا و آمار تلفات این کشور گفت: « متاسفانه این رسانه ها به گونه ای آمار تلفات را در آمریکا بیان می کنند که گویا از جان ادن این انسان ها خوشحال هستند. واقعاً انسان باید چه دیدگاهی داشته باشد که از مرگ دیگران احساس رضایت کند»؟
این استاد دانشگاه ادامه داد:« به فرض که همه ۳۵۰ میلیون نفر جمعیت آمریکا، در اثر کرونا از بین رفتند و یا چند میلیون جمعیت اروپا هم از بین رفتند، چه اتفاق واقعاً در ایران رخ می دهد؟ آیا بیکاری از بین می رود؟ آیا تورم از بین می رود؟ آیا مفاسد اقتصادی در کشور از بین می رود؟ آیا با مردن تمام مردم غرب، همه مشکلات ملت ما تمام می شود و از بین می رود»؟
زیباکلام تصریح کرد: «برای من این موضوع روشن نیست که چرا رسانه های ما با خوشحالی از افزایش تلفات در غرب سخن می گویند در حالی که اگر به رسانه های دیگر کشورها نگاهی بیاندازیم متوجه می شویم که آنها تنها به روی مشکلات خود متمرکز شده اند».

روابط عادی با کشورها نشانه نوکری نیست
زیبا کلام در پاسخ به یکی از مخاطبان که نظر وی را به معنای آشتی با آمریکا و برقراری ارتباط با این کشور برداشت کرده بود اظهار کرد: «نزدیک ۱۹۷ کشور اکنون عضو سازمان ملل هستند. حسب روایت نظام، این ۱۹۷ کشور به دلیل آنکه روابطی عادی با آمریکا دارند، همگی نوکر آمریکا هستند و تنها چند کشور نوکری آمریکا را نمی کند که شامل ایران، کره شمالی و کوبا می شود. در ایران عادی سازی روابط با کشورهای دیگر و به ویژه غرب را معادل نوکری می دانند».
این فعال سیاسی با اشاره به روابط ترکیه با آمریکا اظهار داشت: «آیا در نظر کسانی که روابط عادی را نوکری می دانند، اکنون ترکیه نوکر آمریکا است؟ حداقل در چند سال گذشته بر سر یکسری مسائل جدی، این کشور در مقابل آمریکا ایستاده است. موضوعاتی همچون سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ و همچنین بر سر موضوع لشگرکشی اردوغان به سوریه اختلاف شدیدی میان ترکیه و آمریکا وجود دارد. چگونه می توان چنین رابطه ای را نوکری نامید»؟
این استاد دانشگاه افزود: « من فقط می گویم رابطه ای عادی داشته باشیم مانند همان رابطه ای که با روسیه و چین داریم. آیا رابطه ما با چین و روسیه به معنای آن است که ما نوکر آنان هستیم»؟

وضعیت ایران در دوران پسا رونا
صادق زیبا کلام در پاسخ به سوالی که از سوی خبرنگار «جمله» در خصوص «شرایط ایران پسا کرونا و تاثیرات این بحران بر حوزه های سیاسی اجتماعی » مطرح شده بود، اظهار کرد: « پاسخ این مساله بستگی به طول مدت این بحران در کشور دارد. تا به اینجا دو ماه است که ما با کرونا زندگی کرده ایم. اگر همچنان این بحران دو یا سه ماه دیگر با ما باشد، اولین تاثیر آن اقتصادی خواهد بود».
وی افزود:« قبل از آنکه شیوع کرونا در ایران آغاز شود، هنگامی که در حال تنظیم بودجه ۹۹ بودند، مبلغی نزدیک به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه های نظام برای سال جاری تعیین شده است. هنوز کرونا وارد ایران نشده بود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان (یک سوم این بودجه) مشخص نشده بود که قرار است از کجا تامین شود. پس از شیوع کرونا در ایران، این بحران یکسری هزینه های اضطراری را بر دولت تحمیل کرده است. این در حالی است که به رغم افزایش هزینه ها هیچ درآمدی به بودجه کشور افزوده نشده است ».
این فعال سیاسی ادامه داد: « در چنین وضعیتی هرچقدر این بیماری ادامه پیدا کند، وضعیت مالی دولت کمبود بودجه پیشتر نمایان می شود. این تبعات اقتصادی شیوع کرونا در کشور است».
این استاد علوم سیاسی ادامه داد: « از لحاظ سیاسی هم به طور حتم تمام مشکلات بر سر دولت خراب خواهد شد و همه دولت را در عامل مشکلات معرفی خواهند کرد مهمترین اتفاق سیاسی این است که از خردادماه مجلس یازدهم کار خود را آغاز خواهد کرد. مجلسی که به شدت تندرو و رادیکال است. همچنین از نیمه سال ۹۹ موضوع انتخابات ریاست جمهوری نیز مطرح خواهد شد».
وی افزود: « مساله این است که وقتی دیگر از ۱۴۰۰ روحانی رئیس جمهور نیست، دیگر مجلس دهم نیست، این جریان چه کسی را قرار است عامل مصیبت ها معرفی کنند»؟
این کنشگر سیاسی تصریح کرد:«از نظر اجتماعی یکسری آسیب های اجتماعی همچون دیگر کشورها افزایش پیدا خواهد کرد. این آسیب ها مانند خشونت های خانوادگی ، آمار طلاق و امثال آن است که همگی بستگی به مدت زمانی دارد که کرونا ادامه می یابد».