قمار بزرگ آنکارا!
قمار بزرگ آنکارا!

  کاوه ایرانی – روزنامه نگار/   روز گذشته ارتش سوریه در حالی در شرق «ادلب» توانست روستای «النیرب» در مجاورت جاده بین المللی «حلب-لاذقیه» و ۴ روستای دیگر را در منطقه «ابوالضهور» در شرق «سراقب» را آزاد کند که نیروهای متجاوز ترکیه در حمایت از گروه های تروریستی این منطقه مواضع ارتش سوریه را […]

 

کاوه ایرانی –
روزنامه نگار/

 

روز گذشته ارتش سوریه در حالی در شرق «ادلب» توانست روستای «النیرب» در مجاورت جاده بین المللی «حلب-لاذقیه» و ۴ روستای دیگر را در منطقه «ابوالضهور» در شرق «سراقب» را آزاد کند که نیروهای متجاوز ترکیه در حمایت از گروه های تروریستی این منطقه مواضع ارتش سوریه را بمبماران کرده بودند. اردوغان مدعی است که ارتش ترکیه با هدف نظارت بر «آتش بس» در ادلب مستقر هستند. اما منابع خبری از پشتیبانی مستقیم ارتش ترکیه از تروریست هایی مستقر در این منطقه خبر می دهند.

به گزارش «جمله» به نقل از برگزاری رسمی سوریه (سانا)، ارتش سوریه در عملیات روز گذشته خود توانست با حمله به مراکز تجمع گروه های تروریستی، تجهیزات نظامی آنان را منهدم کند تا بیش از پیش به شهر سراقب به عنوان کلید بازپس گیری ادلب نزدیک شود.
نظامیان سوری در روزهای اخیر بسیاری از روستاهای اطراف شهر سراقب را آزاد کرده اند تا بدین ترتیب پیشروی به سمت ادلب – آخرین پایگاه تروریست های حاضر در سوریه- با تمام توان از محور شرق ادامه داشته باشد. ارتش سوریه سه شنبه گذشته نیز توانست کنترل شهر راهبردی «معره النعمان» در حومه جنوبی ادلب را به دست بگیرد. ارتش این کشور چهارشنبه هفته قبل هم با ورود به «خان‌طومان» در استان حلب این منطقه راهبردی را سرانجام از تروریست‌ها پس گرفت.

نقض آتش بس از سوی تروریست های تحت حمایت ترکیه
پیشروی سوریه در استان های ادلب و حلب در روزهای اخیر درحالی شدت گرفته که از روز نهم ژانویه (۱۹ دی ماه) با توافق میان «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه‌ای وی در منطقه ادلب آتش بس اعلام شد؛ اما این آتش بس دو روز پس از اعلام با حملات تروریست‌ها نقض شد.
بنا بر گزارش های دریافتی، تنش در شهر ادلب و مناطق پیرامونی آن رو به افزایش است. ارتش سوریه در همراهی با روسیه اقدام به پیشروی در ادلب نموده است. هدف از این عملیات نظامی، سرکوب آخرین گروه‌های وابسته به شورشیان سوری اعلام شده است.
خبرگزاری آناتولی، روز دوشنبه ۱۴ بهمن به نقل از وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده است که در جریان حملات هوایی و پرتاب خمپاره توسط سربازان ارتش سوریه، چهار سرباز ترکیه کشته شده‌اند. افزون بر آن، گفته می‌شود که نه سرباز دیگر این کشور در جریان این حملات مجروح شده‌اند. وضعیت جسمانی یک از مجروحان وخیم گزارش شده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در واکنش به حملات ارتش سوریه به ادلب از حمله هوایی به شماری از مواضع ارتش سوریه در این منطقه خبر داده و آن را “پاسخ محکم” ارتش ترکیه به این حملات اعلام کرده است. وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده است که در جریان این حملات هوایی، ۳۵ سرباز ارتش سوریه کشته‌شده‌اند. خبر کشته شدن این تعداد سرباز ارتش سوریه توسط رئیس جمهوری ترکیه نیز اعلام شده است. این در حالی است که دیده‌بان حقوق بشر سوریه تعداد کشته شدگان ارتش سوریه را کمتر از ادعای اردوغان اعلام کرده است. بر اساس خبری که از سوی این مرکز منتشر شده، در جریان حملات هوایی ترکیه به مواضع ارتش سوریه، شش سرباز سوری کشته و بیش از ۲۰ سرباز دیگر مجروح شد‌ه‌اند.

حضور نظامیان ترکیه در ادلب
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده است که ارتش سوریه از مواضع و مکان استقرار سربازان ترکیه در منطقه ادلب مطلع بوده و به‌رغم آن اقدام به این حملات کرده است.
نیروهای نظامی وابسته به دولت بشار اسد با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه مناطق وسیعی در ادلب را از تروریست ها پس گرفته‌اند. خبرگزاری رویترز روز دوشنبه سوم فوریه با انتشار گزارشی از استانبول اعلام کرده است که شهر مهم معره نعمان نیز به تصرف ارتش سوریه در آمده است.
ابراهیم کالین، سخنگوی دولت ترکیه حملات هوایی ارتش این کشور به مواضع ارتش سوریه را واکنشی به کشته شدن چهار سرباز ترکیه در اثر حملات ارتش سوریه اعلام کرد.
وزارت دفاع ترکیه نیز اعلام کرده بود که حضور و استقرار نیروهای نظامی این کشور در ادلب با هدف کاهش تنش و برای جلوگیری از درگیری در این منطقه صورت گرفته است. وزارت دفاع ترکیه همچنین اعلام کرده است که مواضع و محل استقرار نیروهای ترکیه در ادلب از پیش با نیروهای نظامی روسیه و از این طریق با ارتش سوریه هماهنگ شده بود.

قمار بزرگ اردوغان در خاک سوریه!
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقه‌ای «رأی الیوم» نوشت: «درگیری‌های سوریه و ترکیه در منطقه ادلب، که موجب کشته شدن ۶ سرباز ترکیه و زخمی شدن ۹ نفر دیگر در نتیجه حمله هوایی ارتش عربی سوریه به کاروان نظامی ترکیه نزدیک شهر «سراقب» شد، نشان‌ می‌دهد که صبر طرف روسی در مقابل تأخیر «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه در اجرای تعهداتش مبنی بر خارج کردن نیروهای وابسته به گروه‌ها و جریان‌هایی، که در فهرست تروریستی قرار دارند، از شهر ادلب تمام شده است؛ تعهداتی که در سال ۲۰۱۷ در چارچوب توافق بر سر ایجاد منطقه کاهش تنش اعلام شد».
این تحلیلگر مسائل جهان عرب تصریح کرد: «بعد از آن‌که روستاها و شهرک‌های سوریه، تحت کنترل گروه تروریستی النصره و همپیمانانش در حومه ادلب، یکی پس از دیگری مقابل پیشروی ارتش عربی سوریه سقوط کردند و به‌ویژه بعد از موفقیت ارتش در بازپس‌گیری شهر استراتژیک «معرة النعمان» و نزدیک شدن آن به آزادسازی شهر سراقب، اردوغان خودش را در معضلی بزرگ مقابل معارضان سوری مسلح هم‌پیمان خود می‌بیند، و اکنون او با خطر سقوط (آزادی) قریب‌الوقوع شهر ادلب مواجه است و این به‌معنای گسیل شدن هزاران نفر از ساکنان این شهر و عبور از طریق مرزهای ترکیه است؛ امری که اردوغان را وادار می‌کند با اعزام یک کاروان نظامی متشکل از ۳۵۰ خودروی زرهی به شهر سراقب و باز کردن انبارهای تسلیحاتش برای حمایت از عناصر معارض در این شهر، به بزرگ‌ترین قمار از آغاز مداخله‌اش در بحران سوریه از ۹ سال پیش کشیده شود که این امر، به‌معنای فروپاشی بیشتر تفاهماتش با هم‌پیمانان روسی‌اش است».
روایت رسمی روسیه، که بر زبان «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین جاری شد، می‌گوید که مقامات ترکیه با وجود کانال‌های تماس، به مسکو اطلاع ندادند که نیروهای‌شان را شب دوشنبه به سراقب اعزام می‌کنند؛ امری که باعث شد ارتش سوریه آنجا را بمباران کند و ۹ نفر از نیروها (ی ترکیه) کشته شوند. سخنگوی روسیه اظهارات اردوغان مبنی بر حملات هوایی جنگنده‌های «اف۱۶» ترکیه به نیروهای سوریه و کشته شدن ۳۵ نظامی را قاطعانه رد کرد و گفت که روسیه کنترل حریم هوایی سوریه را در دست دارد و هیچ‌گونه نفوذ هواپیماهای ترکیه به آن وجود نداشته است. منظور روسیه این است که اردوغان حقیقت را نگفته است همان‌گونه که خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد که در نتیجه بمباران ترکیه هیچ‌گونه تلفاتی میان نیروهای سوریه به‌وجود نیامده است.
آنچه از همه موارد فوق‌الذکر می‌توان نتیجه گرفت این است که طرف روسی هنگامی که خود را مقابل انتخابات دشوار میان هم‌پیمانان سوری و تُرکی می‌بیند، ایستادن در سنگر متحد قدیمی‎اش، سوریه را در رویارویی با هم‌پیمان جدیدش، ترکیه، ترجیح می‌دهد؛ به‌ویژه پس از آن‌که صبر روس‌ها از طفره رفتن اردوغان و عدم اجرای تعهداتش در چارچوب توافق ۲۰۱۸ در سوچی برای تخلیه ادلب از گروه‌های تروریستی، تمام شده است. اردوغان نتوانست و به‌عبارتی دیگر نخواست که جبهه النصره را «مهار کند» و حملات آن به ارتش سوریه در حومه‌های ادلب و حلب را متوقف کند این گروه تروریستی فراتر از این حملات، بسیاری از خطوط قرمز را با حملات پهپادی مکرر به پایگاه هوایی روسیه در «حمیمیم» نزدیک لاذقیه نقض کرد؛ امری که خشم روسیه را برانگیخت و باعث شد که روس‌ها تصمیم بگیرند که پس از شکست گزینه سیاسی، حمله مشترکی با ارتش سوریه برای بازپس‌گیری ادلب از طریق گزینه نظامی آغاز کنند.