كتابخانه بزرگ هاروارد
كتابخانه بزرگ هاروارد

  كتابخانه بزرگ هاروارد از كتابخانه‏ هاي بزرگ جهان در ۱۶ فوريه ۱۶۳۸ میلادی توسط جان هاروارد تأسيس شد و او هنگام مرگ نيز املاك و دارايي خود را براي كتابخانه و مدرسه خويش اختصاص داد. کتابخانه ی دانشگاه هاروارد هم به عنوان قدیمی ‌ترین مجموعه ی فرهنگی در آمریکا و هم دیگر شعبات خود، […]

 

كتابخانه بزرگ هاروارد از كتابخانه‏ هاي بزرگ جهان در ۱۶ فوريه ۱۶۳۸ میلادی توسط جان هاروارد تأسيس شد و او هنگام مرگ نيز املاك و دارايي خود را براي كتابخانه و مدرسه خويش اختصاص داد. کتابخانه ی دانشگاه هاروارد هم به عنوان قدیمی ‌ترین مجموعه ی فرهنگی در آمریکا و هم دیگر شعبات خود، بزرگ ‌ترین کتابخانه دنیا نیز به شمار می رود.
امروزه اين مدرسه به عنوان دانشگاه هاروارد، يكي از بزرگ‏ترين دانشگاه ‏هاي جهان به حساب مي‏ آيد و كتابخانه آن نيز با دراختيار داشتن بيش از ۸ ميليون كتاب بزرگ‏ترين كتابخانه دانشگاهي به شمار مي‏رود. کتابخانه این دانشگاه نیز به عنوان یکی از بزرگترین کتابخانه‌های آکادمیک جهان و بزرگترین کتابخانه آمریکا از دیگر ارزش‌های آن به‌شمار می‌رود. هاروارد در میان تمامی موسسات آموزش عالی در جهان از بزرگترین پشتوانه مالی برخوردار است، پشتوانه‌ای که در ژوئن سال گذشته ارزشی برابر ۳۲٫۳ میلیارد دلار داشت.
سیستم مرکزی کتابخانه هاروارد در کتابخانه وندرنر در هاروارد‌یارد واقع شده‌است که شامل ۸۰ کتابخانه مستقل حاوی ۱۵ میلیون نسخه کتاب است. به این شکل هاروارد به گفته انجمن کتاب‌خانه‌های آمریکا، مالک بزرگترین کتابخانه آکادمیک آمریکا و یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان است.
محبوب‌ترین این مجموعه در میان دانشجویان کارشناسی، کتابخانه‌های کابوت، لامونت و ویدنر هستند. در این مراکز کتاب‌های کمیاب و دستنوشته‌های تاریخی و دیگر انواع مجموعه‌های ارزشمند یافت می‌شوند. قدیمی‌ترین مجموعه نقشه‌ها،‌اطلس‌ها و فرهنگ‌های جغرافیای آمریکا در این کتابخانه‌ها یافت می‌شوند و دسترسی به آنها برای عموم آزاد است. همچنین بزرگترین مجموعه زبان آسیای شرقی خارج از آسیای شرقی در کتابخانه هاروارد-ینچینگ موجود است.
هاروارد همچنین مالک چندین موزه علمی،‌هنری و فرهنگی است، ‌موزه هنر هاروارد تشکیل شده از سه موزه جداگانه‌است که در آنها می‌توان مجموعه‌هایی باستانی از هنرهای اسلامی، چینی،‌ هندی اروپایی را یافت.
دانشگاه هاروارد یکی از دانشگاه‌های خصوصی عضو لیگ دانشگاه‌های آیوی یا مجتمع نیلوفری است، مجتمعی متشکل از هشت دانشگاه مشهور جهان که به دلیل ساختمان‌های قدیمی که نمای آنها با پیچک پوشانده شده به این شکل نامگذاری شده‌اند. هاروارد در کمبریج ماساچوست واقع شده و شدت نفوذ و قدرتی که دارد آن را به یکی از مشهورترین دانشگاه‌های جهان تبدیل کرده‌است. هاروارد در سال ۱۶۳۶ توسط نهاد هیات قانونگذار ایالت ماساچوست ایجاد شد و کمی بعد از آن نام اولین حامی و پشتیبان مالی این دانشگاه، جان هاروارد برای آن انتخاب شد.
دانشگاه هاروارد قدیمی‌ترین موسسه آموزش عالی در آمریکا محسوب می‌شود. بدنه دانشجویی و برنامه‌های آموزشی این دانشگاه در قرن هجدهم به تدریج از وضعیت صرفا روحانی و مذهبی به حالت عمومی‌تر درآمد و در قرن نوزدهم، ‌ این دانشگاه به بنیادی‌ترین مرکز فرهنگی در میان روشنفکران و نخبگان بوستون تبدیل شد. از سال ۱۸۶۹ تا ۱۹۰۹ در میانه جنگ‌های داخلی آمریکا، تصدی طولانی‌مدت چارلز ویلیام الیوت براین دانشگاه آن را به مرکز تحقیقاتی مدرن و حرفه‌ای تبدیل کرد. دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۰۰ به عضو بنیانگذار انجمن دانشگاه‌های آمریکا تبدیل شد. ریاست این دانشگاه در دوران رکود اقتصادی بزرگ آمریکا و جنگ جهانی دوم به عهده جیمز بریانت کونانت بود، ‌ فردی که تلاش کرد پس از پایان جنگ ساختار آموزشی این دانشگاه را متحول ساخته و ورود به این دانشگاه را برای همه آزاد کند. تاکنون هشت رئیس‌جمهور آمریکا، جان آدامز، جان کوئینکی آدامز، تئودور روزولت، فرانکلین روزولت، جان. اف. کندی، جورج بوش، رادرفورد بیرچارد هیز و باراک اوباما در این دانشگاه تحصیل کرده‌اند و ‌۱۵۰ برنده نوبل در این دانشگاه به عنوان دانشجو یا عضو هیات علمی و یا محقق حضور داشته‌اند. کتابخانه این دانشگاه نیز به عنوان یکی از بزرگترین کتابخانه‌های آکادمیک جهان و بزرگترین کتابخانه آمریکا از دیگر ارزش‌های آن به‌شمار می‌رود. هاروارد در میان تمامی موسسات آموزش عالی در جهان از بزرگترین پشتوانه مالی برخوردار است، پشتوانه‌ای که در ژوئن سال گذشته ارزشی برابر ۳۲.۳ میلیارد دلار داشت.

رتبه‌بندی هاروارد
دانشگاه هاروارد بارها توسط معتبرترین موسسه‌های رتبه‌بندی جهانی به عنوان برترین دانشگاه جهان انتخاب شده‌است. این دانشگاه از سال ۲۰۰۳ به بعد در رتبه‌بندی ARWU به عنوان برترین دانشگاه جهان انتخاب شده‌است و همچنین این دانشگاه در رتبه‌بندی مشترک QS و تایمز از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ به عنوان برترین دانشگاه جهان انتخاب شد. این دانشگاه در رتبه‌بندی عملکرد آکادمیک دانشگاه‌ها سال ۲۰۱۲ برترین دانشگاه جهان انتخاب شد و در رتبه‌بندی ۲۰۱۳-۲۰۱۴ PayScale به عنوان هشتمین دانشگاه برتر جهان انتخاب شد.

کتابخانه‌های بزرگ جهان
کتابخانه‌های بسیاری امروزه در اقصی نقاط جهان وجود دارند که حاوی ذخایر ارزنده‌ای از دانش و اندوخته‌های بشریت هستند. که یکی از آنها کتابخانه بریتانیاست. این کتابخانه ۱۵۰ میلیون منبع دارد.
بر طبق روایت‌های دیگری، کتابخانه کنگره آمریکا، که با دارا بودن ۱۳۴ میلیون عنوان، یدک‌کش عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه جهان است و نیاز به ۸۰۰ کیلومتر قفسه جهت ذخیره‌سازی کلکسیون خود دارد (بنابراین، ازلحاظ حجمِ ذخایر از کتابخانه بریتانیا بزرگ‌تر است). گنجینه کتب فارسی این کتابخانه حاوی کتب ارزشمندی همچون نسخه‌های خطیِ کتاب‌های اسکندرنامه نظامی گنجوی، سفرنامه ناصرالدین شاه قاجار، و تفسیر سیزده‌جلدی مثنوی مولانا جلال‌الدین رومی، اثر محمدتقی جعفری است. از دیگر کتابخانه‌های بزرگ جهان می‌توان کتابخانه ملی فرانسه و کتابخانه عمومی شهر نیویورک را نام برد. هم‌چنین کتابخانه ملی اسرائیل با ۵ میلیون نسخه دارایی، مالک بزرگ‌ترین کتابخانه جهان به زبان عبری و در مورد دین و موضوعات مربوط به یهودیت است.