نیلوفر منصوری- دبیر گروه گردشگری/ زمستان را به سرما و سپیدی میشناسیم، فصلی که باید کنار آتش گرم خانه و خانواده به سر آید. اما حکایت علاقهمندان به سفر و گردشگران ماجراجو جور دیگری رقم میخورد، راه سفر را در پیش میگیرند و از زیباییهای طبیعت گرما و انرژی میگیرند. تعطیلات آخر هفته فرصت […]
نیلوفر منصوری-
دبیر گروه گردشگری/
زمستان را به سرما و سپیدی میشناسیم، فصلی که باید کنار آتش گرم خانه و خانواده به سر آید. اما حکایت علاقهمندان به سفر و گردشگران ماجراجو جور دیگری رقم میخورد، راه سفر را در پیش میگیرند و از زیباییهای طبیعت گرما و انرژی میگیرند. تعطیلات آخر هفته فرصت مناسبی است تا دست از زندگی پراسترس و رنگپریده شهری بشوییم و به دامان طبیعت بینظیر و رنگارنگ کشورمان رهسپار شویم. برای این کار بیابان لوت، بهترین گزینه است. این بیابان بیستوهفتمین بیابان بزرگ جهان بهشمار میرود. دشت لوت از جمله مناطق فراگرم و خشک جهان است. دانشمندان علت گرمای بالای این منطقه را رنگ تیره و خشکی سطح آن دانستهاند که موجب جذب گرمای خورشید میشود. حالا به این اتفاق منحصربهفرد وجود کلوتهای منطقه شهداد را هم اضافه کنید. نمونهای از این کلوتها در منطقه یوتا ایالاتمتحده وجود دارد، اما با این حال چشمانداز ماورایی و وهمآلود کلوتهای شهداد سالانه توریستهای زیادی را از داخل و خارج از کشور به سمت خود جذب میکند.
وقتی از زیباییهای طبیعت صحبت می کنیم، کم و بیش ذهن همه ما ناخودآگاه به سوی جنگلهای سرسبز، رودخانههای خروشان و کوههای سر به فلک کشیده می شود؛ اما طبیعت جلوههای دیگری هم دارد. کویر یکی از این دیدنیها است که به سهم خود از جذابیت و افسونی خیرهکننده و آرامشی ژرف و عمیق بهره برده است. به این ها جادوی آسمان شب را هم اضافه کنید، جشن درخشش و سکوتی که ارزش یکبار امتحان را دارد.
یکی از باشکوه ترین و منحصربه فردترین مناطق طبیعی و دیدنی جهان کلوتها هستند. کلوت از دو بخش “کل” به معنای شهر و آبادی و “لوت” که همان کویر لوت است، تشکیل شده است. کلوتها نتیجه فرسایش خاک و تاثیر بادها در کویرند که از حدود ۲۰ هزار سال قبل به وجود آمدهاند. گرچه در نگاه اول بعد از دیدن کلوتها اینطور به نظر میرسد که کلوتها دستساز بشر هستند، اما در واقعیت اینطور نیست.
این سازههای طبیعی در موازات تل ماسههای بزرگ شرق دشت لوت قرار گرفتهاند و نامشان هم در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که تمدنی با بیش از ۶ هزار سال قدمت در دل دشت لوت در نزدیکی کلوتهای شهداد قرار گرفته است. به عقیده کارشناسان و باستانشناسان آثار بسیاری از جمله سفال، مجسمه و زیورآلات در این منطقه به دست آمده و قدیمیترین اثری که در دل این کویر یافت شده “درفش شهداد” است. با تمام این تفاسیر منطقه شهداد هم از نظر طبیعی پدیدهای منحصر به فرد است و هم از نظر تاریخی اهمیت فراوانی دارد. در کویر شهداد، ۱۰۰ هکتار نمکزار به شکل جوشش تخممرغی وجود دارد که در هیچ جای دنیا مشابه آن نیست. در محدودهای ۳۰ هزار کیلومتری، در دل لوت، هیچ حیاتی وجود ندارد و شاهد این ادعا جسد سالم گاوی است که در زمستان ۱۳۶۵ در کویر لوت تلف شده است. پس از گذشت ۱۵ سال از آن زمان، جسد این گاو – در حالی که براثر نور شدید آفتاب خشک شده بود – بدون هیچ تغییری پیدا شد.
چطور به شهداد برویم
«کلوتها» سبب شده که این بخش از بیابان لوت بسیار پر طرفدار باشد به طوری که گردشگران از راههای دور نزدیک به این منطقه میآیند تا تجربه حضور در کویر را با دیدن کلوتها پیوند بزنند. برای رسیدن به کلوتهای شهداد ابتدا باید خود را به شهرستان نهبندان برسانید که به این منظور باید وارد جاده کرمان – بم شوید. پس از کمی رانندگی در این مسیر چشمتان به تابلویی خواهد خورد که برای رسیدن به کلوت شهداد شما را راهنمایی میکند. مسیر تا جاده سیرچ بزرگراه دوبانده و امن است؛ اما پس از آن جادهای کوهستانی و یک بانده در انتظار شماست.
بیشتر طبیعتگردها دوست دارند که شب را در کویر کمپ بزنند و از دیدن ستارههای آسمان کویری را لذت ببرند. به هر حال چه شب در دل کویر اقامت کنید یا به شهر بروید حضور در میان کلوتها در زمان طلوع آفتاب تجربه بینظیری خواهد بود. با تحویل شب به نور نارنجی و زیبای طلوع خورشید، کلوتها یک به یک در زیر آفتاب روشن میشوند و حال و هوای زیبایی برای تماشاگران به وجود میآورند.
تفریحات در کلوت شهداد