محکومیت پرسپولیس و لیگ بدهکار ایران
محکومیت پرسپولیس و لیگ بدهکار ایران

      حسن صانعی‏پور/ روزنامه نگار/ باشگاه های متعددی در ورزش و به خصوص فوتبال جهان وجود داشته اند که، دچار بحران های مدیریتی و اقتصادی شده و سرنوشت مبهمی پیدا کرده اند. راپید بخارست، دارلینگتون، فیورنتینا وآکرینتگتون در اروپا، کشاورز، استیل آذین و داماش در ایران ، باشگاه هایی هستند که یا نابود […]

 

 

 

حسن صانعی‏پور/ روزنامه نگار/

باشگاه های متعددی در ورزش و به خصوص فوتبال جهان وجود داشته اند که، دچار بحران های مدیریتی و اقتصادی شده و سرنوشت مبهمی پیدا کرده اند. راپید بخارست، دارلینگتون، فیورنتینا وآکرینتگتون در اروپا، کشاورز، استیل آذین و داماش در ایران ، باشگاه هایی هستند که یا نابود شده و یا فعالیت های آنان بسیار محدود شده است. در واقع رمز و راز ماندگاری باشگاه های بزرگ، داشتن مدیریت کلان و آینده نگر است که سال های آینده را پیشبینی کرده و برای آن برنامه دارد.

داستان تمام نشدنی برانکو با پرسپولیس
علیرغم ادعای مطرح شده در مقاطع مختلف، در مورد پرداخت بدهی برانکو و یا توافق با وی، فیفا حکم به محکومیت قرمز پوشان پایتخت در خصوص مطالبات برانکو داده است. برانکو در این مورد می گوید؛ “من بدون هیچ تردیدی انتظار این حکم را داشتم، چراکه پرسپولیس یک سال کامل دستمزد مرا پرداخت نکرده بود و من فقط برای دریافت این پول اقدام کرده بودم. ” بروز چنین مشکلاتی در مورد پرسپولیس و برانکو که در سال های اخیر، آرامش نسبتا بهتری به لحاظ مدیریتی و به تبع آن اقتصادی داشته اند، ریشه در مدیریت کلان ورزش داشته و لازم است کالبد شکافی شود. براستی چرا سرمربی موفق چهار فصل اخیرایران، نمی تواند با شرایط موجود به کار خود در بهترین تیم حال حاضر کشور ادامه داده و راهی کشورهای حاشیه خلیج فارس می شود. برانکو معتقد است؛ درحقیقت انتظار داشتم بعد از فصل درخشانی که پشت سر گذاشتیم، پرسپولیس پاداش خیلی خوبی به من بدهد، اما این اتفاق نیفتاد و من برای دریافت دستمزد طبیعی خودم هم به مشکل برخوردم. داستان تمام نشدنی برانکو با پرسپولیس داستان وضعیت نامناسب فوتبال ایران می باشد.

معضل فوتبال ایران در کلام نصیرزاده
هوشنگ نصیرزاده که از حقوقدانان ورزشی ایران محسوب می شود، درمورد ماجرای پرونده های بی شمار تیم های ایرانی در سال های اخیر معتقد است؛ یک اتحادیه در جهان به نام fifpro وجود دارد که متعلق به بازیکنان حرفه ای فوتبال است. این اتحادیه فیفا را تحت فشار قرار می دهد و نفوذ زیادی روی این نهاد دارد. به همین دلیل بیشتر احکامی که در چنین پرونده هایی صادر می شود، بیشتر از آنکه به نفع باشگاه باشد به نفع بازیکنان است. درابتدا فیفا معین کرده بود؛ اگر سه ماه در پرداخت پول تاخیر بیفتد، بازیکن می تواند باشگاه را ترک و قرارداد را فسخ کند و کل پول را بگیرد. در حال حاضر این مدت به دو ماه رسیده و ما در ایتالیا شنیدیم که ممکن است، در آینده به یک ماه کاهش پیدا کند. نصیرزاده در مورد برانکو نیز مدعی است؛ “اینکه برانکو گفته است، ماجرا از دست من خارج است، انگار که با بچه حرف می زند. ایشان دروغ می گوید و دست خودش است. خودش شکایت کرده و خودش هم می تواند کوتاه بیاید. برانکو در ایران برانکو شده و باید بداند؛ موکل هر وقت بخواهد می تواند وکیل را عزل کند و همه چیز دست خودش است.” قدر مسلم اینست که کنترل ناقص مربیان خارجی که با رزومه های گوناگون وارد ایران می شوند و گاهی بی دلیل مورد حمایت های گوناگون قرار می گیرند، چنین داستان هایی را نیز در پی داشته و لازم است توسط کارشناسان موشکافی و چاره ای برای آن اندیشیده شود.

پرونده های ویژه ایران در فیفا
به نظر می رسد؛ فوتبال ایران بیشترین پرونده را در خصوص اختلافات مالی بازیکنان و مربیان با باشگاه های این کشور در فیفا دارا می باشد. شورای حل اختلاف فیفا یا کمیته انضباطی، قسمت اعظمی از وقت خود را صرف صدور آرا، علیه تیم های ایرانی کرده و به نظر می رسد آرای صادره علیه تیم های ایرانی با آرایی که علیه دیگر باشگاه های کشورهای عضو فیفا صادر می شود برابری می کند. در روزهای اخیر خبرهایی از محکومیت استقلال و پرسپولیس در مورد پرونده های شفر، ایسما و برانکومنتشر شده و احتمال محرومیت از نقل و انتقالات نیز، این دو باشگاه را تهدید می کند. اتفاقی که در هفته های گذشته برای شهر خودرو و چند باشگاه دیگر رخ داده و در مورد سرخابی های پایتخت نیز مسبوق به سابقه است. گویا در فوتبال ایران هیچ قانونی در این زمینه وجود نداشته و ندارد. با وجود شکایت های متعددی که از سوی بازیکنان و مربیان ایرانی علیه باشگاه ها مطرح می شود، هنوز باشگاه ها ملزم به این نشده اند که در پایان فصل مدارک تسویه حساب با اعضای طرف قرارداد را به فدراسیون فوتبال ارایه دهند. شکایت ها و بدهی ها هم نتوانسته در تاریخ فوتبال ایران مانع از حضور تیمی در فصل بعدی بازی ها شود. مسئله آنجا پیچیده می شود که باشگاه های ایران در تنظیم قراردادها نیز حرفه ای عمل نکرده و یک تیم هم زمان به باشگاه مبدا و بازیکن بدهکار شده و حتی در صورت توافق با بازیکن، باشگاه پیگیر شکایت خود بوده و در صورت عدم نتیجه، بازیکن نیز به آن اضافه می گردد. ایسما گونسالوس بازیکن فصل گذشته استقلال تهران، در پیامی به هواداران اعلام کرده است که؛ من از استقلال تقاضای پول نکرده ام و این طلب باشگاه پاختاکور است که در فیفا مطرح شده است. مدیریت حلقه گمشده ای است که باعث شده، محکومیت های پی در پی باشگاه ها و تیم های ایرانی ادامه داشته و پیشرفت آن را تحت الشعاع قرار دهد.