مُردَم اَندر حسرت فهم درست!
مُردَم اَندر حسرت فهم درست!

اخیرا فرامرز توفیقی، رییس کمیته دستمزد کانون شوراهای اسلامی کار اعلام کرد که خط فقر نسبی خانوارها در ایران به ۱۸ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسیده است و بدنه جامعه کارگری ایران از منظر معیشت مانند بیماری است که با ۱۰درصد قلبش زندگی می‌کند. با این وصف، خانوارهایی که با کمتر از ۱۸ میلیون […]

اخیرا فرامرز توفیقی، رییس کمیته دستمزد کانون شوراهای اسلامی کار اعلام کرد که خط فقر نسبی خانوارها در ایران به ۱۸ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسیده است و بدنه جامعه کارگری ایران از منظر معیشت مانند بیماری است که با ۱۰درصد قلبش زندگی می‌کند.
با این وصف، خانوارهایی که با کمتر از ۱۸ میلیون تومان درآمد ماهیانه روزگار می‌گذرانند، تنها دغدغه‌شان رساندن صبح به شب و خوردن یک لقمه نان بخور و نمیر خواهد بود و چه بسیارند این خانواده‌ها. حال در چنین شرایط اسفناکی که مردم، فقر را با گوشت و پوست و استخوان‌شان لمس می‌کنند، علیرضا عباسی نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی سخنانی را به زبان آورده است که نشان می‌دهد او به اندازه میلیاردها سال نوری از مردم ایران و دغدغه‌های معیشتی و مالی‌شان دور است. عباسی نماینده مردم کلانشهر کرج در گفت‌وگو با رویداد ۲۴، گفته است:«کسی که ۵ میلیون حقوق می‌گیرد نسبت به کسی که ۱۰ میلیون دریافتی دارد، فقیر است و ۱۰ میلیون دریافتی نسبت به ۲۰ میلیون دریافتی، فقیر است.
بنابراین مشکل این است که ما داریم خودمان را با بالادستی‌مان مقایسه می‌کنیم. ما اگر مطلوب خود را در مسائل اقتصادی در نظر بگیریم، با آن فاصله داریم، ولی نسبت به گذشته خودمان اگر بخواهیم مقایسه کنیم، اوضاع و احوال قابل دفاع است. رفاه موجود در جامعه نسبت به دهه‌های گذشته بسیار بهتر است، ولی این‌قدر از فقر نسبی گفتند که مردم احساس فقر دارند.
مثلاً به ۳۰ سال پیش نگاه کنید، چند درصد مردم خودرو داشتند و الان چند درصد مردم خودرو دارند. یا مثلاً در گذشته چقدر در خانه‌ها تلفن بوده است و الان در هر خانه چقدر تلفن همراه وجود دارد.این‌قدر به مردم نگوییم ما بدبختیم، ما بیچاره‌ایم، در حالی که ما رشد کردیم، ولی تا رسیدن به مطلوب فاصله داریم و من به عنوان یک نماینده مجلس باید تلاش کنم تا رفاه مردم بیشتر شود. باید بگویم انصافاً نظام برای رفاه مردم کار کرده که این تلاش با پیش از انقلاب قابل قیاس نیست. حتی اوضاع نسبت به ۱۰ سال پیش هم بهتر شده است.» اگر یک فرد عامیِ دانشگاه ندیده، گوینده سخنان بالا بود، شاید خیلی جای تعجب نداشت، اما اینکه یک نماینده مجلس شورای اسلامی، آن هم فردی که در مقامِ وکالت از کلانشهر میلیونی کرج، راهی ساختمان بهارستان شده و یکی از صندلی‌های سبزِ مجلس شورای اسلامی را اشغال کرده است، بخواهد ناقلِ چنین سخنانی باشد، بیش از آنکه جای تعجب داشته باشد، جای تاسف فراوان دارد.
مگر می‌‎شود نماینده مردمی باشید که آتش فقر و فاقه از هر سو به سمت‌شان زبانه می‌کشد و بعد با چنین اظهاراتِ کم مایه‌ای بر دردشان بخندی؟! مردم ایران هر روز که به بازار مراجعه می‌کنند، باید پول بیشتری بابتِ تهیه مایحتاجِ اولیه زندگی خود بپردازند و مشاهده کوچک شدن هر روزه سفره ایرانیان، اصلا مساله پیچیده و دشواری نیست و هر فردی با یک محاسبه ساده می‌تواند این مساله را درک کند.
«عباسی» گویا هیچ درک و شناختی از دهک‌های مختلف اقتصادی در ایران ندارد و اصلا نمی‌داند تورم افسارگسیخته چنان بلایی را بر سرِ این دهک‌ها آورده است که امروز به گفته کارشناسان اقتصادی دیگر سخن گفتن از طبقه متوسط اساسا محلی از اعراب ندارد و بسیاری از آنها که تاکنون توانسته بودند بالاتر از خط فقر بایستند و زندگی معمولی فراتر از بخور و نمیر برای خود بسازند اکنون به خطر فقر و حتی پایین‌تر از آن رسیده‌اند و اگر این اسمش فقر نیست پس چیست؟ هر جامعه‌ای بعد از گذشتِ سه دهه حتی اگر توسعه را تجربه نکند، دست‌کم رشد را تجربه می‌کند و آنچه که مهم است کیفیت است نه کمیت! اینکه تعدادِ خودروها در ایران نسبت به سی سال پیش، بسیار بیشتر شده است که نمی‌تواند و نباید مبنایِ بررسی وضعیت اقتصادی مردم قرار گیرد! برای مثال باید دید چند درصد از مردم سوار بر بهترین و ایمن‌ترین اتومبیل‌های روز جهان هستند و چند درصد از آنها به ناچار و برای گذران زندگی تَن به خریداری اتومبیلی نظیر پراید داده‌اند که این روزها دیگر از آن با عنوان ارابه مرگ یاد می‌شود؛ تاسف‌بارتر اینکه باید بابت خریداری همین ارابه مرگ، مبلغ بسیار هنگفتی بپردازند. یا به طور مثال ایشان از افزایش استفاده مردم از گوشی همراه می‌گوید و دست‌کم در بعد اجتماعی آن به این مساله نمی‌پردازد که همین مردم در بهره‌گیری از فضای مجازی حداقل طی ماه‌های اخیر تا چه اندازه محصور و محدود شده‌اند و مجلس فعلی با تلاش برای اجرای طرح صیانت، چگونه گوشی‌های همراه را به یک ابزار ارتباطی ناکارآمد تقلیل داده است! آنچنان که نماینده مردم کرج می‌گوید اساسا کار از احساس فقر گذشته و مردم فقر را به صورت کاملا عریان و آشکار تا مغز استخوان خود لمس می‌کنند و مقاومت عجیبِ این نماینده مجلس برای ندیدن این حقیقت واضح، امری ست علی حده. ما نظرِ این نماینده شورای اسلامی را به اظهارات اخیرِ یکی دیگر از نمایندگان مجلس بهارستان جلب می‌کنیم تا شاید مورد توجه ایشان قرار گیرد. سيدکاظم موسوي، عضو کميسيون اقتصادي مجلس چندی پیش به آرمان ملي، گفت: توان خريد مردم در همه نقاط ايران کاهش يافته است در حدي که اگر قدرت خريد مردم سال گذشته حدود ۸۰ درصد درنظر گرفته شود درحال حاضر اين رقم به حدود ۳۰ درصد کاهش پيدا کرده است که دليل اصلي آن مربوط به حذف ارز ترجيحي و مشکلات پيش آمده از اين ناحيه است و دولتمردان بايد در اين حوزه انديشه‌اي جدي کرده و راهکارهاي بهينه‌اي ارائه دهند. اين نماينده مجلس افزود: تامين کالاهاي اساسي براي بخش عمده‌اي از مردم ممکن نيست و مشکلات در حوزه اقتصادي گريبان گروه بسياري از اقشار جامعه را گرفته است که پيش از اين درگير آن نبودند اين در حالي است که اگر نظارت بيشتري در بازار توسط ماموران صورت گيرد بخشي از اين مشکلات حل خواهد شد در غير اين صورت به راستي زندگي کردن براي آحاد مختلف حتي نمايندگان مجلس نيز سخت خواهد بود و آسيب افرادي که حقوق‌هاي ۴ تا ۵ ميليون توماني دريافت مي‌کنند
صدچندان است.
موسوي ادامه داد: پيامد مشکلات اقتصاد و کاهش درآمدها فقط از بُعد اقتصادي قابل بررسي نيست و بسياري از مشکلات در حوزه‌هاي اجتماعي، فرهنگي از پيامدهاي منفي نبود درآمد مکفي و حتي بيکاري در سطح جامعه است که نيازمند اقدام عاجل دولت است، چراکه اگر دولت قبل از وقوع فاجعه براي اين مشکل طرحي ارائه ندهد حتما بايد متحمل هزينه‌هاي ديگري براي حل پيامدهاي آن شود. نماينده مردم اردبيل بيان کرد: اگر امروز بخواهيم قضاوتي درخصوص عملکرد دولت در طول يک سال انجام دهيم بايد به عرصه ميداني کارها نگاه کنيم و موضوعاتي همچون گراني‌ها و موضوع مسکن و مباحثي از اين قبيل که درحال حاضر اين‌ها نقاط ضعف هستند و واقعا بحث گراني‌ها مديريت نشده و مسکن هم به يک مشکل براي خانواده‌ها تبديل شده است لذا بايد دولت در اين زمينه‌ها با جديت وارد شود و موضوعي مانند مسکن را که مهم‌ترين دغدغه مردم است و بخش زيادي از درآمد ماهيانه خانوار را به خود اختصاص مي‌دهد حل کند.

بنیانگذار انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره)، جملات شاخص فراوانی در خصوص میزان اهمیت مجلس شورای اسلامی ایراد کرده‌اند که معروف‌ترین آنها این دو جمله طلایی است که فرمودند:« مجلس، در راس امور است.» و دیگر آنکه «مجلس، عصاره فضائل ملت است.» حال باید دید جایگاه مجلس فعلی شورای اسلامی و نمایندگانش با اظهاراتِ کاملا نسنجیده و ناپخته و دور از انتظارِ شأن نمایندگی ملت بزرگ ایران، کجاست و اساسا چه نسبت و سنخیتی میانِ این جملات با مجلس فعلی و نمایندگانش
وجود دارد.