نقش مدیریت شهری در جلوگیری از شیوع امراض ساریه
نقش مدیریت شهری در جلوگیری از شیوع امراض ساریه

    رضا شریعتی /   کرونا بخش‌های مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد که یکی از این بخش‌ها مدیریت شهری است به طوری که تردد جمعیت‌های شهری در پیاده‌روها، بوستان‌ها، بازار، بانک‌ها، جایگاه‌های پمپ بنزین و شهربازی‌ها، باعث بیشترین احتمال مواجه به زنجیره انتقال کرونا می‌شود. به این جهت مدیریت شهری در کنترل […]

 

 

رضا شریعتی /

 

کرونا بخش‌های مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد که یکی از این بخش‌ها مدیریت شهری است به طوری که تردد جمعیت‌های شهری در پیاده‌روها، بوستان‌ها، بازار، بانک‌ها، جایگاه‌های پمپ بنزین و شهربازی‌ها، باعث بیشترین احتمال مواجه به زنجیره انتقال کرونا می‌شود. به این جهت مدیریت شهری در کنترل و قطع زنجیره انتقال این بیماری نقش و مسوولیت اجتماعی به سزایی را ایفا می‌کند. حتی این موضوع در ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها بند ۱۵ وظایف شهرداری‌ها آمده است: «جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی (بیماری‌های واگیر) و اعلام این گونه بیماری‌ها به وزارت بهداری و دامپزشکی و شهرداری‌های مجاور هنگام‌بروز آن‌ها و دور نگاه داشتن بیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریه بوده و یا در شهر بلاصاحب و مضر‌هستند.» بر عهده شهرداری است.
از طرفی امروزه با افزایش استفاده شهروندان از مکان‌های عمومی و تجهیزات عمومی، پاکسازی این مکان‌ها و یا وسایل نقلیه عمومی و افزایش بهره‌وری بهینه از توانمندی‌های شهر و مکان‌ها و فضاهای آن بر عهده شهرداری‌ها است.
غلامحسین رهبرنیا، دکتری شهرسازی و مدرس دانشگاه  در این باره معتقد است که فقدان مدیریت یکپارچه شهری در ارائه خدمات اجتماعی کاملا مشهود است، استفاده نکردن از نیروهای متخصص شهری در اداره شهرها و راه‌یابی جریان‌های سیاسی در انتخابات شوراهای شهر و روستا ضربه مهلکی بر پیکره شهرهای کشور ما زده است.
وی با بیان اینکه انتخاب افراد غیر مرتبط با مدیریت شهری (شهرداران) توسط برخی پارلمان‌های شهری، عرصه را بر شهروندان تنگ کرده و فضای شهر را در مواقع حوادث غیر مترقبه و یا وضعیت عادی غیر ممکن ساخته است، می‌گوید: اگر نگاهی به  نقش مدیریت شهری در کشور قبل از  شیوع ویروس کرونا بیندازیم، متوجه خلاء‌های ساختاری در مدیریت شهری می‌شویم.
وی با بیان اینکه متاسفانه نبود مدیریت یکپارچه شهری در ارائه خدمات اجتماعی کاملا مشهود است ونیاز ضروری به رفع این ضعف در آینده است، تصریح کرد: اختیار و رای هر شهروند در ساختن شهر و انتخابات مدیران شهری وظیفه مهم و خطیری است که می‌تواند نقش موثری در زندگی خود و آیندگان داشته باشد، انتخاب اشتباه می‌تواند یک شهر را به مخاطره بیندازد و انتخاب درست می‌تواند آسایش و سلامتی را برای خود و آیندگان در بر داشته باشد، تصمیم با خودمان است.
وی با بیان اینکه مدیریت شهری در مهار و کنترل ویروس کرونا می‌تواند مقدم بر همه نهادهای مرتبط با این ویروس باشد، تصریح کرد: استفاده صحیح از ناوگان حمل و نقل درون شهری، ضد عفونی کردن اماکن عمومی و فضاهای مرتبط با شهروندان، خدمات اجتماعی مرتبط با ویروس کرونا، اولویت به اختصاص اعتبار محیط زیست، محدودیت مشاغل پرخطر، الزام به رعایت نکات کامل بهداشتی مشاغلان در ارتباط با ارائه خدمات به شهروندان، محدودیت‌های ترافیکی درون شهری با همکاری راهنمایی و رانندگی، محدودیت تردد غیر ضروری شهروندان در مکانهای عمومی با هماهنگی نیروی انتظامی، استفاده شهروندان از خدمات عمومی با شرایط خاص و از همه مهمتر گردآوری اطلاعات و بررسی نقاط ضعف شهری در مقابله با این ویروس و امراض مشابه جهت برطرف کردن برای حوادث آینده وظایف مهم مدیریت شهری است که می‌تواند حجم مراجعه به بیمارستان‌ها را کاهش دهد و یا حتی می‌توان یک شهر را با مدیریت صحیح از شر این ویروس نجات داد .
وی متذکر شد: جمع‌آوری اصولی و دفن بهداشتی پسماندهای ویژه مطب‌های پزشکی در چارچوب قوانین مرتبط با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تجهیز تمامی مراکز مدیریت پسماند و کارکنان خدماتی آن‌ها به لوازم ایمنی بهداشتی از معضلات اساسی این برهه از زمان به شمار می‌رود.
وی می‌گوید یکی از اقدامات مدیریت شهری که قبل از وقوع، در حین بحران و پس از آن باید مورد توجه قرار بگیرد و از جمله حقوق شهروندان است، تهیه اطلاعات و داده‌های صحیح و به اشتراک گذاشتن آن با شهروندان است زیرا حق آنها است که واقعیت‌ها را درباره محل زندگی خود بدانند.
این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: ما شهرها را در معرض مجموعه‌ای از تهدیدها قرار می‌دهیم و با بر هم زدن ارتباط خودمان با طبیعت شرایطی را مهیا می کنیم که این ارتباط بسیار آسیب پذیر شود.
بیماری ویروسی کرونا یا کووید ۱۹ به بیشتر کشورهای جهان سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق‌العاده اعلام کند. در این وضعیت فوق العاده شهرداری‌ها اگرچه ازنظر زیرساختی از برخی کمبودها و مشکلات رنج می‌برد، اما نمی‌توان تا این لحظه منکر ایفای نقش مثبت آنها در مهار و کنترل این بیماری شد.