نقش موزه‌های تعطیل در زمان شیوع کرونا
نقش موزه‌های تعطیل در زمان شیوع کرونا

  «شرایط اجباری کنونی در دنیا، موزه‌های زیادی در اقصی نقاط جهان را وادار کرد تا شعار سال ‌۲۰۱۸ شورای بین‌المللی موزه‌ها با مضمونِ «موزه‌های ترا پیوسته، رویکردهای نو و مردمان تازه» را به اجرای واقعی دربیاورند، شعاری که اکنون در بوته‌ی آزمایش جدی قرار گرفته است.» یک عضو هیات اجرایی در شورای بین‌المللی موزه‌ها […]

 

«شرایط اجباری کنونی در دنیا، موزه‌های زیادی در اقصی نقاط جهان را وادار کرد تا شعار سال ‌۲۰۱۸ شورای بین‌المللی موزه‌ها با مضمونِ «موزه‌های ترا پیوسته، رویکردهای نو و مردمان تازه» را به اجرای واقعی دربیاورند، شعاری که اکنون در بوته‌ی آزمایش جدی قرار گرفته است.»

یک عضو هیات اجرایی در شورای بین‌المللی موزه‌ها نمایش آنلاین مجموعه‌های موزه‌ای را یکی از پیشنهادات شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) می‌داند و بیان می‌کند: در این راستا نیاز است تا موزه‌ها با سازماندهی بازدیدهای آنلاین، از امکانات فضاهای مجازی مانند توییتر، فیس‌بوک و از سایت‌های بومی در داخل کشورها استفاده کنند، پادکست تولید کنند و داستان‌های موزه‌های خود را با هشتگ (#) به اشتراک بگذارند و مخاطبان را به نشر آن‌ها با  استفاده از هشتگ ترغیب کنند.

به گفته‌ گلناز گل‌صباحی، تلاش موزه‌ها برای تامین سلامت نیروی انسانی خود، بازدیدکنندگان، آثار و اشیای مجموعه‌های‌شان در مواقع بحران در کشورها، همیشه مورد تاکید بوده است.

این عضو هیات اجرایی ایکوم جهانی این شرایط اجباری کنونی در دنیا را عاملی می‌داند که باعث شده تا موزه‌های زیادی در اقصی نقاط دنیا، شعار سال ‌۲۰۱۸  شورای بین‌المللی موزه‌ها را با مضمونِ «موزه‌های ترا پیوسته، رویکردهای نو و مردمان تازه» به اجرای واقعی دربیاورند. در واقع به نظر می‌رسد که این شعار در زمانی که همه مردم دنیا مشغول دست و پنجه نرم کردن با این معضلِ فراگیر هستند، در بوته آزمایش جدی قرار گرفته است.

 

 

 

عروسک‌هایی که به قنات‌ها جان می‌دهند!

سال‌هاست که زنان روستاهای بخش شهداد کرمان نه تنها با هنرشان صنایع‌دستی فراموش‌شده این استان را زنده نگه می‌دارند، بلکه در مرمت و احیای قنات‌های روستاهای این بخش که بسیاری از آنها ثبت ملی نیز شده‌اند، سهیم شده‌اند. «گوجینو» نام این گروه است که هم‌اکنون بیش از ۱۵۰ نفر از زنان هنرمند روستاهای بخش شهداد کرمان در آن عضو هستند و با تولید صنایع دستی هم زنان روستای‌شان را توانمند کرده‌اند و هم درصدی از فروش محصولات‌شان را صرف مرمت و احیای قنات‌های روستا می‌کنند. پته‌دوزی، حصیربافی و گزچینی از جمله هنرهای اصلی صنایع دستی این روستاها محسوب می‌شود که البته چند سالی است ساخت عروسک‌های سنتی این منطقه نیز به جمع این هنرهای سنتی اضافه شده است. «لوپتو» نام عروسک دست‌ساز پارچه‌ای‌ است که روزگاری نه چندان دور، همراه و همدم دختران روستاهای کرمان بود، اما به مرور زمان در هیاهوی زندگی‌ شهری گم شد. عروسک «لوپتو» یا همان «لعبتو» که در گویش مردمان جنوب کرمان به معنی بازیچه یا عروسک است از هنرهای منسوخ‌شده این استان به حساب می‌آمد؛ تا اینکه چند سال پیش برخی از زنان جوان روستاهای کرمان تصمیم به احیای این هنر زیبا گرفتند.