سرویس اجتماعی داشتن هوای پاک، امروز به آرزویی دست نیافتنی برای برخی کلانشهرهای جهان و ایران مبدل شده است، به گونهای که وقتی یک روز از سال، هوا پاک و آسمان آبی و آفتابی از پسِ ابرهای سیاه آلودگی نمایان میشود، بسیاری از مردم در کلانشهرها به ویژه تهران با گذاشتن استوریهایی این روز را […]
سرویس اجتماعی
داشتن هوای پاک، امروز به آرزویی دست نیافتنی برای برخی کلانشهرهای جهان و ایران مبدل شده است، به گونهای که وقتی یک روز از سال، هوا پاک و آسمان آبی و آفتابی از پسِ ابرهای سیاه آلودگی نمایان میشود، بسیاری از مردم در کلانشهرها به ویژه تهران با گذاشتن استوریهایی این روز را به همشهریان خود تبریک گفته و خدا را بابت مشاهده یک روز پاک و آفتابی شکر میگویند.
عواملِ زیادی دست به دست هم میدهند تا هوای یک شهر را آلوده کنند، از دودِ اتومبیلهای فرسوده و حاصل از سوختهای غیراستاندارد گرفته تا آلایندگی ناشی از فعالیت کارخانجات و صنایع سنگین و… .
اما امروزه بسیاری از کشورهای دنیا دریافتهاند که با توجه به یک سری اقدامات میتوان جلوی بروزِ آلودگیهای هوا را گرفت؛ از آن جمله اسقاط و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و عدم توزیعِ سوختهای فسیلی آلاینده و مخرب محیط زیست و نظارت و سنجشِ میزان آلایندگی کارخانهها و … .
حالا معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیطزیست در روز گذشته همزمان با روز ملی هوای پاک گفت: دولت سیزدهم عملیاتی وارد موضوع کاهش آلودگی هوا شده است.
علی سلاجقه افزود: سقفی بالای سر ما است که از رسیدن ٢٠ میلیون انواع سنگ به زمین جلوگیری می کند که از پایین ما باید مواظب آن باشیم اما این موضوع با اقدامات بشر با مشکل مواجه شده است. وی اظهار داشت: دولت سیزدهم عزم خود را برای کاهش آلودگی هوا جزم کرده، از این رو کاهش آلودگی هوا در تهران و کلانشهر ها در پیش گرفته شده است.
سلاجقه ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد که تهران از ابتدای سال تاکنون ۶ روز هوای ناسالم داشته در حالیکه این عدد در سال قبل ٩ روز بوده است. شهرهای اراک و کرج شرایط چندان مطلوبی ندارند که آنها هم مدیریت می شوند تا هوا بهبود یابند.
معاون رییس جمهوری تاکید کرد: اگر کمتر حرف می زنیم برای این است که می خواهیم بیشتر بر روی اجزا تمرکز کنیم و مردم نتایج را ببینند. سلاجقه به روز ملی هوای پاک اشاره کرد و گفت: روز ٢٩ دی سال ١٣٧۴ آلوده ترین روز در طول سال بود بر این اساس این روز را به عنوان روز ملی هوای پاک نامگذاری کردند؛ البته این روز از سال ١٣٧۶ به رسمیت شناخته شد و در این روز سازمان حفاظت محیطزیست برنامه های متنوعی را در سراسر کشور برگزار می کند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست به اقدامات مثبت در دولت در زمینه کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: جلسات متعدد ی با وزیر کشور و معاون اول رییس جمهوری برگزار شد که نتایج بسیار خوبی به همراه داشت که یکی از آنها احکام ۶٢ گانه است که بر اساس آن اعتبار رفع آلودگی و زمان اجرای آن به تفکیک مشخص و تامین می شود. وی تاکید کرد: سالها طول کشید که هوا را به این وضعیت رساندیم و حالا رسیدن به شرایط مطلوب هم نیازمند زمان است که خوشبختانه دستگاههای اجرایی اعلام آمادگی کردند که برای کاهش آلودگی در کنار سازمان حفاظت محیطزیست هستند.
در ادامه این مراسم کارت شناسایی همیار محیط بان به محمد مخبر معاون اول رییس جمهوری اهدا شد.
اختصاص هزار میلیارد تومان برای رفع آلایندگی صنایع
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: هزار میلیارد تومان از صندوق ملی محیطزیست در اختیار صنایع قرار گرفته تا نسبت به رفع آلایندگی اقدام کنند. مسعود تجریشی نیز در حاشیه مراسم روز ملی هوای پاک افزود: سازمان حفاظت محیطزیست یک سامانه جامع طراحی کرده و اطلاعات ١۶٠ هزار صنعت، خدمات و معادن در آن ثبت شده و بر این وضعیت آلایندگی آنها مشخص شده است.
در تقویم رسمی کشور ۲۹ دی ماه روز ملی هوای پاک نامگذاری شده است.
وی درباره شعار سالروز هوای پاک با عنوان «هوا ی پاک، حقوق عامه، اراده ملی» گفت: این شعار نشان می دهد که هوای پاک حق عامه است و اینکه دولت قصد دارد اقدامات در این راه را به عمل تبدیل کند تا شاهد بهبود هوا باشیم. معاون سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: به رغم اینکه رییس جمهوری شعار محیط زیستی نداد اما اقداماتی که انجام می دهد نشاندهنده این است که محیطزیست دغدغه دولت است.
تجریشی در ادامه به وضعیت هوا در برخی کلانشهر ها اشاره کرد و گفت: هوای تهران در سالهای ٩٨ و ٩٩ و جاری به ترتیب ۵، ١۵ و ۶ روز ناسالم بوده که نشان می دهد تغییر چندانی نداشته، یعنی نه زیاد بود و نه زیاد خوب شده است. وی افزود: اما هوای شهری مانند اراک بدتر شده که آمارها نشان میدهد نسبت به سه سال قبل چهار برابر آلوده تر شده است. اهواز هم در سه سال گذشته ٢٣، ۴٩ و ٣۵ روز هوای ناسالم داشته است. کرج و اراک شهرهایی هستند که وضعیت هوای آنها بهبود نیافته است.
تجریشی به قانون هوای پاک اشاره کرد و گفت: منابع متحرک اصلی ترین منابع آلاینده هستند که در قانون هوای پاک به اسقاط و از رده خارج کردن خودروها یک سن خاص تاکید شده بود اما بنا به دلایلی دیگر این بند وجود ندارد که اگر به همین روال ادامه یابد سال های آینده وضعیت بدتر خواهد شد.
وی اظهار داشت: سالانه یک میلیون خودرو تولید و وارد خیابان ها می شود که سال به سال فرسوده تر می شوند، بنابراین باید برای آنها برنامه داشته باشیم. معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: زمانی که قانون هوای پاک تصویب شد یکی از قوانین مترقی بود و در زمان عادی نوشته شد، یعنی تا حدودی تحریم داشتیم اما فرض بر این بود که شرایط بهتر می شود، بنابراین به توان مالی، توان فنی و زمان توجه نکردیم از این رو نتوانستیم به برخی از دستاوردها برسیم.
تجریشی اظهار داشت: سازمان حفاظت محیطزیست برای بهبود وضعیت آلودگی هوا با کنسرسیوم دانشگاه های برتر قرارداد بست و سیاهه انتشار ٩ کلانشهر را تهیه کرد و بر اساس این سیاهه ۶٢ اقدام یا احکام را مشخص کرد که ٢٧ مورد به منابع آلاینده برمی گردد.
وی گفت: قرار است برای اجرای این احکام قرارگاهی در وزارت کشور تشکیل شود تا منابع مورد نیاز و زمان اجرا تامین و مشخص شود، یعنی قرار شد این اعتبار از محل بودجه های سنواتی و جرایم زیست محیطی در قالب یک برنامه تامین شود و از سال آینده آغاز شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: همچنین با کمک صندوق ملی محیطزیست آلایندگی های صنایع را به ٢٠ فرایند آلودگی تقسیم کردیم و تاکنون قرارداد ١٢ مورد را با کنسرسیوم دانشگاه های برتر بسته ایم و فاز اول آن به پایان رسیده که امیدواریم فاز دوم نیز به زودی آغاز شود تا شاهد رفع آلایندگی صنایع باشیم. ۲۹ دی ماه روز ملی هوای پاک نامگذاری شده است، هر ساله برای این روز شعاری انتخاب می شود که شعار امسال هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی تعیین شده که با توجه به اهمیت موضوع هوا، سازمان حفاظت محیط زیست برنامه های متنوعی را برای این روز در سراسر کشور تدارک دیده است.
رونمایی از سامانه نظارتی قانون هوای پاک، رونمایی از اتصال سه ایستگاه سنجش کیفی هوای متعلق به منطقه ویژه عسلویه به سامانه پایش کیفی هوای کشور موضوع «ماده ۲۰ و ۲۱ آییننامه اجرایی کاهش و کنترل آلودگیها- ماده ۲ قانون هوای پاک»، رونمایی از اتصال سیستمهای پایش لحظهای وضعیت آلایندگی دودکش و پساب صنایع به سامانه جامع محیط زیست « تبصره ۳ ماده ۱۱ قانون هوای پاک»، رونمایی از سامانه معاینه فنی موتورخانهها با همکاری سازمان ملی استاندارد «ماده ۱۷ قانون هوای پاک»، انتشار بستههای آموزشی زیست محیطی چند رسانهای در شبکههای اجتماعی، رونمایی از ۹ جلد کتاب سواد محیطی زیستی، برگزاری نشستهای خبری در ادارات کل حفاظت محیطزیست استانها، افتتاح برنامه رادیویی «پیام طبیعت»، برگزاری مسابقه دوچرخهسواری در بوستانهای طبیعی و جنگلی، برگزاری مسابقه نقاشی ویژه دانش آموزان و سخنرانی مدیران کل استانها در نماز جمعه از جمله برخی از برنامه های در نظر گرفته شده به مناسبت روز ملی « هوای پاک» است.