واردات واکسن باز هم ممنوع شد!
واردات واکسن باز هم ممنوع شد!

گروه اجتماعی اکنون که به لطفِ واردات واکسن و سرعت قابل قبولِ واکسیناسیون در کشور طی ماه‌های گذشته، برای اولین بار پس از طیِ ۶۶۶ روز، آمار فوتی‌های کرونایی کشور به زیر ۲۵ نفر در روز رسیده است، شنیدنِ خبرِ ممنوعیت مجدد واردات واکسن به کشور به واقع عجیب، غیرمنتظره و غیر قابل قبول است. […]

گروه اجتماعی

اکنون که به لطفِ واردات واکسن و سرعت قابل قبولِ واکسیناسیون در کشور طی ماه‌های گذشته، برای اولین بار پس از طیِ ۶۶۶ روز، آمار فوتی‌های کرونایی کشور به زیر ۲۵ نفر در روز رسیده است، شنیدنِ خبرِ ممنوعیت مجدد واردات واکسن به کشور به واقع عجیب، غیرمنتظره و غیر قابل قبول است.

بعد از کش و قوس‌های فراوان درباره واردات واکسن کرونا و بعد از مرگ ده‌ها هزار نفر بر اثر نبود واکسن در عرض پنج ماه، بالاخره دولتمردان راضی به ورود واکسن شده بودند که حالا اما دوباره در بر پاشنه قبلی چرخیده است.
نتیجه تزریق ۲ دوز واکسن کرونا در میان شهروندان تازه تاثیر خود را نشان داده است و از روزهای بهار و تابستان امسال که مرگ هر روز رکوردی تازه می‌زد و خانواده‌ها را عزادار می‌کرد، به میزان ۳۰ تا ۴۰ فوتی کرونا در هر روز در پایین و زمستان امسال رسیدیم.
این در حالی است که سویه جدید ویروس کرونا با نام اُمیکرون هم مدتی است وارد کشور شده و به گفته پزشکان، میزان مرگ‌ومیر و حتی شدت این بیماری در افرادی که هر ۲ دوز واکسن کرونای خود را دریافت کرده‌اند، بسیار خفیف و در اکثر موارد مشابه سرماخوردگی ساده است.
با این حال و در شرایطی که کرونا شیبی نزولی در کشور پیدا کرده است، مسئولان دوباره تصمیم به توقف واردات واکسن گرفته‌اند تا از این پس نیاز شهروندان به واکسن، فقط از طریق واکسن‌های داخلی تامین شود.
بنا به اعلام شهروندانی که در روزهای گذشته برای دریافت دوز سوم (بوستر) واکسن خود به مراکز واکسیناسیون مراجعه کرده‌اند، واکسن آسترازنکا نایاب شده است و مسئولان مراکز واکسیناسیون به آن‌هایی که ۲ دوز اول واکسن خود را سینوفارم دریافت کرده‌اند، توصیه می‌کنند برای دوز سوم از دیگر واکسن‌های موجود همچون پاستوکووک یا اسپایکوژن تزریق کنند.
این قضیه موجب سردرگمی بسیاری از شهروندان و مراجعه آن‌ها به مراکز مختلف واکسیناسیون و تعلل در دریافت دوز سوم شده است.
در همین رابطه روز گذشته بهرام دارایی، رییس سازمان غذا و داروی کشور خبر ممنوعیت ورود واکسن را به کشور تایید کرد تا این دومین بار باشد که شهروندان ایرانی امکان دسترسی به واکسن مدنظر خودشان را از دست می‌دهند.
دارایی در حاشیه مراسم آغاز فاز سوم آزمایش بالینی واکسن نورا، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه میزان از سبد واکسیناسیون ما را واکسن‌های ایرانی تشکیل می‌دهد، گفت:«دیگر هیچ‌گونه وارداتی از خارج از کشور نداریم. واردات واکسن از کشورهای خارجی ممنوع شده است، چراکه واکسن‌های داخلی کفاف نیازهای ما را می‌دهند.»
وی همچنین تصریح کرد:«قرار شده است واکسن‌ساز‌های داخلی حداقل ۱۵ میلیون دوز واکسن در ماه به وزارت بهداشت تحویل دهند»
بهرام دارایی رییس سازمان غذا و دارو گفته که در حال حاضر هیچ گونه واکسنی به ایران وارد نمی‌شود و تولیدات داخل برای تامین نیازهای اصلی مانند دُز سوم کافی است.
کمال حیدری معاون وزیر بهداشت هم با تاکید بر کافی بودن تولید داخلی واکسن کرونا گفته که ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایط اقتصادی فعلی واردات واکسن کرونا را ممنوع کرده است.
این نخستین بار است چنین ممنوعیتی در دولت سیزدهم اعلام می‌شود. دولتی که یکی از مهم‌ترین دستاوردهای صد روز اول خود را تسریع واردات واکسن و واکسیناسیون دانسته بود.
دارایی مدعی شده است:«واکسن سازان ما ظرفیت بالایی دارند، ولی آن چیزی که ما نیاز داریم سطح کمتری از ظرفیت آن‌ها است و ما توصیه کرده‌ایم با حداکثر ظرفیت تولید نکنند و در ماه می‌توانند حداقل تا ۱۵ میلیون دُز واکسن بدهند که نیاز ما را هم پوشش می‌دهد.»
وی همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگاران که پس چرا واکسن‌های داخلی با کندی مصرف می‌شوند گفته است:« تولید یک بحث است، اما تأییدیه‌ها، نظارت‌ها و فاز‌های مختلفی است که جنبه بالینی هم دارد و این برای ما بسیار مهم است و نمی‌شود آن‌ها را حذف کرد، اما می‌شود روند بررسی را تسریع کرد و این دقت نظر و بررسی‌های دقیق و موشکافانه کمک می‌کند واکسن ما در عرصه‌های بین المللی هم زودتر پذیرفته شود.»
این مقام مسوول بهداشتی کشور در پاسخ به این پرسش که تأییدیه واکسن‌های ایرانی در چه مرحله‌ای است نیز جواب داد:«برای تأییدیه‌های بین المللی یک‌سری مدارک علمی نیاز است که واکسن‌های داخلی فراخور پیشرفتی که داشته اند مدارک‌شان فرستاده شده.»
حالا که به مدد واکسن‌های وارداتی آمار مرگ و میر و ابتلا روندی کاهشی پیدا کرده، دوباره حرف از ممنوعیت واردات واکسن شده است. این در حالی است که قرار بود تا پایان تابستان ۱۴۰۰ شفافارمد، شرکت تولیدکننده واکسن برکت ۵۰ میلیون دوز این واکسن را به وزارت بهداشت تحویل دهد.
اما بر اساس گزارش‌های رسانه‌‌ها، مجموع واکسن‌های تحویل داده شده از سوی تولیدکننده‌های داخلی به وزارت بهداشت تا اواخر مهرماه سال جاری به ۱۵ میلیون دوز هم نرسیده و بیشترین نیاز کشور با واردات واکسن‌های خارجی تامین می‌شود.
اگر واقعا حرف وزیر بهداشت عملی شده و دوباره واردات واکسن ممنوع شود، مشخص نیست با آغاز زمستان و فصل سرما چه سرنوشتی در انتظار مردم خواهد بود.