جمله: پایتخت ایران در آخرین روز تابستان شاهد برگزاری نمایشگاه باستان شناسی اسپانیا در محل موزه ملی ایران بود. موزه ای که قرار است تا ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ میزبان علاقمندان باشد. این نمایشگاه حاوی ۳۰۰ شیء تاریخی متعلق به کشور اسپانیا با قدمتی از ۳۵۰۰ سال پیش تا قرن ۱۹ میلادی است و هدف از […]
جمله: پایتخت ایران در آخرین روز تابستان شاهد برگزاری نمایشگاه باستان شناسی اسپانیا در محل موزه ملی ایران بود. موزه ای که قرار است تا ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ میزبان علاقمندان باشد. این نمایشگاه حاوی ۳۰۰ شیء تاریخی متعلق به کشور اسپانیا با قدمتی از ۳۵۰۰ سال پیش تا قرن ۱۹ میلادی است و هدف از آن معرفی تمدن این کشور است. نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که در این مراسم حضور داشت از پیوند فرهنگی دو کشور ایران و اسپانیا یاد کرد و گفت: برنامههای مشترک فرهنگی باعث شناخت بیشتر ملتها از یکدیگر میشود و در دنیای امروز به جای آنکه بخش نظامی و فروش سلاح جزو اهداف ملتها باشد، پیام مهر را منتقل میکند و باعث خوشحالی بین جوامع میشود.
نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در نخستین رویداد رسمی خبری، نمایشگاه میراث باستان شناسی اسپانیا، را در موزه ملی افتتاح کرد. این نمایشگاه که معرف ۳۰۰ شی باستانی از تمدن شرق مدیترانه از موزه باستانشناسی الیکانته است در چهار گالری «دوران پارینه سنگی تا دوره مفرغ»، «گالری دورههای آهن، فینیقی، رومی، اسلامی، قرون وسطی»، «عصر مدرن و معاصر» و « اسناد روابط سیاسی ایران و اسپانیا در سده هفدهم میلادی» در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شدهاند.
قدیمیترین اثر به نمایش درآمده در این نمایشگاه «تبر دستی سنگین» متعلق به دوره پارینه سنگی قدیم است که در نزدیکی مادرید کشف شده و قدمت آن متعلق به ۳۵۰ هزار سال قبل است. از جمله آثار قابل توجه نیز میتوان به قطعه سنگ حکاکی شده از فرهنگ «مگدلنی» با نقش سر یک اسب مربوط به اواخر دوره پارینه سنگی جدید اشاره کرد که حدود ۱۷ هزار سال قدمت دارد، این نمونه قدیمیترین اثر هنر تجسمی است که تاکنون در ایران به نمایش در آمده است.
نقاط مشترک جوامع انسانی
علی اصغر مونسان که به تازگی رای اعتماد از مجلس را به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را گرفته است، در این رویداد رسمی، برنامه های فرهنگی را نقاط مشترک جوامع انسانی شمرد و افزود: در شرایط پرآشوب جهان، برگزاری برنامههای فرهنگی، پیام صلح، دوستی، مودت و آرامش به ما میدهد و باعث نزدیکی انسانها میشود، موزهها نقش مهمی در این اتفاق دارند.
به گفته وی موزهها اتفاقات گذشته و چگونگی زندگی گذشته را به امروز منتقل میکنند و موظفند این محتوا را به آینده تحویل دهند. همچنین، برنامههای مشترک فرهنگی باعث شناخت بیشتر ملتها از یکدیگر میشود و در دنیای امروز به جای آنکه بخش نظامی و فروش سلاح جزو اهداف ملتها باشد، پیام مهر را منتقل میکند و باعث خوشحالی بین جوامع میشود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه در موزهها میبینیم گذشتگانمان چطور زندگی کردند و امروز زندگی آنها چطور است، افزود: در گذشته زندگی بر پایه صلح و دوستی بوده، نه بر پایه نبرد و جنگ. موزهها پیام بین ملتها را جابجا کرده و نقاط مشترک را برجسته میکنند.
وی تاکید کرد: بیش از یک میلیون نفر گردشگر امروز در دنیا وجود دارند که هدفشان آشنا کردن ملتها با فرهنگ است و بازدید از موزهها از اهداف مهم گردشگری محسوب میشود. ایران نیز هدفگذاری کرده که گردشگری به عنوان یک بخش مهم اقتصادی در آینده باشد. در جریان گردشگری علاوه بر اهداف اقتصادی به اهداف فرهنگی و اجتماعی نیز دست پیدا میکنیم.
به گفته مونسان، بیش از ۶۱۵ فعال در کشور فضایی را فراهم کردند که گردشگران خارجی به کشور بیایند و با فرهنگ و مردم از نزدیک آشنا شوند. به همین جهت برگزاری موزههای مشترک را سرعت میدهیم و به آن اعتقاد داریم در مسیر اهداف مشخص شده گام برداریم. این عضو هیات دولت در طول سخنرانیاش بارها گفت: امید دارم جهان بدون جنگ، بدون ترور و زورگویی، با احترام به ملتها برای همه باشد.
تاریخ تکرار پذیر است
همچنین مدیر عامل بنیاد مارک و رییس موزه باستانشناس آلیکانته نیز با بیان اینکه باید از این به بعد با خوشحالی به آینده نگاه کنیم، گفت: تاریخ تکرار پذیر است نمیدانیم آینده چه چیزی را برای ما رقم میزند همانطور که شاید بسیاری از گذشته خود چیزی نمیدانیم.
جوزف البرت کورتس تاکید کرد: موزه ملی ایران و موزه ملی الیکانته یک پروژه بینالمللی را در چاپ همکاریهای بینالمللی با یکدیگر آغاز کردهاند. در جلسه مجمع شورای بین المللی موزهها که کمتر از یک ماه گذشته در توکیو برگزار شد نیز مطرح شد که فکر کردن از گذشته ما را به تاریخ خود نزدیک میکند و نیاز است برای برخی دیگر همراه با تعلق باشد.
رییس موزه باستانشناس آلیکانته با تاکید بر اینکه اگر ما در رابطه بین موزه ملی ایران و موزه باستان شناسی الیکانته موفق شدیم، به خاطر فرهنگ تاریخ و میراث مشترکمان است و ادامه داد: اگر این امکان فرهنگی فراهم شده است بدون شک به کمک دستگاهها بوده که در سایر موضوعات نیز چنین چیزی امکانپذیر است.
موزه ها، بازوان همکاری مشترک
سفیر کشور پادشاهی اسپانیا در ایران نیز اظهار کرد: سه نکته در این نمایشگاه حایز اهمیت است؛ نخست موفقیت چشمگیری که نمایشگاه ایران در الیکانته داشت. از سوی دیگر اهمیت وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی از دید سفارت و دولت اسپانیا و در نهایت اهمیت شهر و استان الیکانته در اسپانیا از نظر گردشگری، میراث فرهنگی و فرهنگ.
به گفته ادواردو لوپز بوسکتس، اسپانیا جایگاه چهارم را در بین کشورهای اروپایی دارد که بیشترین تعداد گردشگر را به ایران میفرستد و سالانه این تعداد دو برابر میشود.
وی با یادآوری اینکه گردشگران اسپانیایی معمولاً در آغاز فصل پاییز و بهار به ایران میآیند، گفت: بیشتر آنها از شهرهایی مانند کاشان، اصفهان و یزد و همچنین برخی از شهرهای دیگر بازدید میکنند که در شناخت میراث فرهنگی ایران تاکنون تاثیر بسزایی داشته است. اهمیت گردشگری تاریخی در این است افرادی که به این سمت میآیند سطح دانششان کمک زیادی در سفرشان به ایران کرده است.
سفیر اسپانیا در تهران با بیان اینکه ایران با تنوع گسترده تاریخیاش وزارتخانهای که مشخصا به موضوع گردشگری و میراث فرهنگی بپردازد نیاز داشت، گفت: روابط دو جانبه بین ایران و اسپانیا در سطح خوبی است، در حوزههای سیاسی، فرهنگی و حتی اقتصادی روابط مناسبی داریم، هرچند سطح روابط اقتصادی دو کشور کاهشی شده است.
به گفته او، دو بازوی این همکاری مشترک، موزه ملی ایران و موزه ملی «الیکانته» در اسپانیا است و در موزه ملی ایران باید بر اهمیت جهانی موزه الیکانته اشاره کنیم، اهمیت این موزه باستان شناسی (الیکانته) در این حد است که انعطاف بالا، ظرفیت و تواناییهایش با انطباقِ شرایط قابل تحقق است. معمولاً گرایش کلی موجود در حوزه تبادلات فرهنگی، برگزاری نمایشگاه عکس است، چون بسیاری از جابهجاییها در این شرایط عبور از مرزها را نمیطلبد، اما کار ارزشمند و سخت در این موقعیت، جابجایی قطعات و اشیای ارزشمند مانند دو نمایشگاه ایران و الیکانته است که باید نسبت به این کار با حجم بالا، تاکید کرد.
بوسکتس با تأکید بر اینکه یک دانش ویژه و خاص در منطقه الیکانته و حوزه گردشگری و توریسم وجود دارد که آمادگی زیادی در آن هست، بیان کرد: از این منطقه برای تبادلات ارتباطات با کشورهای دیگر و همچنین در کنار دریا میتوان استفاده کرد، مانند تبادلات با تهران که ظرفیتی را ایجاد میکند.