جمله: با شیوع ویروس کرونا در پایتخت، مراکز ماده ۱۶ که محل نگهداری معتادان متجاهر بوده تعطیل و مددجویان آن آزاد شدند که این موضوع سبب شده تا خطر فعال شدن پاتوقهایی که تا پیش از این با اقدامات نیروی انتظامی و شهرداری تهران پاکسازی شده بود فعال شده و بیش از پیش […]
جمله: با شیوع ویروس کرونا در پایتخت، مراکز ماده ۱۶ که محل نگهداری معتادان متجاهر بوده تعطیل و مددجویان آن آزاد شدند که این موضوع سبب شده تا خطر فعال شدن پاتوقهایی که تا پیش از این با اقدامات نیروی انتظامی و شهرداری تهران پاکسازی شده بود فعال شده و بیش از پیش شهروندان تهرانی را تهدید کند. پس از اعلام رسمی شیوع کرونا در پایتخت اقدامات پیشگیرانه از جمله دورکاری در دستور کار ادارات و سازمانهای مختلف قرار گرفت تا علاوه بر کاهش تجمعات انسانی مردم را به در خانه ماندن تشویق کند. در این میان برخی از سازمانها همچون سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران نه تنها فعالیتهایش تعطیل نشد بلکه به دلیل اتخاذ برخی از تصمیمات همچون تعطیلی مراکز ماده ۱۶ و ۱۵ با موجی از مددجو مواجه شد.
با شیوع بیماری «کرونا» در جامعه، بسیاری از مراکز تعطیل شد. با این تعطیلی ها بسیاری از مسائل خود را نمایان کردند. یکی از اماکنی که جامعه را دچار چالش کرد تعطیلی مراکز نگهداری معتادان متجاهر مشمول ماده ۱۶ بود که زمینه حضور معتادان و بی خانمان ها را در نقاط پرآسیب شهر تهران فراهم کرد. این موضوع موجب نگرانی شهروندان پایتخت از بابت انتشار آلودگی و ابتلا به ویروس کرونا شده بود. در همین زمینه دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر به نحوه ترخیص معتادان متجاهر در دوران کرونایی اشاره کرد و گفت: معتادانی که مرخص شدند دوره درمانی شأن تمام شده بود و معتادانی که هنوز دوره درمانشان تمام نشده بود که نزدیک به ۶ هزار نفر هم میشوند مرخص نشدند.
به گفته سردار اسکندر مؤمنی وضعیت معتادان در مراکز در این دوران به این صورت بود که یا دوره درمانی فرد معتاد تمام شده یا معتادان جدید را پذیرش نکردیم. دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا معتادی نبوده که دوره آن تمام نشده و مرخص شده باشد، گفت: خیر. اجازه ندارند این کار را انجام دهند. ممکن است یک جایی فردی بنا به دلایلی یک کاری کرده باشد ولی به صورت کلی نبوده است. فقط تنها تصمیم کلی این بود که معتاد جدید به این مراکز نروند.
مدت زمان نگهداری
مؤمنی ادامه داد: اکنون با موافقت ستاد ملی مقابله با کرونا هم تصویب شده است ۶ ماه دیگر به دوره درمانی معتادان متجاهر اضافه و این مدت به یک سال ارتقا پیدا کند و مدت نگهداری معتادان متجاهر تا پایان زمان ریشه کنی کرونا همین یک سال باقی میماند که البته پیشبینی این است که تا یک سال درگیر این بیماری هستیم.
وی با اشاره به نحوه پذیرش معتادان در دوران کرونایی گفت: شرایط کرونا شرایط جدیدی برای پذیرش معتادان متجاهر ایجاد کرده است. پذیرش معتادان در این شرایط تفاوتی که با قبل دارد این است که اینها قبل از رفتن به مراکز ماده ۱۶ باید تست کرونا بدهند تا از انتقال بیماری به معتادانی که از قبل در این مراکز بودند جلوگیری شود.
تشریح شیوه نامه جدید
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: طبق شیوه نامه جدید قرار شد در ابتدای پذیرش از اینها تست کرونا گرفته شود، آنهایی که تست مثبت هستند در جای دیگری نگهداری شوند و آنهایی که تست منفی هستند به مدت ۲ هفته در مکان دیگری نگهداری شوند و بعد از دو هفته تست دیگری از آنها گرفته شود و بعد به مراکز ماده ۱۶ منتقل شوند.
مؤمنی تصریح کرد: یعنی یک مرکز بین راهی قبل از رفتن به مراکز ماده ۱۶ در نظر گرفته شده که معتادان دو هفتهای به آنجا میروند. تنها تفاوت با مراحل قبل در این است که قبل از اینکه اینها را به مراکز ماده ۱۶ ببرند، غربالگری میکنند. مفهوم غربالگری هم این است که از اینها تست گرفته میشود و دو هفته نگهداری میشوند و بعد از منفی بودن به مراکز میروند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا به ازای ۱۸-۱۷ هزار معتادی که آزاد شده مرکز پذیرش داریم، گفت: بله. جالب است بدانید که در آن واحد در سال ۹۸ فقط در تهران ۱۸-۱۷ هزار نفر را نگهداری میکردیم. آزاد کردن اینها به دلیل نبود مرکز نگهداری نبود بلکه به دلیل شرایطی بود که توضیح دادم. فعلاً مشکل مکان نگهداری از معتادان متجاهر نداریم.
کرونا و چند هشدار و توصیه
یک عضو عیات علمی دانشگاه با تأکید بر اینکه باید برای نگهداری از معتادان متجاهر ملزوماتی رعایت شود، عنوان کرد: هرکسی که پذیرش می شود، مدتی را قرنطینه انفرادی بگذارند تا از نظر کرونا مورد آزمایش قرار گیرد .
رضا مولودی با تأکید بر اینکه باید برای نگهداری از معتادان متجاهر ملزوماتی رعایت شود، عنوان کرد: هرکسی که پذیرش می شود، مدتی را قرنطینه انفرادی بگذارند تا از نظر کرونا مورد آزمایش قرار گیرد و در هنگام نگهداری نیز فاصله گذاری را باید رعایت کرد.
این پژوهشگر آسیب های اجتماعی درباره دیگر اقدامات برای مقابله با کرونا در برابر معتادین اظهار کرد: از رفتارهای پر خطر مانند اینکه سیگارهایشان را یکدیگر مشترک کنند، باید پرهیز شود و این مهم، در حوزه مسئولیت مراقبان است. این اقدامات هم هزینه بر است و هم از نظر انسانی، افراد مراقب زیادی نیاز دارد و برای همین ممکن است در اوج زمان بیماری، تهیه همین امکانات برای سازمان ها و نهادها فراهم نباشد.
وی در ادامه تصریح کرد: در اعتیاد، با مقوله یک وجهی مواجه نیستیم و چند دسته افراد وجود دارند که از اعتیاد رنج می برند؛ افرادی هستند که به صورت تفریحی در طول هفته یک یا دو بار یک ماده ای را سوء مصرف می کنند. بعضی از افراد اعتیاد شدیدتری دارند و برخی نیز به حدی اعتیاد شدیدی دارند که زندگی شان را از دست دادهاند و جزو افراد بی خانمان محسوب می شوند.