تازهترین اطلاعات تغییرات آبوهوایی ماهواره کپرنیکوس نشان میدهد که میانگین دمای اروپا در ماه گذشته میلادی، یعنی ماه مارس، ۲ درجه پایینتر از میانگین دمای عصر پیشاصنعتی بود. تغییرات دمای هوا در اوکراین و بخشهایی از روسیه شدیدتر بود. در اوکراین دما ۶ درجه، و در روسیه تا ۸ درجه بالاتر از میانگین بود. […]
تازهترین اطلاعات تغییرات آبوهوایی ماهواره کپرنیکوس نشان میدهد که میانگین دمای اروپا در ماه گذشته میلادی، یعنی ماه مارس، ۲ درجه پایینتر از میانگین دمای عصر پیشاصنعتی بود.
تغییرات دمای هوا در اوکراین و بخشهایی از روسیه شدیدتر بود. در اوکراین دما ۶ درجه، و در روسیه تا ۸ درجه بالاتر از میانگین بود. همین مناطق خشکتر از معمول هم بودند. میتوان دید که رطوبت خاک و رطوبت نسبی در این دوره از سال پایین آمده است. مارس زمان خوبی است برای مشاهدهتغییرات یخهای قطبی، چون پوشش یخی آبهای اقیانوس در مرتفعترین حالت خود است. روند معمول ذوب یخها کُند شده است. با توجه به میانگین سطح یخهای قطبی از سال ۱۹۷۹ میلادی به اینسو، اکنون ۶ درصد کمتر از انتظار یخ در کارست.
برای اینکه دریابیم بیماری همهگیر کووید-۱۹ واقعا چه تأثیری بر محیط زیست داشته، با دو کارشناس پیشرو در این زمینه گفتگو کردیم. وینسنت هِنری پوش، رئيس واحد نظارت جوّی ماهوارهکپرنیکوس میگوید: «گمان نمیکنم بتوان گفت که این کاهش آلودگی طولانی مدت باشد. بااینحال، فکر میکنم این کاهشها در کوتاهمدت مفید باشد. سطح آلودگی هوا در کل بر سلامت قلبی و ریوی تأثیرگذار است، پس تا زمانیکه این ویروس در هوا هست، آلودگی هرچه کمتر باشد بهتر است.»
کم شدن آلودگی هوا احتمالا فایدهدیگری هم دارد چون شاید ویروس کرونا بتواند روی ریزگردها سوار شود. گرچه دانشمندان در این زمینه همنظر نیستند اما برخی چنین احتمالی میدهند. افتِ ناگهانی آلودگی هوا رویداد سازندهایست. اما، بااینکه فعالیت اقتصادی کُند شده، انتشارِ گازهای گلخانهای هنوز ادامه دارد و سطح دیاکسید کربن موجود در جو بسیار بالاست.
اکسانا تاراسووا، مسئول پژوهشهای اتمسفری در سازمان جهانی آبوهوا میگوید: «انتشار سالانهدیاکسید کربن نیست که حجمِ آن در جو زمین را کم و زیاد میکند، بلکه انباشتِ کلّیِ این گازها از دوران پیشاصنعتی تا کنون است که این توده را تشکیل میدهد. بنابراین کاهش سطح انتشار این گازها در یک سال خاص بعید است که تأثیری بر سطح کلّی دیاکسید کربن در جو داشته باشد.»
بیماری همهگیر ناشی از ویروس کرونا تأثیری فوری و اساسی بر محیط شخصی و کاری ما گذاشته است. اما تأثیر آن بر محیط زیست، و تغییرات اقلیمی چه بوده است؟
تولد چارلي چاپلين
چارلْزْ اسپِنسِر چاپْلين معروف به چارلي چاپلين كمدين و بازيگر شهير جهان در ۱۶ آوريل ۱۸۸۹م در لندن به دنيا آمد. وي از كودكي بر صحنه تئاتر ظاهر شد و به تدريج به شهرت رسيد. يكي از ويژگيهاي خارقالعاده چاپلين، وسعت جاذبه او بود به صورتي كه حتي منتقدين بدبينِ او نيز، به موفقيت و اعتبار چاپلين به عنوان «محبوب عام» اذعان داشتند. او در جواني به آمريكا رفت و از سال ۱۹۴۵م به كارگرداني و فيلمنامهنويسي روي آورد. چاپلين در امريكا به دليل ساختن فيلمهاي انتقادي و همدردي با فقرا و محرومين جامعه از سوي دولت آن كشور با محدوديتهايى مواجه گرديد و در سال ۱۹۵۲م حكم تبعيد وي از امريكا صادر شد. در واقع به علت آنكه وي در آثارش به عنوان يك مصلح اجتماعي، به نظام طبقاتي حمله مينمود و مشكلات جامعه را مطرح ميساخت و از سوي ديگر ديدگاه منفي وي نسبت به جامعه مدرن و ماشينيسم، باعث شد تا در فضاي ضد كمونيستي پس از جنگ دوم جهاني، مورد انتقاد قرار بگيرد. او كه خود را «شهروند جهان» ميدانست و تابعيت امريكا را نپذيرفته بود، در دوره حاكميت نظريه ضدكمونيستي «مك كارتيسم» به عنوان يك شهروند متمايل به انديشههاي كمونيستي در معرض اتهام قرار گرفت.