چرا «قم» قرنطینه نشد؟
چرا «قم» قرنطینه نشد؟

    محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ در ادبیات فارسی ما صدها مثل و حکایت داریم که گنجینه ای از آموزه های اخلاقی هستند. برخی از ملل ایران را به عنوان کشوری می شناسند که حکمت و عقلانیت در طول تاریخ همواره در زندگیشان نقش داشته است. ضرب المثل هایی همچون «علاج واقعه قبل […]

 

 

محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/

در ادبیات فارسی ما صدها مثل و حکایت داریم که گنجینه ای از آموزه های اخلاقی هستند. برخی از ملل ایران را به عنوان کشوری می شناسند که حکمت و عقلانیت در طول تاریخ همواره در زندگیشان نقش داشته است. ضرب المثل هایی همچون «علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد» و یا مثالی جدیدتر که می گوید: «پیشگیری بهتر از درمان است»… اما نکته ای که در جامعه ما امروز مشاهده می شود این است که نه مسئولین و نه مردم هیچ توجهی به این مثل ها و حکایت ها نداشته و تنها بر اساس میل و سلیقه خود رفتار می کنند. به همین دلیل است که جامعه ما امروز با آنچه که باید باشد فاصله ای نجومی پیدا کرده است.

به گزارش «جمله» روز پنج شنبه بود که کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت تصویری از اتود اولیه نقشه انتشار كرونا از مبدا قم بر پایه اطلاعات تردد مبتلایان را منتشر کرد. بر اساس این نقشه شیوع کرونا ابتدا در قم آغاز شد و سپس به دیگر شهرهای کشور سرایت کرد. در این میان سوالی که این روزها در اذهان عمومی نقش بسته این است که به رغم اطلاع مسئولین از وضعیت شهر قم، چرا نسبت به قرنطینه این شهر هیچ اقدامی صورت نگرفت و رسانه ملی نیز تلاش کرد با گزارش های ساختگی خود شرایط را عادی جلوه دهد؟!
عبدالکریم حسین‌زاده نماینده نقده روز پنج شنبه هشدار داد «اگر قم و رشت قرنطینه نشوند ایران در تعداد کشته شدگان کرونا در جهان رکورد دار می‌شود».
این نماینده با انتشار پیامی در توییتر خود از «تلنبار شدن جسدها در قم» و «درماندگی مردم رشت» خبر داده و آن را نشانه ناکارآمدی صورت گرفته در اطلاع رسانی و هشدار به موقع دانسته است.
حسین‌زاده ضمن انتقاد از قرنطینه نشدن قم به عنوان کانون انتشار ویروس کرونا نوشته: «شهر‌ها را كه قرنطینه نكرديد، حالا كه در پيک زمان شيوع هستيم، دست كم قرنطینه خانگی در قم و رشت را الزامی كنيد تا در تعداد كشته‌شدگان ركورددار جهاني نشده‌ايم».
قرنطینه برای قبل جنگ جهانی اول بود!
پنجم اسفند ماه و یک هفته از اعلام رسمی شیوع کرونا در کشور بود که ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت در یک نشست خبری که در ستاد ریاست جمهوری برگزار شد، با بیان اینکه با قرنطینه به هیچ عنوان موافق نیستیم گفت: «قرنطینه برای قبل از جنگه جهانی اول برای طاعون و وبا است و چینی ها نیز در حال حاضر از قرنطینه ای که شده راضی نیستند. قرنطینه تبعاتی دارد و ما با قرنطینه موافق نیستیم»!
حالا با گذشت زمان آقای حریرچی که مدعی شده ابتلا به کرونا نیز می باشد باید متوجه شده باشد که قرنطینه فقط به دوره قبل جنگ جهانی اول اختصاص نداشت.
بر اساس برخی گزارش های غیر رسمی اما این حریرچی نبود که با قرنطینه قم مخالفت کرده است و ماجرای عدم قرنطینه قم به تصمیم مسئولانی بر می گردد که اعتقاد داشتند «قم آبروی جهان اسلام است و نباید قرنطینه شود».

ای کاش از ابتدا قم را با قاطعیت قرنطینه می‌کردند!
مصطفی کواکبیان نماینده تهران در مجلس نیز با قدردانی از زحمات مدافعان سلامت گفت: «ما از این که به فکر سلامت نمایندگان مجلس هستند قدردانی می‌کنیم اما ای کاش از ابتدا همین قاطعیت را برای قرنطینه کردن قم و تعطیلی اجتماعات و اماکن مذهبی به کار می‌بردند».
در همین حال روز گذشته محمدرضا نجفی نماینده مردم تهران در مجلس در نامه ای خطاب به روحانی و لاریجانی و نمکی نکاتی را در رابطه با لزوم قرنطینه در شرایط کنونی یادآور شده است. در بخشی از نامه محمدرضا نجفی خطاب به حسن روحانی، علی لاریجانی و سعید نمکی آمده است: «به نمایندگی از مردم محترم تهران اسلامشهر شمیرانات پردیس و ری ضمن قدردانی و دستبوسی تمامی رزمندگان گمنام سلامت، با توجه به وخامت اوضاع لازم دیدم نکاتی صریح را به جنابعالی متذکر شوم». در ادامه نامه نجفی آمده است: «در مدریریت این بحران جهانی اطلاعات و شناسایی است، بدون نقشه ریسک و پیش بینی وضعیت مناطق در کوتاه مدت و افق ۳ ماهه، شمار مبتلایان و جانباختگان کماکان افزایش خواهد یافت و امکان برنامه‌ریزی و تقسیم منابع محدود میسر نخواهد شد. چنین نقشه و مبنایی ماحصل کار اطلاعاتی و تعیین سطح تماس مبتلایان در سه هفته اخیر و رصد مرتبطین است. ما در میانه بحرانیم و به شدت به چنین نقشه‌ای در سطح کشوری نیازمندیم».
این نماینده مجلس افزود: « نگاهی به تجربه موفق چین در قرنطینه نظامی مراکز کاملا آلوده است، تجربه عدم قرنطینه شهر قم متاسفانه آثار مهیبی بر جای گذاشت که هم اکنون گشایش بحث آن در اولویت نیست؛ اما دست کم می تواند درسی باشد برای موارد مشابه، همچنین باید نگاهی به رویکرد سختگیرانه هنگ کنگ در کنترل پیشرفت آلودگی داشت که با تعطیلی سه ماهه کشور و کنترل تردد از مناطق آلوده به سایر نقاط کشور عملی شد. این مهم با توجه به گستره ابتلای و تعطیلات پیش رو، در تهران نیز متاسفانه اجتناب ناپذیر می‌نماید، چه آنکه در صورت مسامحه، وقوع عواقب جبران ناپذیر دور از ذهن نیست».
نجفی تصریح کرد: « با توجه به محدودیت منابع، نظرات کارشناسان همه مبتنی بر درمان بیماران کم ریسک در منزل و درمان بیماران پر ریسک در مراکز درمانی مجهز است. هر دو امر پروژه هایی بزرگ، ملی و فرابخشی هستند که تنها مدیرانی ارشد و باتجربه از عهده اجرای آنها بر خواهند آمد.تقلیل این دو نیاز ضروری به مانورهای خیابانی و بیمارستان‌های صحرایی خود موجب پیچیده شدن و وخامت بیشتر اوضاع می شود».
وی در پایان تاکید کرد: «فراهم کردن بستر کمکهای مردمی و داوطلبانه در داخل و خارج از کشور است. شایسته است ستاد مرکزی بستری را مهیا کند تا تیمی مرکب از محبوبترین چهره های ایرانی متولی این امر شوند. در پایان بر لزوم تقویت مدیریت بحران و استفاده از تمام توان موجود در داخل و خارج تاکید کرده و توفیق شما را خواستارم».

گیلان قرنطینه شد، قم نشد!
اکنون در حالی که اخبار رسیده از شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که استان گیلان از پنج شنبه شب گذشته به طور غیررسمی قرنطینه شده، اما اکنون اذهن عمومی نسبت به قرنطینه نشدن استان قم اعتراض دارند. بخش اعظمی از جامعه معتقدند اگر قم بیست روز قبل قرنطینه می‌شد شیوع کرونا رو به وخامت نمی‌گذاشت و این روزها کمی امیدوار بودیم.
پس از شیوع گسترده این بیماری در استان قم «بهرام سرمست»، استاندار قم اعلام کرد که «قرنطینه شهرها در شان مردم این استان نیست و این کار کاملا غیرکارشناسانه است». او قرنطینه خانگی را بهترین راه برای پیشگیری دانست. چرا که قم با داشتن حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت هفتمین شهر پرجمعیت ایران پس از مشهد و دومین شهر زیارتی این کشور است. اما جدای از جمعیت قم خطر اصلی رفت و آمد گردشگران به این شهر بود. موردی که از همان ابتدا در جلسه‌های مدیریت بحران قم مطرح می‌شد اما هیچ‌کس به نتیجه واحدی برای ممانعت از ورود گردشگران به قم نرسید. مانع شدن از ورود گردشگران به استان کاری سخت و دشوار بود و نیازمند به یک مدیریت شایسته داشت که کشور از کمبود آن در رنج است و همین مساله موجب شد تا مسئولان از قرنطینه شهر قم انصراف دهند و بدین ترتیب امروز تمام استان های کشور به نوعی درگیر کروناویروس شوند و هر روز بر تعداد جانباختگان افزوده شود.