کلسترول نقش کلیدی در ابتلا به آلزایمر دارد
کلسترول نقش کلیدی در ابتلا به آلزایمر دارد

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که کلسترول تولید شده در مغز نقش کلیدی در ابتلا به بیماری آلزایمر دارد. به گزارش پایگاه اینترنتی نیوز مدیکال، محققان دانشکده پزشکی دانشگاه ویرجینیا در آمریکا دریافتند که کلسترول تولید شده توسط سلول‌هایی به نام «آستروسیت» برای کنترل تولید پروتئین «آمیلوئید بتا» ضروری است. «آمیلوئید بتا» پروتئینی چسبنده‌ای است که […]

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که کلسترول تولید شده در مغز نقش کلیدی در ابتلا به بیماری آلزایمر دارد.
به گزارش پایگاه اینترنتی نیوز مدیکال، محققان دانشکده پزشکی دانشگاه ویرجینیا در آمریکا دریافتند که کلسترول تولید شده توسط سلول‌هایی به نام «آستروسیت» برای کنترل تولید پروتئین «آمیلوئید بتا» ضروری است.
«آمیلوئید بتا» پروتئینی چسبنده‌ای است که در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر تجمع می‌یابد. این پروتئین در پلاک‌های نامحلول که نشانه بارز بیماری آلزایمر است، تجمع می‌یابد.
تاکنون محققان تلاش‌های زیادی را برای هدف قرار دادن این پلاک‌ها انجام داده‌اند به این امید که حذف یا جلوگیری از آنها می‌تواند آلزایمر را درمان و یا از ابتلا به آن جلوگیری کند.
اکنون یافته‌های این مطالعه جدید بینش مهمی را در مورد نحوه و علت تشکیل این پلاک‌ها ارایه می‌دهد و می‌تواند توضیح دهد که چرا ژن‌های مرتبط با کلسترول با افزایش خطر ابتلا به آلزایمر مرتبط هستند. نتایج این همچنین مسیر مهمی را در اختیار محققانی قرار می‌دهد که برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر تلاش می‌کنند.
هیتر فریس از بخش غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه ویرجینیا گفت: داده‌های مطالعه ما بر اهمیت تمرکز بر تولید کلسترول در آستروسیت‌ها و انتقال به سلول‌های عصبی به عنوان راهی برای کاهش بتا آمیلوئید و جلوگیری از تشکیل پلاک‌ها اشاره می‌کند.
وی افزود: در حالی که کلسترول اغلب با گرفتگی عروق و بیماری‌های قلبی مرتبط است اما در بدن افراد سالم نقش مهمی را ایفا می‌کند. بدن به طور طبیعی کلسترول تولید می‌کند زیرا کلسترول می‌تواند هورمون تولید کرده و سایر عملکردهای مهم را انجام دهد.
اکنون نتایج این مطالعه ورودی جدیدی را به فهرست مسوولیت‌های کلسترول اضافه می‌کند. این مطالعه همچنین نقش آستروسیت‌ها در بیماری آلزایمر را روشن می‌کند.
محققان می‌دانند که این سلول‌های شایع مغزی (آستروسیت‌ها) در جریان بیماری آلزایمر دچار تغییرات چشمگیری می‌شوند، اما هنوز مشخص نیست که آیا این سلول‌ها از این بیماری آسیب می‌بیند یا اینکه در بروز آلزایمر دخیل هستند. اکنون نتایج این مطالعه جدید نشان می‌دهد که این سلول‌ها در ایجاد بیماری آلزایمر دخیل هستند.
آنها در این مطالعه متوجه شدند که آستروسیت‌ها با ایجاد و توزیع کلسترول در سلول‌های مغزی به نام نورون، به پیشرفت آلزایمر کمک می‌کنند. این تجمع کلسترول، تولید بتا آمیلوئید را افزایش می‌دهد و به نوبه خود باعث تجمع پلاک می‌شود.
به طور معمول، کلسترول در نورون‌ها بسیار پایین نگه داشته می‌شود و تجمع بتا آمیلوئید را محدود می‌کند. اما در آلزایمر، نورون‌ها توانایی خود را برای تنظیم بتا آمیلوئید از دست می‌دهند و در نتیجه پلاک ایجاد می‌شود.
این محققان در یک مقاله علمی جدید گزارش دادند که مسدود کردن تولید کلسترول ناشی از سلول‌های آستروسیت‌ها به طور قوی میزان تولید بتا آمیلوئید را در موش‌های آزمایشگاهی کاهش داد. با این حال آنها اظهار داشتند که هنوز خیلی زود است که بگوییم انجام این کار بر روی انسان‌ها می‌تواند از تشکیل پلاک در افراد جلوگیری کند. اما محققان معتقدند که تحقیقات بیشتر به احتمال زیاد بینش‌های مهمی را به همراه خواهد داشت که به نبرد علیه آلزایمر کمک می‌کند.
مشروح این مطالعه در مجله علمی PNAS منتشر شده است.
آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود. البته با بالا رفتن سن، اندکی فراموشکار شدن در افراد طبیعی است. اما در بیماری آلزایمر این اختلال حافظه به تدریج پیشرفت می‌کند.
یک هشتم از افراد دارای ۶۵ سال و بیشتر، این حالت مخرب زوال عقل را دارند. آلزایمر در مرحله اول ممکن است برای خانواده و دوستان قابل تشخیص نباشد. اما قبل از بروز، علائم هشداری از خود نشان می‌دهد.