کلنگ‌زنی پروژه سپیدار با هدف اسکان مجدد  ساکنان کوی منبع آب اهواز
کلنگ‌زنی پروژه سپیدار با هدف اسکان مجدد  ساکنان کوی منبع آب اهواز

  ماهور مهراد/ از سال ۹۶ طرح ملی بازآفرینی شهری در اهواز با هدف برچیدن بافت های فرسوده و غیراستاندارد شهری آغاز شده و این کار، در جهت عدالت محوری، کاهش فاصله طبقاتی، کاهش ضریب جینی و ایجاد اشتغال مولد گسترده در حال انجام است. درواقع سکونت در بافت فرسوده، بافت نابسامان میانی، بافت تاریخی، […]

 

ماهور مهراد/

از سال ۹۶ طرح ملی بازآفرینی شهری در اهواز با هدف برچیدن بافت های فرسوده و غیراستاندارد شهری آغاز شده و این کار، در جهت عدالت محوری، کاهش فاصله طبقاتی، کاهش ضریب جینی و ایجاد اشتغال مولد گسترده در حال انجام است. درواقع سکونت در بافت فرسوده، بافت نابسامان میانی، بافت تاریخی، بافت ناکارآمد شهری نظیر صنایع متروکه و بافت‌های باسابقه روستایی شامل اجرای طرح های بازآفرینی است اما شهرهای جنوبی ایران اما بافت های فرسوده بیشتری به دلیل نزدیکی به مرز و دریا نسبت به سایر شهرها دارند.
در این زمینه پیش از این، برای ۱۶ شهر استان خوزستان طرح بازافرینی شهری تهیه شده است. از بازافرینی محلات فرسوده مسجد سلیمان و همچنین ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی در اهواز شامل این طرح‌اند و شرکت بازآفرینی شهری ایران ساماندهی و بازافرینی محلات فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی خوزستان به ویژه مسجدسلیمان را در خور و شان مردم استان انجام می دهد.
این در حالی است که سوم اسفندماه جاری یهنی دیروز، پروژه سپیدار در محله منبع آب اهواز با هدف اسکان مجدد ساکنان بافت‌های پرخطر و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی کلنگ‌زنی شد. همزمان با سفر محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی و هیات همراه به استان خوزستان، پروژه احداث ۱۶۸۰ واحد مسکونی سپیدار در محله پر خطر منبع آب اهواز کلنگ‌زنی شد.
پروژه سپیدار در محله منبع آبِ اهواز در اجرای تعهد احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی خودمالکی کلنگ‌زنی شده که این پروژه ۱۶۸۰ واحدی در اراضی به مساحت ۲۵ هکتار و زیربنای ۱۹۶ هزار و ۳۵۰ مترمربع مسکونی اجرا خواهد شد.
گفتنی است که هدف از اجرای این پروژه، اسکان مجدد ساکنان بافت‌های پرخطر و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی محدوده موسوم به کوی منبع آب، از طریق ارایه تسهیلات ارزان‌قیمت ساخت است. مقرر است حدود ۸۱۱ واحد از این پروژه به منظور جابه جایی ساکنین محله منبع آب اختصاص یابد.
محله منبع آب با مساحت ۹۲ هکتار با جمیعت ۲۵ هزار و ۸۰۱ نفر معادل ۴۶۳۳ خانوار است که جمعیت شناسایی شده و نیازمند جابه جایی آن ۴۳۸۰ نفر معادل ۸۱۱ خانوار است. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده و اعلام شرکت بازآفرینی شهری ایران و در راستای اجرای طرح اقدام ملی مسکن، احداث ۱۳۰ هزار واحد مسکونی در تعهد شرکت بازآفرینی شهری ایران است که از این میزان، ۱۰۰ هزار واحد از طریق تقویت سمت عرضه و کمک به جریان نوسازی از طریق بسته‌های تشویقی و ارایه تسهیلات ارزان قیمت ساخت مسکن در محلات هدف احداث خواهد شد. همچنین ۳۰ هزار واحد نیز که جزو پروژه های خودمالکی است از طریق اجرای پروژه‌های مشارکتی تولید مسکن در اراضی دولتی با همکاری بخش خصوصی و شهرداری‌ها احداث می‌شود.

بهره‌برداری از پروژه سپیدار محله پرخطر منبع آب اهواز در کمتر از ۳سال
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران نیز که در این سفر وزیر راه و شهرسازی را همراهی می کرد، با اعلام این مطلب که پروژه سپیدار محله منبع آب اهواز در ۱۰۷ بلوک مجزای ۱۶ واحدی پیش‌بینی شده که در مجموع در این پروژه ۱۶۸۰ واحد احداث می‌شود از جابه‌جایی ۸۱۱ واحد مسکونی در بافت پرخطر این محله خبر داد.
مهدی عبوری جزئیات کلنگ‌زنی پروژه سپیدار را در محله منبع آب اهواز که امروز سوم اسفندماه با حضور محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در سفر به استان خوزستان و شهر اهواز کلنگ زنی شد، اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، ضمن تاکید بر این مطلب که این پروژه با دو هدفِ تولید واحدهای مسکونی جدید در استان و همچنین جابه جایی حدود ۵ هزار نفر از ساکنان در محلات پرخطر اهواز کلنگ‌زنی شده است، گفت: بر اساس نظر کارشناسان فنی حدود ۸۱۱ واحد مسکونی در محله منبع آب اهواز در معرض تخریب هستند که قرار شد تا این واحدها به طور کامل جابه‌جا شوند و اینکار توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران و در سفر وزیر راه و شهرسازی به استان خوزستان آغاز شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی سرمایه‌گذاری این پروژه را حدود ۵۶۰ میلیاردتومان تخمین زد و ادامه داد: مقرر شده است تا پروژه سپیدار در مدت زمان کمتر از سه سال به بهره‌برداری برسد.
به گفته عبوری، پروژه سپیدار در ۱۰۷ بلوک مجزای ۱۶ واحدی پیش‌بینی و مقرر شده است در مجموع در این پروژه ۱۶۸۰ واحد احداث شود.
وی از مهترین ویژگی‌های این پروژه را تامین سرانه‌های خدمات عمومی همزمان با ساخت واحدهای مسکونی عنوان کرد.این در حالی است که پیش از این، مجید روستا عضو هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه برای ۱۶ شهر در استان خوزستان طرح بازآفرینی شهری تهیه شده است، گفت: شرکت بازافرینی شهری ایران در شهرهای شوش، شوشتر، دزفول، آبادان، خرمشهر، اهواز نیز اقداماتی در حوزه خدمات زیربنایی از گذشته تاکنون انجام داده است. به عنوان نمونه در محله پیام نور در دزفول، محله کوی انصار در شوش، در اهواز محلات حصیرآباد، شیرعلی آباد و سایر محلات اقدامات در حوزه توسعه خدمات آغاز شده است.
عضو هیات‌مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: اجرای پروژه مسکن ۱۶۸ واحدی شوشتر که متعلق به وزارت راه و شهرسازی است و با وجود پیشرفت فیزیکی ۳۰ درصدی متوقف شده بود، دو هفته گذشته با حضور فرماندار شوشتر در بازدیدی که از آنجا داشتیم مجددا کار خود را از سر گرفته است. در صدد توسعه و تکمیل این پروژه هستیم.
روستا از دیگر برنامه‌های استراتژیک شرکت بازآفرینی شهری ایران را ساماندهی به سکونتگاه غیررسمی کوی محله منبع آب اهواز عنوان کرد و توضیح داد: ساماندهی و جابه جایی سکونتگاه‌های غیررسمی کوی منبع آب که علاوه بر فرسودگی، عدم رعایت ضوابط فنی در منطقه پرخطر اهواز از منظر زلزله خیزی قرار گرفته است، از سال ۱۳۸۸ در دستور کار قرار گرفته بود که محقق نشد.
گفتنی است که سال گذشته بر اثر ریزش چهار واحد مسکونی در ایم منطقه، چند نفر از هموطنان ما جان خود را از دست دادند. بنابراین از یکسال قبل با همکاری اداره کل راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری، دفتر تسهیلگری در این محله مستقر شده است. این دفتر مطالعات اولیه را انجام داد و وضعیت مالکیت، الگوی سکونت مردم، وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم را استخراج کرد. به دنبال این مطالعات، امسال در قالب تفاهم نامه همکاری مشترک با استانداری، اداره کل راه و شهرسازی، شرکت بازآفرینی شهری و شهرداری، این تفاهم نامه مبادله شد. در چارچوب این تفاهم‌نامه، برنامه‌ای تدوین شد و مقرر شد تا ۸۱۱ واحد از سکونتگاه‌هایی که در معرض خطر هستند، اسکان مجدد یابند.