گردشگری ایران زیر سایه چالش‏ های سیاسی
گردشگری ایران زیر سایه چالش‏ های سیاسی

    نیلوفر منصوری- دبیر گروه گردشگری/ با گذشت سه هفته از تنش بین ایران و آمریکا و به شهادت رساندن سردار سلیمانی و پس از آن حادثه هواپیمای اکراینی، ایرلاین ها و خطوط پروازی یکی پس از دیگری پروازهای خود از آسمان ایران و حتی به ایران را لغو کردند. برخی از کشورها به […]

 

 

نیلوفر منصوری-
دبیر گروه گردشگری/

با گذشت سه هفته از تنش بین ایران و آمریکا و به شهادت رساندن سردار سلیمانی و پس از آن حادثه هواپیمای اکراینی، ایرلاین ها و خطوط پروازی یکی پس از دیگری پروازهای خود از آسمان ایران و حتی به ایران را لغو کردند. برخی از کشورها به شهروندان خود توصیه کردند که از سفر به ایران خودداری کنند. این اقدامات موجب لغو ۷۰درصدی تورهای گردشگری به ایران شدند. به گفته کارشناسان، تمام تورهای کشورهای اروپایی که قصد سفر به ایران را داشتند سفر خود را لغو کرده اند. تورهای ورودی از کانادا و آمریکا ۱۰۰ درصد، استرالیا و حوزه اقیانوسیه ۸۰ درصد، اروپا ۶۰ درصد، آسیا ۶۰درصد سفرهای خود را لغو کرده اند. به گفته رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران احتمالا در روزهای آینده شاهد کاهش تعداد گردشگران ورودی خواهیم بود.

کشور روزهای دشواری را سپری می‏کند و وضعیت گردشگری نیز به طبع آن دچار چالش شده است. همانگونه که طی سه هفته گذشته در دی ماه و با بالا گرفتن تنش بین ایران و آمریکا و سقوط تلخ هواپیمای خطوط بین المللی پرواز اوکراین در ایران، ایرلاین های خارجی از پرواز به ایران خودداری کرده اند. هواپیمایی لوفتان‏زا، ترکیش ایرلاین، خطوط هواپیمایی سان اکسپرس، ایر فرانس و خطوط هواپیمایی امارات و هواپیمایی اتریش پروازها از آسمان ایران یا به مقصد کشورمان را کنسل کردند. بر همین اساس اگر آمار ورود ۸میلیون گردشگر خارجی به کشور را درنظر بگیریم، از ۷۰۰ هزار گردشگر ورودی به ایران فقط در دی ماه، حدود ۳۰۰هزار گردشگر به ایران سفر کرده‌اند و ۴۰۰ هزار گردشگر از دست رفته است. بر این اساس می توان گفت که تردید سفر خارجی به ایران به قطعیت تبدیل شده است. وزارت امور خارجه دانمارک در پی شهادت سردار قاسم سلیمانی در بغداد از شهروندان خود خواست به ایران سفر نکنند. وزیر خارجه انگلستان نیز از اتباع آن کشور خواسته بود تنها در صورت ضرورت به ایران سفر کنند. هشدارهای سفر به ایران از سوی این دو کشور در شرایطی مطرح شده است که براساس آمارهای منتشر شده درخصوص ورود گردشگران خارجی به ایران، دانمارک در رتبه‌های پایین سفر گردشگران خود به ایران قرار دارد.

شکایت از ایرلاین‌های خارجی
به گفته کارشناسان گردشگری و فعالان صنعت گردشگری، تحولات و حوادث اخیر، موجب کاهش ۵۰درصدی ورودی گردشگری خارجی به ایران شده اند. این آمار را رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران تایید می کند و می گوید: ایرلاین ‌های خارجی باید پاسخگوی رفتار مغرضانه خود علیه گردشگری ایران باشند و به همین دلیل نامه شکایت فعالان صنعت گردشگری کشور علیه اقدام ایرلاین‌های خارجی تقدیم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و وزیر راه‌ وشهرسازی می‌شود.
به گفته حرمت‌الله رفیعی، فکر کنیم اتفاقات رخ داده در ۳هفته اخیر صنعت گردشگری ایران را تحت‌تأثیر قرار نداده است یا کمی در صنعت گردشگری کشور تأثیر گذاشته اشتباه است. درحالی‌که در دی‌ماه شاهد ریزش ۵۰درصدی گردشگران خارجی ورودی به کشور از اروپا و حتی کشورهای همسایه بودیم و تعداد گردشگران آمریکایی ورودی به ایران نیز به صفر رسید.
وی با اشاره به لغو پروازهای ترکیه به ایران گفت: هواپیمایی ترکیه پروازهای خود به ایران را کنسل کرد؛ درحالی ‌که توقع آن بود ترکیه که سهم زیادی از بازار گردشگری ایران را به‌خود اختصاص داده است به ناحق در موضوع اخیر صنعت گردشگری ایران را آزار ندهد؛ چون شرایط ایران نه فضای جنگی بود و نه حالت فوق‌العاده در کشور اعلام شده بود. رفیعی در شرح وضعیت پروازها و سفرهای خارجی بعد از آن‌که شرکت هواپیمایی آلمانی لوفت‌هانزا و شرکت‌های تابعه (تا ۱۰ روز آینده) به همراه اوکراین (تا اطلاع ثانوی)، پروازهایشان را در مسیر ایران به حالت تعلیق درآوردند، اظهار کرد: بیشتر شرکت‌های هواپیمایی خارجی با از سرگیری تحریم‌های آمریکا، پروازهای ایران را متوقف کرده بودند. در این مدت، بار سفرهای هوایی به مقاصد خارجی بیشتر با یکی از شرکت‌های هواپیمایی ترکیه بود که به خاطر نوع عملکردش، بارها مورد مماشات سازمان هواپیمایی ایران نیز قرار گرفته بود. با این وجود طی توافقی بین ایران و ترکیه، هر یک از طرفین هفته‌ای ۱۰۰ پرواز سهمیه داشتند، در نتیجه در مسیر ترکیه به دلیل حجم زیاد پروازها دغدغه‌ای وجود ندارد و آسیبی متوجه سفرهای هوایی به این مقصد نیست، اما در مسیر نیم‌کره غربی و نقاط دورتر مثل کانادا، با تصمیم اخیر برخی شرکت‌های هواپیمایی خارجی تحت تاثیر سقوط هواپیمایی اوکراینی، مواجهیم.
او درباره تکلیف مسافرانی که قصد سفر به ایران را داشته‌اند و از مدت‌ها پیش بلیت این شرکت‌های هواپیمایی را خریده‌اند اما در وضع موجود با لغو پروازها مواجه شده‌اند، گفت: متاسفانه ما با ضعف مدیریت در ارتباط با شرکت‌های هواپیمایی خارجی مستقر در ایران مواجهیم، درحالی‌که منابع مالی آن‌ها را به‌راحتی تامین می‌کنیم، آن‌ها هر زمان اراده کنند تصمیم می‌گیرند به ایران پروازی نداشته باشند، پس سهم مردم چه می‌شود؟ سازمان هواپیمایی باید به این مساله رسیدگی کند. سال‌هاست با کوتاهی در این‌باره مواجهیم.
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و هوایی ایران با توجه به نزدیک شدن تعطیلات نوروزی و پیش‌فروش بلیت‌ها، اظهار کرد: نمی‌توان که به خاطر این فاجعه درهای مملکت را بست. باید سریع‌تر با عاملان آن برخورد کرد، سوءاعتمادی را که نسبت به پروازها و آسمان ایران پیش آمده است، باید در چند روز آینده مدیریت و قضیه را تا ده یا پانزده روز آینده جمع کرد. راه برون‌رفت از این وضعیت شاید همین باشد.
رفیعی ادامه داد: باید روابطمان را با دنیا برقرار کنیم و آن‌ها متوجه شوند ما برای این شرایط پاسخ مناسبی داریم. شرکت‌های هواپیمایی خارجی باید دوباره به ایران برگردند و وقتی این اتفاق افتاد، حضورشان در ایران مدیریت شود تا مانند سابق رفتار نکنند و به‌راحتی ایران را ترک نکنند و مسافران را بلاتکلیف نگذارند.
لازم به ذکر است که فعالان صنعت گردشگری ایران معتقدند که دولت باید ایرلاین‌هایی را که بی‌دلیل پروازهای خود به ایران را کنسل کرده‌اند مواخذه کند تا آنها نتوانند به هر بهانه‌ای آمار گردشگران ورودی به کشور را کاهش دهند و پروازهای خود به ایران را بی‌دلیل کنسل کنند.