گزارش «جمله» از افزایش عوارض ۴۴هزار تومانی سفر- سفر خارجی ممنوع؟!
گزارش «جمله» از افزایش عوارض ۴۴هزار تومانی سفر- سفر خارجی ممنوع؟!

هر مسافری که قصد خروج از ایران را داشته باشد باید عوارض‌خروج را بپردازد اما به شرط و شروط ها. به خاطر بسپارید که برای انواع سفرهای زمینی، هوایی یا دریایی این قانون اعمال می شود. هزینه آن نیز به نوع سفر هوایی، زمینی یا دریایی بستگی ندارد. بلکه به تعداد دفعات خروج شما از […]

هر مسافری که قصد خروج از ایران را داشته باشد باید عوارض‌خروج را بپردازد اما به شرط و شروط ها. به خاطر بسپارید که برای انواع سفرهای زمینی، هوایی یا دریایی این قانون اعمال می شود. هزینه آن نیز به نوع سفر هوایی، زمینی یا دریایی بستگی ندارد. بلکه به تعداد دفعات خروج شما از ایران در یک سال مربوط می شود. همچنین هزینه عوارض‌خروج از کشور برای سفرهای زیارتی جداگانه محاسبه می شود.
سفر برای ایرانی ها، این روزها گران تمام می شود. از قیمت بنزین گرفته تا عوارض خروج از کشور، فرقی نمی کند. هرچند دولت بر این عقیده است که با این سیاست می خواهد مانع خروج ارز از کشور شود. سال ۹۶ اولین قدم دولت برای افزایش چندبرابری عوارض خروج از کشور بود؛ رقمی که در لایحه سال ۹۷ از سوی دولت اعمال گردید. هنگامی که این عدد از ۷۵ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان رسید هنوز خبری از خروج امریکا از برجام و تلاطمات اقتصادی نبود. با این حال مجلس دهم این خواسته دولت را تصویب کرد و همین کار را در لایحه بودجه سال ۹۸ هم تکرار کرد. اکنون و در لایحه بودجه سال ۹۹ انتظار نمی‌رود مجلس در برابر این افزایش قیمت عوارض خروج از کشور که دولت تدارک دیده مخالفت خاصی از خود بروز دهد، بخصوص که آخرین سال مجلس دهم است.
به گفته وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ آنچه رییس‌جمهور تاکید داشتند، به موضوع رونق گردشگری و ارتقا این صنعت و افزایش تورهای ورودی مربوط است. به همین خاطر در زمان تدوین لایحه بودجه، دولت برای عوارض خروج از کشور تصمیمی گرفت که بر این اساس بخشی از اعتبار به این سازمان تعلق می‌گیرد و سازمان برنامه و بودجه این اعتبار را در بودجه سازمان برای سال ۹۷ در نظر گرفته است.
او در پاسخ به اینکه آیا سازمان میراث فرهنگی برای افزایش عوارض نظر مشورتی داشته است گفت:‌ «حتما در تدوین بودجه دستگاه‌ها نظر دارند و همه بخش‌ها موظف به همکاری هستند و برای ما مهم، افزایش منطقی است و اگر قرار است درآمدی به دست آید، باید صرف حمایت‌ از تورهای ورودی شود.» البته او بعدها گلایه کرد که باید نظر این سازمان هم گرفته می شد!
مونسان گفت: این موضوع باید در بودجه سال ۹۷ پس از تصویب مجلس نهایی شود، اما در گذشته ۱۰ هزار تومان از عوارض خروج از کشورِ هر شخص به سازمان می‌رسید که اکنون به ۴۰ هزار تومان افزایش یافته و در کل ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبارات عوارض به این سازمان تعلق خواهد گرفت. در واقع مونسان متصور شده بود که سهم گردشگری از عوارض ۱۶۰ میلیارد تومان خواهد شد.
اما با افزایش عوارض خروج از کشور افراد مختلف نسبت به این موضوع واکنش نشان می دادند برخی با طعنه و برخی با انتقاد . برخی از افراد نیز کاریکاتورهایی کشیده و این اقدام را «پول شیرینی سفر» خواندند برخی دیگر نیز تکه‌هایی از یک سریال را برداشت کرده و عوارض خروج از کشور را «پول زور» دانستند.
اما درست یکی دو روز بعد ، در زمانی که فضاهای مجازی و فعالان گردشگری از افزایش سه برابری عوارض انتقاد کردند رئیس سازمان میراث فرهنگی در توئیتی نوشت: با این رویکرد که سفر ارزان باید در سبد زندگی همه ایرانیان فراهم شود، معتقدم اجرای هر تصمیمی باید متناسب با وضعیت اقتصادی مردم باشد؛ ای کاش تصمیم‌گیران افزایش عوارض خروج از کشور، نظرات کارشناسی سازمان میراث فرهنگی، فعالان و متولیان گردشگری را جویا می‌شدند. برای تعدیل موضوع، هنوز هم دیر نشده و نهایت تلاش خود را برای اصلاح ارقام به کار خواهیم بست.