اشاره نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری به گفته کارشناسان گردشگری، چین سالانه ۱۲۰ میلیون گردشگر به خارج از این کشور میفرستد، اما سهم ایران از این رقم، فقط حدود هزار و ۷۰۰ توریست چینی است! حالا ایران تصمیم گرفته در زمینه گردشگران چینی بیش از گذشته فعالیت کند. بر همین اساس اولین اقدام ایران برای […]
اشاره
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
به گفته کارشناسان گردشگری، چین سالانه ۱۲۰ میلیون گردشگر به خارج از این کشور میفرستد، اما سهم ایران از این رقم، فقط حدود هزار و ۷۰۰ توریست چینی است! حالا ایران تصمیم گرفته در زمینه گردشگران چینی بیش از گذشته فعالیت کند. بر همین اساس اولین اقدام ایران برای ورود بیش از پیش گردشگران چینی لغو روادید برای چینی ها بود. چینی ها ولخرجترین گردشگران دنیا هستند که بسیاری از کشورها برای جذب آنها رقابت نفسگیری دارند. در دومین اقدام هم به تازگی هیاتی از ایران به پکن اعزام شده تا طی نشست های تخصصی گردشگری را رونق ببخشند. این نشست با حضور ۵٧ نماینده از ٣۶ شرکت گردشگری ایران برگزار شد و تا کنون ١۵٠ شرکت چینی برای دیدار و مذاکره دوجانبه اعلام آمادگی کردهاند. نشست دوجانبه ایران و چین روز پنجشنبه (هفتم آذرماه) در شهر پکن برگزار شد.
ایران، امروزه به دنبال جذب گردشگر است گردشگرانی که با ورود خود بدون شک اقتصاد تحریم شده را بهبود خواهند بخشید. روابط تجاری چین و ایران هم اکنون خوب است؛ ایران به چین انرژی صادر می کند و شرکت های چینی در بخش نفت و گاز آن کشور سرمایه گذاری می کنند. از سوی دیگر ایران برای جذب بیشتر گردشگران چینی، در اواخر تابستان امسال تصمیم گرفت قانون ویزا را برای اتباع چین حذف کند تا گردشگران چینی راحت تر به کشور سفر کنند. بر همین اساس، هیاتی از فعالان گردشگری متشکل از نمایندگان آژانس های تورگردان، هتلداران، جامعه راهنمایان، موسسه های آموزشی و هنرمندان صنایع دستی به همراه علیاصغر مونسان – وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – برای حضور در اجلاس تمدن های کهن به چین سفر کردند تا با حضور یک مقام دولتی ایران در دیدار دوجانبه آژانس های ایرانی و چینی به نوعی رسمیت بخشیدن به اقدام ایران و اعلام عمومی لغو روادید در خاک چین باشد.
رییس هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران که مدیریت این نشست را به عهده دارد، از استقبال بی سابقه آژانس های چینی برای شرکت در این نشست دوجانبه (B2B) خبر داد و گفت: قرار بود این نشست نخست با ۶١ شرکت چینی برگزار شود که همزمان با ورود هیات ایران به پکن، شمار تقاضاها به ١۵٠ شرکت رسید و همچنان درحال افزایش است. به گفته ابراهیم پورفرج، جامعه تخصصی گردشگری ایران و چین تا کنون در این سطح و حجم متقاضی با یکدیگر دیدار و مذاکره نداشتهاند.
رییس جامعه تورگردانان اما تاکید کرد که این هیات برای اعلام عمومی خبر لغو روادید به چین سفر نکرده، چون اطلاعرسانی و تبلیغات در این زمینه در وظایف دولت است. هدف اصلی جامعه تورگردانان، رایزنی کردن و به نتیجه رساندن مذاکرات با طرف چینی است تا ورود گردشگران چینی به ایران ساماندهی شود.
به گفته جامعه گردشگری ایران، رشدی که در آمار سفر گردشگران چینی اتفاق افتاده هنوز دامنه سوددهی و درآمدزایی گستردهای در بازار ایران نداشته، ضمن اینکه نگرانیهایی را درباره نفوذ چینیها به بازار گردشگری پدید آورده است.
٧٠ هزار چینی کم است
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران که به بهانه شرکت در اجلاس تمدنهای کهن به پکن سفر کرده است، در جمع آژانسهای ایرانی و چینی، درحالی که سفیر کشورمان در چین نیز حضور داشت، به روابط دو کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به ظرفیتهای دو کشور این روابط باید بیش از این افزایش یابد. ما تلاش می کنیم که میزان روابط گردشگری دو کشور را که اکنون پایین است، ارتقاء دهیم.
به گفته علیاصغر مونسان سفر ٧٠ هزار گردشگر چینی به ایران در مقایسه با بازار بزرگ گردشگری این کشور واقعا کم است. این تعداد میتواند تا دو میلیون نفر گردشگر افزایش یابد.
وی به اقدام در لغو روادید ایران برای اتباع چینی اشاره کرد و افزود: اینک درحال تقویت رستورانهای چینی و تامین غذاهای مورد علاقه آنها، آموزش راهنماهای چینی زبان و تولید پکیجهای تبلیغاتی به زبان چینی هستیم.
این مقام مسؤول در دولت سپس از چینیها دعوت کرد تعطیلات سال نو را که تا دو ماه دیگر فرا میرسد، در ایران سپری کنند و در ادامه گفت: برنامههای متنوعی برای سال نوی چینی در ایران تدارک دیده شده است. اطمینان میدهم گردشگری در ایران با امنیت کامل برقرار است.
ایران امن است
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز پیش از آنکه مذاکرات آژانسهای ایرانی و چینی در این B2B برگزار شود، در سخنانی با اشاره به شناختی که بین دو تمدن ایران و چین وجود داشته است، اظهار کرد: البته این شناخت بیشتر به زمانهای گذشته برمیگردد. اطلاع دقیق دارم در کتابهای درسی چین درباره تمدن ایران و درباره جغرافیای ایران در کتابهای چین مطالبی وجود دارد، ولی به نظر میرسد ما به عنوان نسلهای گذشته باید در زمینه شناخت امروز دو ملت اکنون بیشتر تلاش کنیم، به همین دلیل به نظر میرسد رفت و آمدهای گردشگری بین دو کشور امروز بیش از هر زمانی اهمیت دارد.
ولی تیموری بیان کرد: روسای جمهور چین و ایران برای توسعه روابط و همکاریها در حوزه گردشگری تاکید ویژه دارند. در همان چارچوب ابتکار دولت چین با موضوع «یک جاده، یک کمربند» مورد استقبال ایران در حوزه گردشگری قرار گرفته است.
گردشگران ولخرج
لازم به ذکر است آمارهای سازمان ملی گردشگری چین نشان میدهد که شمار چینیهای گردشگری که قصد سفر به کشورهای دیگر را دارند در حال افزایش است و تا پنج سال دیگر به ۶۰۰ میلیون نفر خواهد رسید؛ طوری که فقط در سال ۲۰۱۵ میلادی، هشت میلیون چینی برای گردش به تایلند رفتند. در سال ۲۰۱۶ نیز تعداد ۱۳۵ میلیون توریست از چین به سایر کشورهای جهان سفر کردند که تخمین زده میشود سفر این تعداد افراد منجر به ایجاد درآمدی در حدود ۲۶۱ میلیارد دلار شده است.
در چنین شرایطی اگر میخواهیم که سهم معقولی از آمار گردشگران چینی داشته باشیم، ضرورت دارد که نظرات کارشناسان خبره گردشگری در سیاستهای اتخاذ شده دولت در صنعت گردشگری لحاظ شود تا ایران از این بازار پرسود و در حال توسعه، محروم باقی نماند.