جمله: در شرایطی که مقابله با شیوع کروناویروس ۲۰۱۹ به نگرانی عمده کشورها و دولتها بدل شده، پیامهایی با ادعای درمان این بیماری با جوشاندههایی نظیر سیر و مخلوط عسل و سیاهدانه و… در فضای مجازی دست به دست میشود؛ این در حالی است که هنوز هیچ درمان قطعی دارویی برای کروناویروس جدید کشف […]
جمله: در شرایطی که مقابله با شیوع کروناویروس ۲۰۱۹ به نگرانی عمده کشورها و دولتها بدل شده، پیامهایی با ادعای درمان این بیماری با جوشاندههایی نظیر سیر و مخلوط عسل و سیاهدانه و… در فضای مجازی دست به دست میشود؛ این در حالی است که هنوز هیچ درمان قطعی دارویی برای کروناویروس جدید کشف نشده و مشخص نیست اینگونه پیامها با چه هدفی منتشر شده و چه پیامدی برای سلامت مردم خواهد داشت؟ اما تامل در این نکته که علت به وجود آمدن اینگونه پیامها که گاه ممکن است باعث ترغیب فردی به کنار گذاشتن درمان اصلی و روی آوردن به این روشها شود چیست؟ طب سنتی تا چه اندازه میتواند در درمان بیماریها موثر عمل کند؟ و…
در پی اعلام وضعیت اضطرار ویروس کرونا از سوی سازمان بهداشت جهانی، وزیر بهداشت طی نامه به اسحاق جهانگیری معاون رییس جمهوری از دولت خواست که همه پروازهای رفت و برگشت به چین تا اطلاع ثانوی لغو شود و در جلسه ای که با اعضای دولت برگزار شد، مصوب شد که تا اطلاع ثانوی همه پروازهای ورودی و خروجی به چین لغو شود. بر همین اساس وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در توئیتی از همکاری این وزارتخانه با وزارت ارتباطات جهت ارسال پیامکهای آموزشی درباره مقابله ویروس کرونا به مردم خبر داد.
سعید نمکی در این توئیت آورده بود که با همکاری وزیر ارتباطات، بستههای آموزش پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی در مقابله با ویروس کرونا به صورت پیامک برای هموطنان ارسال خواهد شد تا بتوانیم علاوه بر رسانههای گروهی و جمعی، از این ظرفیت نیز برای آموزش و اطلاعرسانی به مردم استفاده کنیم.
در این راستا معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، با اشاره به پیامهای رد و بدل شده در فضای مجازی که مدعی درمان کرونا ویروس به شیوه طب سنتی هستند، گفت: اینگونه پیامها دارای کاربرد چندگانه هستند؛ خیلی از سایتها و کانالها برای جذب مخاطب و افزایش بازدید خبرهای خود اقدام به نشر چنین اخباری میکنند. در حال حاضر نه کرونا ویروس به ایران رسیده است و نه در کل دنیا هیچ درمان شناخته شدهای برای آن وجود دارد، بنابراین اینگونه پیامها هدف درمانی ندارند و هدف اصلی جذب مخاطب است.
به گفته دکتر علیرضا عباسیان مردم باید اطلاعات مورد تایید در خصوص طب ایرانی را از وبسایتهای معتبر مانند سایت وزارت بهداشت دنبال کنند. وی خاطرنشان کرد: از طرفی پیامهایی که در فضای مجازی دست به دست میشوند، مورد تایید ما نیست اما آنها را رد هم نمیکنیم؛ چراکه بسیاری از این پیامها مورد بررسی علمی قرار نگرفته است چون کرونا ویروس در کشور ما مشاهده نشده است و موردی نداشتیم که بتوانیم سیر یا سیاهدانه را بر روی بیماران امتحان کنیم تا نتایج را مورد بررسی قرار دهیم.
این متخصص طب ایرانی پیامهای منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر درمان کروناویروس با سیر را نوعی گمانهزنی دانست و اظهار کرد: سیر و سایر گیاهان مانند موسیر و پیاز دارای ترکیبات ضد ویروسی هستند، اما اینکه آیا میتوانند کرونا ویروس را هم از بین ببرند یا خیر، به هیچ عنوان مشخص شده نیست. از طرفی مردم چین میزان زیادی سیر که دارای ترکیبات ضد ویروسی است مصرف میکنند، ولی علیرغم مصرف بالای سیر شاهد گسترش روز افزون کرونا ویروس در این کشور هستیم. وی با تاکید بر اینکه پیامهای موجود در فضای مجازی علاوه بر گمراه کردن عدهای از مسیر اصلی درمان میتواند موجب ایجاد دلهره در مردم شود، تصریح کرد: همچنان هم هیچ موردی از کروناویروس در کشور شناسایی نشده است و افراد باید بدون دلهره به مدرسه، دانشگاه، محل کار و… رفتوآمد کنند.
کودکان زیر ۱۰ سال را مبتلا نمی شوند
تا کنون و طبق آمار منتشر شده، کودکان زیر ۱۰ سال به شمار مبتلایان و قربانیان کرونا ویروس اضافه نشدهاند. عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا علت این موضوع را ناشناخته دانسته و افزود: هنوز کسی از علت این موضوع آگاه نیست، اما نکته قابل تامل این است که ممکن است بچهها بدون علامت به بیماری مبتلا شوند و امکان انتقال آن به سایرین را نیز داشته باشند. البته اطمینان کامل از این موضوع منوط به مطالعات بیشتر پیرامون این موضوع است.
دکتر مسعود مردانی در خصوص کسانی که در خطر بیشتری برای ابتلا به کروناویروس هستند، اظهار کرد: افراد دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماران دیابتی، سرطانی، مبتلایان به بیماریهای قلبی و عروقی، سالمندان، کودکان و زنان باردار در خطر بیشتری برای ابتلا به کروناویروس هستند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی در خصوص تاثیر کروناویروس بر ریهها، خاطرنشان کرد: کروناویروس هم میتواند قسمت فوقانی دستگاه تنفسی را درگیر کرده و هم میتواند منجر به بروز علائمی مثل سرماخوردگی شود. پیشرفت بیماری به سوی ریهها نیز میتواند باعث سینه پهلو و پنومونی همراه با تب، لرز، خلط و… باشد که با داروهایی از خانواده آنتیبیوتیک درمان شود. از طرفی ممکن است سینه پهلو فرم شدید پیدا کرده و باعث دیسترس تنفسی شده و بیمار را به آیسییو منتقل کند و در حالت شدیدتر نیاز به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی برای بیمار باشد.
لازم به ذکر است ویروس کرونا اواخر دسامبر گذشته (آذر/دی) میلادی در بازار غذاهای دریایی شهر ووهان واقع در استان هوبی چین که به طور غیرقانونی حیوانات وحشی میفروشند، آغاز شد. این ویروس اکنون علاوه بر ۳۰ استان و منطقه در چین به ۱۲ کشور دیگر از جمله آمریکا، استرالیا، تایلند، کره جنوبی، ژاپن، کانادا و فرانسه هم سرایت کرده است.