یک ماموریت غیر ممکن برای جهانگیری!
یک ماموریت غیر ممکن برای جهانگیری!

به گزارش «جمله» اصلاح طلبان خوب می‌دانند که اسحاق جهانگیری آن پتانسیل و حتی محبوبیتی که تا ۹۶ داشت و در مناظرات انتخاباتی آن سال بروز کرد را دیگر ندارد. دلیلش هم روشن است. او علی‌رغم همه توصیه‌های پای دولت روحانی ایستاد و در بزنگاه‌ها نیز سپر بلا شد. پس از مدت‌های طولانی انزوای اسحاق […]

به گزارش «جمله» اصلاح طلبان خوب می‌دانند که اسحاق جهانگیری آن پتانسیل و حتی محبوبیتی که تا ۹۶ داشت و در مناظرات انتخاباتی آن سال بروز کرد را دیگر ندارد. دلیلش هم روشن است. او علی‌رغم همه توصیه‌های پای دولت روحانی ایستاد و در بزنگاه‌ها نیز سپر بلا شد.
پس از مدت‌های طولانی انزوای اسحاق جهانگیری در دولت، با دستور حسن روحانی ماموریت ویژه‌ای دریافت کرده است. این ماموریت دو روایت دارد، روایت واعظی و روایت جهانگیری. براساس گفته واعظی ماموریت جهانگیری مقابله با “گرانی” است، اما توئیت‌های جهانگیری نشان می‌دهد مقابله با گرانی مربوط به کل دولت و ماموریت او صرفا مربوط به قیمت تخم مرغ است.
افزایش سرسام‌آور قیمت تخم‌مرغ و دیگر کالا‌های اساسی و مصرفی روزمره مردم با اعتراض‌های زیادی همراه بوده است.
در این وضعیت روز چهارشنبه هیات دولت تشکیل جلسه داد و تصمیمات تازه‌ای گرفت. مقامات دولتی معتقدند مشکل اصلی گرانی بسیاری از کالا‌ها در “شبکه توزیع” است. در همین رابطه محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور با اشاره به تصمیمات هیات دولت گفت: “رئیس جمهور دستور دادند که معاون اول پیگیر موضوع شود و وی اکنون بعد از جلسه دولت با وزیر کشاورزی و سرپرست وزارت صمت و معاونان آن‌ها جلسه دارد تا مسلله گرانی بعضی کالا‌ها و توزیع آن را ساماندهی کند.”
این روایت واعظی از ماموریت روحانی به جهانگیری بود، اما پس از آن معاون اول رئیس جمهور هم در پیامی توییتری درباره وضعیت گرانی‌ها نوشت: «مسئله تورم و گرانی و راهکار‌های مقابله با آن سازوکار‌های خاص خود را دارد که به طور مستمر در دستور کار تیم اقتصادی دولت و ستاد اقتصادی دولت در حضور رئیس جمهور محترم می‌باشد». این توئیت یعنی مسئله “گرانی” ماموریت دولت است و نه او.
اما جهانگیری در توئیت دومی افزود: «امروز به دستور رئیس جمهور محترم به علت گرانی تخم مرغ جلسه‌ای را برای ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های ذی ربط برگزار و تصمیمات لازم را گرفتیم که امیدوارم آثار مثبت آن در روز‌های آینده روشن شود».
به این ترتیب براساس روایت جهانگیری ماموریت اصلی او برگزاری جلسه برای کنترل قیمت تخم مرغ است. در روز‌های اخیر، گرانی کره و تخم‌مرغ به بحثی داغ تبدیل شده است. ظرف تنها چند هفته، قیمت هر شانه تخم‌مرغ از حدود ۲۰ هزار تومان به ۳۸ هزار تومان رسید. کره صد گرمی هم که چهار هزار تومان بود تا ۱۴ هزار تومان افزایش یافت. دولت گرانی تخم‌مرغ را به گردن صادرات انداخته و درباره کره هم گفته که دیگر نمی‌تواند برای وارداتش ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص بدهد.
  چرا ماموریت جهانگیری غیر ممکن است؟
 برداشت افکار عمومی و رسانه‌ها این بوده که جهانگیری مامور کنترل گرانی است. دولت در این باره توضیح تازه‌ای نداده است. حالا با ماموریت رییس جمهور به جهانگیری این انتظار به وجود آمده که قیمت کالا‌ها به شکل محسوسی تغییر کند. البته این احتمال قوی هم مطرح است که اتفاق ویژه‌ای رخ ندهد. چرا که تجربه نشان داده است که دولت هر چند وقت یکبار ماموریت ویژه‌ای به یکی از اعضای خود می‌دهد و هیچ وقت هم نتایج ملموسی از آن به دست نمی‌آید.
همین ماه پیش بود که حسن روحانی در ماموریتی مشابه به جهانگیری از او خواست کارگروه رفع موانع تولید را تشکیل دهد و کار آن آغاز شود. اطلاع مشخصی از سرنوشت این کارگروه در دست نیست.
مشخص است که ماموریت مقابله با “گرانی” ریسک بسیار بالایی برای جهانگیری دارد. شاید او بتواند قیمت برخی کالا‌ها همچون تخم مرغ و کره را متعادل کند، اما درد گرانی فقط به این‌ها منحصر نمی‌شود. معضل گرانی بسیار پیچیده‌تر از آن است که با یک دستور ویژه رییس جمهور حل شود.
به طور مثال همان وقتی که حرف از ارز ۴۲۰۰ تومانی به میان آمد و کاملا قابل پیش‌بینی بود که چه سرنوشتی خواهد داشت. این رویه همچنان ادامه داشته است و شاهدیم که چطور برخی از اعضای دولت مدام نام این مهره اصلاح طلبان را با گرانی، ارز ۴۲۰۰ تومانی، کالا‌های اساسی و هر آن چیز دیگری که برای مردم اهمیت ویژه دارد، گرده می‌زنند. شاهد این مدعا سخنان محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در حاشیه جلسه دیروز هیات دولت است. او وقتی درباره ارزی ۴۲۰۰ تومانی که بین عامه مردم به ارز جهانگیری معروف شد، مورد پرسش قرار گرفت گفت که هیچی بحثی نیست و مساله فقط اتفاقاتی است که در شبکه توزیع رخ می‌دهد.
تجربه دلار ۴۲۰۰ تومانی موجب شده است که کمتر شهروندی امیدی به کنترل گرانی با ماموریت به جهانگیری داشته باشد. در دو روز گذشته برخی کاربران به تمسخر این مسئله پرداخته‌اند. فردی نوشته است: «آیا بعد از دلار جهانگیری باید منتظر تخم‌مرغ جهانگیری باشیم؟»
یا کاربر دیگری می‌گوید: «وقتی روحانی اعتراف به گرانی میکنه و جهانگیری رو مامور کنترلش میکنه فقط باید دست به دعا برداشت که قیمت تخم مرغ به دونه‌ای ۱۰۰۰۰ تومن نرسه … یا رحمن و یا رحیم …»
  جهانگیری، سپر بلای روحانی
عده‌ای دیگر هم می‌گویند دولت از جهانگیری به عنوان سیبل خود استفاده می‌کند. این دسته که عموما از اصلاح‌طلبانند معتقدند، نقش جهانگیری در دولت تشریفاتی است و او در هیچ یک از تصمیمات کلیدی نقش ندارد، فقط در دوران بحران از سوی روحانی پیش فرستاده می‌شود تا در نهایت هزینه تصمیمات به دوش او بیافتد. این دسته ماجرای دلار ۴۲۰۰ را شاهد می‌گیرند. این گروه پیشتر نیز معتقد بودند جهانگیری باید از سمتش استعفا کند؛ اتفاقی که رخ نداد و حالا می‌گویند او در دولت به بازی گرفته می‌شود.
در همین رابطه علی مجتهدزاده فعال رسانه‌ای در توئیتی نوشت: «تقسیم کار به روش دولت روحانی؛ انتصاب‌های مهم و حساس و تصمیم‌گیری حتی در حد منصوب کردن آبدارچی نهاد ریاست جمهوری سهم واعظی، اعلام نرخ ارز ۴۲۰۰ و حل معضل گرانی و بی اختیاری و مضحکه عام و خاص شدن سهم جهانگیری.”
محمد مهاجری روزنامه‌نگار مشهور اصولگرا پیشنهاد کرده که به جای ماموریت ویژه به جهانگیری او را به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت منصوب کند. مهاجری نوشته است: «اگر جای رئیس جمهور بودم، در مدت باقیمانده از دولت، اسحاق جهانگیری را برای وزارت صمت معرفی می‌کردم. شاید به این ترتیب، این وزارتخانه که او در آن تجربه هم دارد، سامان بگیرد و آقای جهانگیری هم از کسالت درآید.» در این میان آنچه که بیش از همه مورد توجه فعالان سیاسی قرار گرفته است، جایگاه و نقش جهانگیری در دولت حسن روحانی است. این طور که معلوم است، دولتی‌ها می‌خواهند حتی در این ماه‌های پایانی نیز تا جایی که می‌توانند جهانگیری را به عنوان مقصر همه ناکارآمدی‌ها جلوه دهند.
به طور مثال احمد مازنی، نماینده اصلاح طلب مجلس دهم در یادداشتی برای روزنامه «جهان صنعت» نوشت: «اگر به صورت خوش‌بینانه به موضوع نگاه کنیم، کشور در شرایط تحریم و فشار اقتصادی و ویروس کروناست و دولت برای مهار و کنترل این وضعیت باید از همه ظرفیت‌هایش استفاده کند. آقای جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری هم به دلیل تجربه و سابقه فعالیت اقتصادی خوبی که دارد، یک ظرفیت عمده است و دولت می‌تواند از این تجربه استفاده کند؛ اقدامی که درست است و منطقی است که بخواهد از این ظرفیت استفاده کند. ولی نحوه اعلام این خبر و خبر‌های مشابه آن توسط آقای واعظی رییس دفتر رییس‌جمهوری تا حدودی تردید‌هایی ایجاد می‌کند که آقای جهانگیری به عنوان چهره منتسب به اصلاح‌طلبان همواره ضربه‌گیر آقای روحانی بوده است یعنی از همان زمان انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم هم که جهانگیری به عنوان نیروی مکمل آقای روحانی در انتخابات شرکت کرد، چنین نقشی داشت».
وی افزود: «اساسا اصل موفقیت این دولت و رای‌آوری آقای روحانی هم مدیون سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان بود. استنباطی هم که در جامعه و افکار عمومی وجود دارد این است که آقای روحانی این سرمایه اجتماعی را سوزانده و البته قدرشناس آن‌ها هم نبوده است. حالا آقای جهانگیری هم به عنوان بخشی از این سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلب در این دولت به کار گرفته شده است و اگر در این چارچوب تعریف کنیم و بگوییم که آقای جهانگیری یا برخی دوستان اصلاح‌طلب نیم‌نگاهی هم به انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ داشته باشند، اگر او بتواند با موفقیت از این ماموریتی که به او داده شده خارج شود، برای خود ایشان یا جریان اصلاح‌طلب یا گزینه‌ای که ایشان بخواهند از او حمایت کنند، تاثیر مثبت دارد. اگر موفقیتی هم در این شرایط خاص اقتصادی و تحریمی و کرونایی حاصل نشود، برای او جریان اصلاح‌طلب یک امتیاز منفی خواهد بود.»