سرویس سیاسی
سه روز قبل «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه دستیار خود «انریکه مورا» به ایران آمد تا با کمک مدیران حوزه سیاست خارجی یک بار دیگر شانس را به «دیپلماسی» بدهند و حتی در برخی تحلیلها گفته شد آمریکا و تروئیکای اروپایی به دلیل «تجاوز روسیه به اوکراین و وضعیت مبهم در شرق اروپا» تلاش دارند این توافق بین جمهوری اسلامی ایران و طرفهای خارجی در برجام به امضا برسد ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران نیز هم به دلیل مشکلات اقتصادی و هم به دلیل تحولات در منطقه، از برخی مطالبات خود کوتاه آمده و آماده امضا است هرچند نظر رسمی دولت در خصوص این تحلیلها گفته
نشده است.
روز گذشته سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه ضمن تأیید آغاز دور جدید گفتوگوها گفت: هم زمان و هم مکان تقریباً مشخص است و یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس میزبان خواهد بود و طی روزهای آتی و در همین هفته این ملاقات انجام خواهد شد.
سعید خطیبزاده گفت: امیرعبداللهیان پیشنهاد کرد بورل به ایران بیاید و در تهران پاسخهایی که آمریکا تا آن زمان احتمالاً میداد، بررسی کنند. در پی این تماس بورل به ایران آمد و گفتوگوهای مفصلی انجام و نظر طرف آمریکایی را منتقل کردند و اینکه آمریکا تعهد داده به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل و انتفاع ایران را تضمین میکند.
همچنین گفته شد: امیرعبداللهیان و بورل گفتوگوهای خصوصی یک ساعتهای با حضور معاونان داشتند و درباره ابعاد مختلف ادامه مذاکرات صحبت کردند. در اینکه در محتوا و در شکل در هر دو موضوع توافقاتی شده را میتوانم تأیید کنم ولی اینکه براساس برنامه پیشبینی شده آمریکاییها در عمل نشان خواهند داد که از میراث ترامپ عبور خواهند کرد و عضو مسئولی باشند، باید دید.
جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز نسبت به گفتوگوهای خود در تهران نوشت: نتیجه مهم سفر من به ایران این است که ما بنبست اخیر را رفع کردیم و مذاکرات برجام از سر گرفته خواهد شد.
وزیر امور خارجه دولت سیزدهم نیز گفت: در تهران میزبان آقای جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودم. آقای بورل متعاقب تماس تلفنی با بنده که به دنبال راهحلی برای خروج مذاکرات از بنبست بود با هدف روی ریل قرار دادن مذاکرات به تهران آمد. در دیدار حدوداً ۴ ساعته اما مثبت در خصوص همکاریهای جامع جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا تبادل نظر کردیم. به آقای بورل گفتم جمهوری اسلامی ایران به دنبال روابط متوازن با جهان است و در یک سیاست خارجی متوازن، قاره اروپا برای ما از جایگاه مهمی
برخوردار است.
حفظ و گسترش روابط با قاره اروپا ازجمله تمام کشورهای این قاره چه کشورهای عضو اتحادیه اروپا و چه کشورهای خارج از اتحادیه اروپا از جمله اولویتهای ما در پیگیری مناسبات با این
قاره است.
همچنین برخی منابع خبر دادند که علی باقری، مذاکره کننده ارشد هستهای جمهوری اسلامی ایران نیز برای مذاکرات به دوحه سفر کرد و این سفر نیز حکایت از عزم جدی دولت سیزدهم برای مذاکرات برجام دارد.
خوشبینیهای دو روز اخیر و خبر آغاز دور جدید مذاکرات در کشور قطر البته برای افکار عمومی و شهروندانی که هر روز با دشواریهای حقیقت زندگی مواجه هستند، خبری خوب تلقی شد و موجبات آرامش در بازار ارز و بورس را فراهم کرد اما طیف تندرو و افراطی را به داد و فغان واداشت و در رأس همه روزنامه کیهان بود که با این موضوع از چند جهت مخالفت کرد.
کیهان نوشت: موضوع اصلی در مذاکرات هستهای، محل مذاکرات نیست چه آنکه اگر آمریکا میخواست تحریمها را لغو کند در وین هم میتوانست این کار را بکند بنابراین تعیین مکان دیگری برای مذاکرات ممکن است این شائبه را ایجاد کند که چین و روسیه مزاحم مذاکرات بودند! و قرار است با مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در قطر، چین و روسیه دورزده شوند!
این نظر روزنامه کیهان در فضای مجازی و در توییت سیاسیون، واکنشهای بسیاری داشت و ازجمله «عباس عبدی» آن را نشانهای بر عزم دولت برای توافق با غرب دانست و برخی نیز از اینکه کیهان نگران عزت و اعتبار چین و روسیه است اظهار تعجب کردند.
بهرغم نظرگاههای موافق و مخالف در خصوص آغاز دور جدید گفتوگوها به نظر میرسد دولت سیزدهم عزم دارد این مأموریت غیرممکن را به سرانجام برساند و توجهی به صدای بلند اقلیت پرسروصدا نکند و حق هم دارد.
اقتصاد ایران بیش از هر زمانی به رفع تحریمها احتیاج دارد و اجرای کامل طرحی که دولت سیزدهم نام «جراحی اقتصادی» بر آن گذاشت نیز ایجاب میکند موانعی که تحریمها بر دست و پای اقتصاد ملی انداخته تعیین تکلیف شوند تا دولت سیزدهم هم بتواند در مسیر که به مردم وعده داد برود و مشکلات معیشتی مردم بهویژه اقشار آسیبپذیر را کم کند.
خطیبزاده در نشست خبری:
دور جدید مذاکرات هفته جاری برگزار میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: دور جدید مذاکرات، طی روزهای آینده و در هفته جاری برگزار می شود.
سعید خطیبزاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری، درباره سفر وزیر امور خارجه به ترکیه گفت: امیرعبداللهیان پس از آن عازم ترکمنستان میشود تا در نشست وزرای خارجه کشورهای حوزه خزر شرکت کند.
وی در تشریح جزئیات سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، افزود: آقای بورل تلاش جدی کرد که مذاکرات ادامه یابد و ما از نقش تسهیلگری اتحادیه اروپا در این زمینه قدردانی میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: آقای امیرعبداللهیان پیشنهاد کرد که «بورل» به ایران بیاید و در تهران پاسخهایی که آمریکا تا آن زمان احتمالاً میداد را بررسی کنند.خطیبزاده تصریح کرد: او به ایران آمد و گفتگوهای مفصلی انجام و نظر طرف آمریکایی را منتقل کردند و اینکه آمریکا تعهد داده به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل و انتفاع ایران را تضمین کند.وی افزود: آقایان امیرعبداللهیان و بورل گفتگوهای خصوصی یک ساعتهای با حضور معاونان داشتند و درباره ابعاد مختلف ادامه مذاکرات صحبت کردند. در اینکه در محتوا و در شکل در هر دو موضوع توافقاتی شده است را میتوانم تأیید کنم اما اینکه براساس برنامه پیش بینی شده، آمریکاییها در عمل نشان خواهند داد که از میراثِ ترامپ عبور خواهند کرد و عضو مسئول باشند را باید در ادامه دید.سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص عضویت ایران در سازمان بینالمللی بریکس، گفت: بریکس حدود ۳۰ درصد تولید ناخالص جهان را دارد، از این رو در سال ۲۰۱۵ صندوق پولی بریکس ایجاد شد و همکاریها پیگیری شد.خطیبزاده با بیان اینکه ایران درخواست عضویت خود را در بریکس ارسال کرد، از این رو رئیس جمهور چین از رئیس جمهور کشورمان برای سخنرانی دعوت کرد، اظهار کرد: امیدواریم بریکس برای ما ارزش افزوده داشته باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در تشریح دستاوردهای سفر نخست وزیر عراق به تهران گفت: سفر آقای الکاظمی از پیش برنامه ریزی شده بود و در چارچوب مناسبات دوجانبه و تحولات منطقهای، از جمله نقش سازنده بغداد در روابط ایران و عربستان است.خطیبزاده افزود: در این سفر درباره پروژههای جدی تبادل نظر شد. روابط دو کشور چند لایه و راهبردی است و متعاقب سفری است که چند وقت پیش وزیر امور خارجه عراق به ایران داشت.
وی تصریح کرد: یکی از ابعاد این سفر نقش عراق در گفتگوهای ایران و عربستان است. از نقش عراق تقدیر میکنیم. آقای الکاظمی نکاتی را از طرف عربستان به ما منتقل کرد و طرف عربستان آمادگی دارد در سطح دیپلماتیک مذاکرات در بغداد ادامه یابد و بزودی تاریخ آن نهایی میشود و متعاقب آن، سفر هیئتهای فنی به سفارتخانهها انجام میشود.سخنگوی وزارت امور خارجه درباره جزئیات مذاکرات غیرمستقیم آتی بین ایران و آمریکا با تسهیلگری اتحادیه اروپا، گفت: زمان و مکان تقریباً مشخص است و در چند ساعت آتی تصمیمات نهایی اتخاذ میشود و طی روزهای آتی و در همین هفته این ملاقات انجام خواهد شد.
خطیبزاده در خصوص چگونگی مذاکرات آتی نیز گفت: گفتگوی مستقیمی بین ایران و آمریکا رخ نخواهد داد و به صورت non paper خواهد بود.
وی در واکنش به سوالی در خصوص طرح موضوع کنار گذاشته شدن سایر طرفهای برجامی در مذاکرات آتی، گفت: هیچ کس کنار گذاشته نشده است. وقتی که بقیه کشورهای ۱+۴ وین را ترک کردند به این دلیل بود که آنچه باید گفته میشد گفته شده و چند موضوع اختلافی بین ایران و آمریکا باقیمانده است.سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: تسهیل کننده برجام براساس خود برجام، اتحادیه اروپا است و آقای بورل جلسهای هم با سفرای سه کشور اروپایی در ایران داشتند. آنچه الان اتفاق میافتد ادامه وین است و درباره چند موضوع باقیمانده گفتگو شود.خطیبزاده افزود: آنچه صحبت خواهد شد فقط موضوعات رفع تحریمی و اختلافی است که در دور قبل باقی مانده بود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
هیات نظارت بر رفتار نمایندگان به پرونده دخالت در انتصابات ورود کند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مورد فشار برخی نمایندگان به وزیر صمت برای دخالت در انتصابات گفت: این افراد جزء امضاء کنندگان استیضاح نبودند و اگر لازم باشد این موضوع از مجاری قانونی و هیات نظارت بر رفتار نمایندگان دنبال
خواهد شد.
معصومه پاشایی درباره جلسه روز دوشنبه کمیسیون صنایع و معادن مجلس که با حضور سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت درموضوع استیضاح برگزار شد، گفت: در این نشست وزیر صمت درباره مشکلات صنعت خودرو، فولاد و دیگر بخشهای صنعت کشور توضیحاتی ارائه کرد که از این توضیحات برخی از نمایندگان قانع شده و برخی نیز قانع نشدند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن کشور افزود: در حوزه خودروسازی دغدغه و سوال نمایندگان فعالیت غیرتخصصی، غیرعلمی و انحصاری خودروسازان، بی توجهی به حقوق مشتریان، بازار رقابت و اصل عرضه و تقاضا بود. همچنین سوال برخی دیگر از نمایندگان درباره عدم برنامه ریزی مناسب برای بهره برداری و ایجاد قوانین سازگار در حوزه معادن کشور مطرح شد.
نماینده مردم جلفا و مرند تاکید کرد: وزیر صمت به سوالات نمایندگان حاضر در جلسه پاسخ داد و سعی کرد شبهاتی که در این حوزه وجود دارد برطرف کند که در نهایت گفت و گوی خوبی بین نمایندگان و وزیر انجام شد ولی خروجی آن هنوز مشخص نیست و تا پایان امروز یا فردا نتیجه آن مشخص میشود.
این نماینده مجلس درباره اینکه آیا درخواست استیضاح به صحن مجلس خواهد رفت یا خیر؟ گفت: هنوز کمیسیون صنایع و معادن نظر قطعی را در این باره اعلام نکرده است و معتقد است باید به نظر همه نمایندگان احترام گذاشت. البته استیضاح وزیر دلیلی بر زاویه داشتن مجلس با دولت نیست بلکه این موضوع برای کمک به دولت است تا وزیر در ریل تعریف شده حرکت کند.
پاشایی درباره شائبه طرح استیضاح از سوی برخی از نمایندگانی که به دنبال گرفتن رانت از وزیر هستند، اظهار داشت: نمایندگانی که چنین شائبهای درباره آنها مطرح میشود، جزء امضاء کنندگان استیضاح نبودند و اگر لازم باشد این موضوع از مجاری قانونی و هیات نظارت بر رفتار نمایندگان دنبال خواهد شد. اگر چنین شائبهای وجود داشته باشد حتما برای حفظ آبروی مجلس که متعلق به همه ملت ایران است، رسیدگی میشود.
این نماینده مجلس اضافه کرد: اگر مشخص شود که این شائبه، در حقیقت شایعه بوده و وزیر در این باره مداخله داشته است، باید همه در این باره پاسخگو باشند. ولی این موضوع تاثیری در جریان استیضاح نداشته و این افراد هم جزء امضاء کنندگان استیضاح نبودند.
رییسی در مراسم گرامیداشت هفته قوه قضاییه:
تصمیم گرفتیم گرفتار حاشیهها نشویم
رییسجمهور گفت: قانونِ عادلانه به دست مجریان عادل اجرا میشود و در قوای سهگانه تصمیم گرفتیم گرفتار حاشیهها نشویم.
سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور کشورمان با حضور در مراسم گرامیداشت هفته قوه قضاییه، گفت: در ادوار گذشته مسؤولان گرفتار حاشیهها شدند و برخی از کارها عقب ماند. تصمیم جدی ما این است که گرفتار حاشیهها نشویم و به متن بپردازیم. متن، خدمت خالصانه به مردم است.وی افزود: بسیار به آینده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور امیدوارم. دردهای مردم امروز باید شنیده شود. نه حق عقبگرد داریم و نه حق درجا زدن.رییسجمهور در تحلیل حادثه هفتم تیر گفت: جریان نفاق با پشتیبانی نظام سلطه تصمیم داشت که چهرههای برجسته و نماد انقلاب را ترور کند. جریان نفاق با پشتیبانی نظام سلطه سعی کرده شیطنت خود در ایران را ادامه دهد که تاکنون موفق نشده و نمیشوند. جریان انقلابی باید مسیر را با دقت بنگرند تا جریان نفوذ نتواند اهداف پلید خود را در این کشور دنبال کند. بسیاری از دوستان بینام و مخلصانه در کل کشور تلاش میکنند و بنده به عنوان طلبه خدمتگزار به عنوان کسی که آشنا با کار همکارانم در دستگاه قضایی هستم، قدردان این تلاش ها هستم.رییسی ادامه داد: از همکارانم و بخصوص از آقای اژه ای که بیش از ۴۰ سال تحربه کار قضایی دارند و گفتمان حفظ سرمایه اجتماعی ضمن مبارزه با فساد و تلاش برای برقراری عدالت دارند، تشکر میکنم. ایشان و سایر همکاران در این دستگاه، با تلاش بسیاری تحقق سند تحول و نیز ارتقای آن را دنبال می کنند.
سرلشکر باقری:
در برابر مداخلات منطقهای رژیم صهیونیستی عکسالعمل نشان میدهیم
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عضویت رژیم صهیونیستی در سنتکام و استقرار تجهیزات و حضور آن در رزمایشها را بسترساز ایجاد تهدیداتی برای منطقه عنوان کرد و گفت: ما این تهدیدات را برنمی تابیم و مطمئنا در قبال آن عکس العمل نشان می دهیم.
سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در دیدار با ندیم رضا رئیس کمیته مشترک روسای ستاد ارتش پاکستان اظهار داشت: بدون تردید در سالهای اخیر با تلاش فرماندهان و مسئولان دو کشور روابط فی مابین توسعه خوبی یافته و این روابط باید توسعه و استمرار یابد.وی با بیان اینکه ما معتقدیم دو کشور از ظرفیتهای قابل توجهی برخوردارند، گفت: باید در راستای تقویت همکاری های مشترک بیشتر تلاش کنیم؛ در ۵ سال گذشته ما تعاملات و رفت آمد های زیادی بین مسئولان نظامی ایران و پاکستان را شاهد بوده ایم که این روند باید گسترش یابد و موجب ایجاد امنیت در مرزهای دوکشور گردیده و دو کشور در سایه این امنیت و آرامش روابط اقتصادی را مورد تاکید قرار دادند.سردار باقری افزود: رویکرد جمهوری اسلامی ایران به توسعه روابط با همسایگان نگاه ویژه ای دارد و این مهم در دولت جدید نیز تقویت شده و رو به توسعه است. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: در سال های اخیر روابط نظامی ایران و پاکستان توسعه چشمگیری داشته که این روابط سبب امنیت و اثربخشی در توسعه اقتصادی دو کشور شده است.وی با بیان اینکه منطقه ای که جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در آن قرار دارند بسیار مهم و حساس است، گفت: این منطقه از حساسیت فزاینده ای برخوردار است به ویژه اینکه رویدادها و تحولات اخیر سبب مداخلات کشورهای فرامنطقه ای شده و مشکلاتی در سطح منطقه ایجاد کرده است.
سرلشکر باقری رژیم صهیونیستی را در راس مداخلهگری ها و زمینه ساز بی ثبات در منطقه اعلام کرد و گفت این رژیم با اجرای طرح هایی در صدد ایجاد ارتباط با کشورهای منطقه و دست یابی به اهداف مداخله گرانه است. وی عضویت رژیم صهیونیستی در سنتکام و استقرار تجهیزات و حضور آن در رزمایش ها را بسترساز ایجاد تهدیداتی برای منطقه عنوان کرد و افزود: ما این تهدیدات را برنمی تابیم و مطمئنا در قبال آن عکس العمل نشان می دهیم.
وزیر کشور:
ثبت نام اربعین بزودی آغاز می شود
وزیر کشور با اعلام اینکه ثبت نام سفر اربعین بزودی آغاز می شود، گفت: زایران اربعین باید دوز یادآور تزریق کنند.احمد وحیدی در حاشیه نشست ستاد مرکزی اربعین در جمع خبرنگاران اظهار کرد: از مدت ها پیش برنامه ریزی ها برای برگزاری مراسم اربعین شروع شده است. در جلسه امروز هماهنگی با استانداران در مرزها، سازمان هایی چون هلال احمر، سپاه ، نیروهای مسلح، ارتش، نیروی انتظامی و سایر دستگاه ها بویژه وزارت نیرو و راه که مسئولیت های مختلف در حوزه اربعین دارند و دیگر نهادهای عمومی و دولتی انجام شد. ما با این دستگاه ها نشست های جداگانهای داشته ایم و موضوعات مختلف مورد بحث واقع شد.وزیر کشور گفت: آماده سازی بیشتر برای سفر اربعین در حوزه حمل و نقل و جاده، اسکان، پشتیبانی ها و هماهنگی با عراق هم بررسی شد. در این زمینه آمادگی خوبی وجود دارد که امیدواریم با مشارکت همگان و نهادهای دولتی و عمومی سفر خوب و راحت و ایمنی را برای برای همه فراهم کنیم.وحیدی درباره زمان آغاز ثبت نام زایران عتبات عالیات گفت: ثبت نام از روزهای آینده در سامانه حج و زیارت آغاز می شود و همه عزیزانی که قصد مشارکت در این سفر فرهنگی و مذهبی را دارند، می توانند نام نویسی کنند تا بدانیم برنامه های خود را برای چه تعدادی آماده کنیم.وی ادامه داد: همه کسانی که تمایل دارند در این سفر بزرگ و در این فعالیت فرهنگی شرکت کنند، حتما اعلام کنند که از چه مسیری و در چه روزهایی قصد سفر دارند.وزیر کشور درباره واکسن به زائران اربعین گفت: پیش بینی وزارت بهداشت این است که یک دوز یادآور تزریق شود. یعنی کسی که دو دوز تزژیق کرده، دوز سوم و کسی که سه دوز تزریق کرده، دوز بعدی را هم تزریق کند.وحیدی درباره قیمت روادید گفت: امیدواریم با لغو روادید و قولی که دوستان عراقی دادند مشکلی در این زمینه وجود نداشته باشد. بحث این است که لغو روادید زمینی داشته باشیم که طرف مقابل هم قول مساعد داده است .