هرچند هر دو این سِمتهای شغلی در دورههای آموزشی مدیریت تدریس میشوند. اما واقعاً تفاوت مدیر و رهبر چیست؟ بهتر است بدانید تفاوت رهبری و مدیریت در سازمان مربوط به امروز و دیروز نیست. دهها سال قبل افراد کارآفرین و نوآور در نقش رهبر، شرکتها و کارخانههایی را ایجاد کردند و سپس عدهای را بهعنوان مدیر استخدام کردند تا بخشهای مختلف شرکت آنها را کنترل و هدایت کنند؛ بنابراین از همان ابتدا، فرق رهبر و مدیر بارز و آشکار بود.
لازم است بدانید هر مدیر الزاماً یک رهبر نیست و از سوی دیگر نیز ممکن است یکی از اعضای سازمان در میان سایرین نقش رهبری پیدا کند؛ درحالیکه مدیر سازمان نیست. برای اینکه بتوانید تفاوت رهبری و مدیریت در سازمان را بهخوبی متوجه شوید، در ادامه به تعریف رهبری و مدیریت، تفاوتهای کلیدی در عملکرد مدیران و رهبران و مهارتهای موردنیاز برای هر کدام از این دو نقش در سازمان میپردازیم.
تعریف رهبری
قدرت و جایگاه رهبری در سازمان حاصل یک سِمت یا جایگاه سازمانی نیست. یک رهبر، قدرت و جایگاه خودش را از نفوذ اجتماعی کسب میکند که در میان سایر اعضای سازمان دارد و از این نفوذ استفاده میکند تا مشارکت سایر اعضا را برای دستیابی به اهداف مشترک افزایش دهد. رهبر کسی است که ابتکار عمل را به دست میگیرد و بیش از هر کسی برای تحقق اهداف سازمانی تلاش میکند؛ همین ویژگی، سایر اعضای سازمان را ترغیب به پیروی از رهبران میکند.
توانمندسازی منابع انسانی و تصمیمگیریهای منطبق با شرایط گوناگون جزو مهمترین ویژگیهای یک رهبر در سازمان هستند. رهبران به کمک برنامهریزی دقیق و شفافسازیِ چشماندازها و استراتژی سازمان برای اعضای آن، موفق به ایجاد تغییرات مثبت و غیرمنتظره در سازمان میشوند.
تعریف مدیریت
مدیریت، گرد هم آوردن افراد برای دستیابی به اهداف و مقاصد موردنظر، به کمک استفاده بهینه از ابزار و منابع موجود است. وظیفه یک مدیر انجام فعالیتهای از پیش برنامهریزیشده جهت دستیابی به اهداف سازمان است. مدیر اعضای سازمان را در جهت دستیابی به این اهداف هدایت و کنترل میکند. اما آیا یک مدیر میتواند رهبر هم باشد؟ بله. مدیر سازمان میتواند نقش رهبری نیز پیدا کند؛ البته نه هر مدیری. مدیر زمانی میتواند رهبر شود که عملکرد خودش را تا حدود زیادی به عملکرد رهبران نزدیک کند؛ یعنی ارتباطی خوب و مؤثر با کارکنان برقرار کرده و با تقویت و با ارائه راهنمایی و الهامبخشی به اعضای سازمان، آنها را تشویق کند تا بهرهوری خود را به سطح بالاتری ارتقا دهند.
مدیرانی که به سطح رهبری ارتقا پیدا نمیکنند، افرادی هستند که همه قدرتشان را از سلسلهمراتب سازمانی و اهرمهای جریمه و پاداش کسب میکنند؛ اما در اثرگذاری بر تکتک افراد سازمان موفقیت زیادی کسب نمیکنند.
تفاوتهای یازده گانه
در این بخش به تفاوت مدیریت و رهبری به زبان ساده اشاره میکنیم. مطالعه این یازده مورد به شما کمک میکند تا دید شفافی نسبت به عملکرد رهبران و مدیران پیدا کنید.
۱٫ خلق ارزش در مقابل محاسبه آن
یکی از تفاوتهای رهبر با مدیر در خلق ارزش است. یک مدیر موظف است ارزش هر یک از فعالیتهایی که کارمندان در سازمان انجام میدهند را محاسبه کند و مطمئن شود که این عملکرد کارکنان، ارزشآفرینی لازم را دارد و هزینه حقوق پرداختی به کارمندان درنهایت به بهرهوری سازمان منجر میشود. در اینجا عملکرد مدیر میتواند به کاهش بهرهوری نیز منجر شود. بهعنوان مثال، مدیری که هر روز چندین بار از کارمندان خودش تقاضای گزارش لحظهای از پیشرفت کار میکند، تمرکز آنها را مختل کرده و میزان ارزشآفرینی آنها را کاهش میدهد.
اما تمرکز رهبران بهجای محاسبه میزان ارزشآفرینی عملکرد افراد، تلاش جهت افزایش ارزشآفرینی آنهاست. رهبران تلاش میکنند هر یک از اعضای تیم را تشویق کنند تا بهرهوری و ارزشآفرینی بیشتری را از خود به نمایش بگذارند.
۲٫ چشمانداز در مقابل اجرا
رهبران، مسئول ترسیم چشمانداز سازمان هستند؛ درحالیکه مدیران مسئول اجرای این چشمانداز در سازمان هستند. رهبران از زمان خودشان جلوتر هستند. آنها تصویر کلی سازمان در آینده را میبینند و یک استراتژی کلی برای رسیدن به آن طراحی میکنند. از طرفی مدیران این استراتژی را به اقدامات عملیاتی کوچک و قابل اجرا تقسیم میکنند.
۳. ایجاد نفوذ در مقابل اعمال قدرت
سومین تفاوت رهبری با مدیریت به نوع اعمال قدرت آنها روی اعضای سازمان برمیگردد. همانطور که گفتیم، مدیران قدرت خود را از سلسلهمراتب سازمانی میگیرند؛ بنابراین اعضای سازمان در مواجهه با این افراد به زیردست تبدیل میشوند. این در حالی است که رهبران قدرت خود را از نفوذی کسب میکنند که در میان اعضای تیم دارند؛ بنابراین، رهبران بهجای زیردست دارای پیرو هستند.
اگر بخشی از اعضای سازمان، خارج از چارچوب رایج سلسلهمراتب گزارشدهی به مدیر سازمان مراجعه کنند و از او برای انجام امور مختلف مشاوره بگیرند، میتوان دریافت که این مدیر در سازمان خودش نقش رهبری پیدا کرده است.
۴٫ الهام بخشیدن در مقابل مدیریت کار
مدیر، مجموعهای از افراد یا مجموعهای از سازمانها را کنترل میکند تا یک هدف سازمانی را محقق کند؛ درحالیکه رهبران از تواناییهایی نظیر انگیزهبخشی و توانمندسازی استفاده میکنند تا مشارکت افراد را در موفقیت سازمانی افزایش دهند.
نکته مهم اینجاست که رهبران افرادی پیشرو هستند که برای سایر افراد به شخصیتی الهامبخش تبدیل میشوند. شاید بتوان گفت که الهامبخشی، نقطه تمایز و فرق مدیریت و رهبری است. بهعنوان مثال، گاندی یکی از بزرگترین رهبران جهان بود که توانست به شخصیتی الهامبخش برای میلیونها نفر تبدیل شود. او شانهبهشانه این افراد قدم برداشت و به آنها کمک کرد تا چشمانداز روشنی از فعالیت اعتراضی خودشان داشته باشند و بتوانند چالشها را به فرصت تبدیل کنند.
یکی از نشانههای اینکه یک مدیر به رهبر تبدیل شده است این است که صحبت از وظایف هر یک از افراد را متوقف کند و در عوض از اهداف و چشماندازهای سازمان صحبت کند.
۵٫ اختراع و نوآوری در مقابل سازماندهی
رهبر کسی است که رشد و تغییر ایجاد میکند. نگاه رهبر همیشه به افقهای دور است. رهبر از تمام گرایشها، پیشرفتها و مهارتهای جاری دانش بالایی دارد. او ایدههای جدیدی را ارائه میدهد و آینده سازمان را ترسیم میکند و درنهایت به کمک شفافسازی چشماندازهای سازمان برای اعضای تیم، آنها را تشویق میکند تا در راستای دستیابی به این اهداف گام بردارند.
مدیران عموماً آنچه از قبل ایجاد شده است را حفظ و کنترل میکنند. مدیر کارمندان و روندها را کنترل میکند، از وقوع هرجومرج جلوگیری و از حرکت در مسیر دستیابی به اهداف سازمانی اطمینان حاصل میکند. بهصورت خلاصه میتوان گفت که رهبران اختراع یا نوآوری میکنند؛ درحالیکه مدیران سازماندهی میکنند.
۶٫ اعتماد در مقابل کنترل
ششمین تفاوت رهبر و مدیر به نحوه کنترل کارمندان مربوط است. کارمندان موظف هستند بهصورت مرتب روند انجام وظایف خودشان را به مدیر گزارش دهند تا مدیر بتواند بازدهی سازمان
را برآورد کند و مطمئن شود که این سازمان در مسیر درستی حرکت میکند.
در حالی که رهبر چندان به دریافت گزارش متکی نیست. رهبران سعی میکنند این حس را به اعضای تیم القا کنند که به آنها اعتماد دارند. سپس با استفاده از روشهای مختلف اعضای تیم را ترغیب میکنند تا بهترین عملکرد خودشان را به نمایش بگذارند.
۷٫ اهمیت به افراد در مقابل اهمیت به فرایندها
رهبران روی افراد تمرکز میکنند؛ درحالیکه مدیران بیشترِ تمرکزشان روی فرایندهاست. رهبران تلاش میکنند افراد را با اهداف سازمانی همسو کنند؛ بنابراین آنها برای انگیزهبخشی و آموزش به اعضای تیم وقت زیادی را صرف میکنند.
شاید بتوان گفت رهبران به مربی اعضای تیم تبدیل میشوند. استفاده از کوچینگ یا مربیگری در سازمان پدیدهای بسیار جدید است. مدیران نیز به افراد توجه میکنند؛ اما تمرکز آنها روی درست انجام شدن فرایندهایی است که اهداف سازمانی را محقق میکنند.
۸٫ چرا در مقابل چگونه
یک تفاوت مهم رهبر با مدیر در نوع سؤالاتی است که میپرسد یا در ذهن او قرار دارد. رهبران بیشتر تمایل به پرسیدن سؤالات «چی» و «چرا» دارند؛ در حالی که مدیران اغلب از سؤالات «چگونه» و «چه زمانی» استفاده میکنند.
رهبران نگاهی عمیقتر از سایرین به مسائل دارند؛ آنها بهدنبال ایجاد تغییرات ریشهای میگردند و به شفاف شدن چشمانداز انجام هر کار تمایل دارند. به همین دلیل، بیشتر از سؤالات «چی» و «چرا» استفاده میکنند؛ درحالیکه مدیران سعی در ایجاد تغییرات بنیادین در شرایط موجود ندارند و با پرسیدن سؤالات «چگونه» و «چه زمانی» سعی میکنند از حرکت سازمان و افراد مطابق فرایند برنامهریزی شده مطمئن شوند.
۹٫ مهارتهای نرم در مقابل مهارتهای سخت
برای درک بهتر تفاوت بین مدیریت و رهبری سازمانی میتوانیم به مهارتهای موردنیاز هر کدام از این دو گروه توجه کنیم. مهارتهای موردنیاز رهبران بیشتر مبتنی بر مهارتهای نرم هستند؛ درحالیکه مهارتهای موردنیاز مدیران اغلب مهارتهای فنی یا سخت هستند.
ازجمله مهارتهای مورد نیاز رهبران میتوانیم به این موارد اشاره کنیم: تصمیمگیری، ارتباط مؤثر و تفکر استراتژیک. ازجمله مهارتهای موردنیاز مدیران هم میتوانیم به برنامهریزی و بودجهبندی، تخصیص وظایف، خلاقیت و حل مسئله اشاره کنیم.
۱۰٫ خلق فرهنگ سازمانی در مقابل تایید آن
یکی دیگر از موارد مهم تفاوت میان رهبری و مدیریت مربوط به فرهنگ سازمانی است. رهبران فرهنگ سازمانی را شکل میدهند؛ درحالیکه مدیران موظفند کارمندان خود را بهگونهای هدایت کنند که به این فرهنگ سازمانی عمل کنند.
ایجاد فرهنگ سازمانی یکی از کارهایی است که رهبر انجام میدهد. رهبران موفق کسانی هستند که به خوبی میتوانند فرهنگ سازمانی را به سطح عملکرد کارکنان وارد کنند و عملکرد آنها را مطابق این فرهنگ تغییر دهند. البته ترغیب اعضای تیم به پیروی از این فرهنگ بدون وجود یک همکاری سازنده میان رهبری و مدیریت تقریباً غیرممکن است.
۱۱٫ نگاه به آینده در مقابل تمرکز بر حال
آخرین تفاوت رهبری و مدیریت در این است که رهبران بیشتر بر آینده تمرکز میکنند؛ درحالیکه مدیران بر زمان حال و شرایط کنونی متمرکز هستند.
مهمترین دغدغه مدیران، حل چالشهای کنونی و اجرای فرایندهای کنونی سازمان مطابق برنامه از پیش تعیینشده است؛ درحالیکه رهبران تمایل دارند به فرصتها و چالشهای پیش روی سازمان فکر کنند و از اکنون برای آنها آماده شوند.
ترسیم چشمانداز برای سازمان توسط رهبر اقدام ارزشمندی است؛ اما اگر آنها نتوانند مختصات این چشمانداز را بهصورت واضح و شفاف به مدیران و کارمندان منتقل کنند، ترسیم این چشمانداز عملاً بدون فایده خواهد بود.
۱۱ تفاوت مدیریت و رهبری
برچسب ها
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا در آیین افتتاحیه کیش اکسپو ۲۰۲۵: باید شرکتهای متوسط را همچون شرکتهای بزرگ توانمند کنیم
باید شرکتهای متوسط را همچون شرکتهای بزرگ توانمند کنیم
مسعود برهمن، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا در آیین افتتاحیه کیش اکسپو ۲۰۲۵ گفت: شرکتها تولید را دارند اما محل فروش را ندارند و به مشکل برمیخورند. کشور ما ۳۶۰ میلیارد دلار ظرفیت صادراتی دارد. صادرات سال گذشته زیر ۵۰ میلیارد دلار غیرنفتی بود و در این خصوص سه بازار داریم که مقام معظم رهبری هم تاکید کردند و توان ما از نظر کارایی و فعالیت فنی و مهندسی همین سه بازار است.
حضور نمایندگان ۲۶ کشور در مرحله نهایی مسابقات بینالمللی قرآن
مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی با اشاره به حضور نمایندگان ۲۶ کشور در چهل و یکمین دوره مسابقات قرآن گفت: ۵۷ نفر از قاریان و حافظان برتر جهان در این رقابتها حضور خواهند داشت.
بانک صادرات ایران، حامی نمایشگاه پتروشیمی «اهواز پترواکس»
اولین نمایشگاه بینالمللی پتروشیمی و صنایع وابسته «اهواز پترواکس»، با حضور بانک صادرات ایران در شهر اهواز برگزار میشود.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
زنان خسته از سرگردانی در بازار کار
اشتغال زنان نقش کلیدی در رشد اقتصادی و افزایش سطح رفاه جامعه دارد.
نقش زنان در منطقه دیده شود
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درمورد نقش زنان در منطقه توضیحاتی ارائه کرد.
حقیقتی که گم شده است
در دنیای امروز، رسانههای اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، نقش پررنگی در شکلدهی به آگاهی عمومی دارند. اما این ابزار قدرتمند به همان اندازه که توانایی انتقال اطلاعات را دارد، میتواند بستری برای گمراهی و ایجاد آگاهی کاذب باشد.
پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است/همه یکصدا برای ایران باشیم
سخنگوی دولت در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی عنوان کرد: پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است بلکه همه با وحدت و همدلی، یکصدا برای ایران باشیم.
قانون حجاب و اتفاقات سوریه !
اصولگرایان تندرو و طیف پایداری قصدی برای کوتاه آمدن ندارند و عزم خود را برای ابلاغ قانون حجاب در تاریخ 23 آذر جزم کردند آن هم در شرایطی که بسیاری از دلسوزان حوزه دین و معارف بر آن نقدهای جدی وارد کردهاند و مدیران ارشد دولت چهاردهم بهعنوان مجری قانون نیز بندهایی از آن را غیرقابل اجرا میدانند و بسیاری از سیاسیون هم تأکید کردند با توجه به نیاز به تصمیمات سختی که در شرایط فعلی وجود دارد و ضرورت همراهی و هماهنگی مردم با این تصمیمات، اجرای این قانون که مخالفان بسیاری در میان شهروندان دارد، در حال حاضر به مصلحت نیست.
تاثیر منفی آلودگی هوا بر رشد مغز کودکان تهرانی
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص کیفیت هوا در حال حاضر بر روی عدد ۱۱۶ قرار گرفته، وضعیت نارنجی و هوا برای گروههای حساس ناسالم است.
دستهای کوچک زنگزده
چهارمین نشست تخصصی اورژانس اجتماعی در حوزه کودکان کار و خیابان با موضوع مسئولیت اجتماعی و چگونگی جلب مشارکتهای مردمی، با حضور دستیار رئیس سازمان بهزیستی در حوزه مسئولیت اجتماعی، معاون اورژانس اجتماعی و کارشناسان مرتبط برگزار شد.
تحقق اقتصاد دریامحور و سرانجام رسیدن طرح های شیلاتی چشم انتظار نگاه ویژه رئیس جمهوری
تحقق اقتصاد دریامحور و سرانجام رسیدن طرح های شیلاتی و اهمیت توجه به توسعه دریامحور و تاثیر آن در تثبیت اشتغال 31 هزار 867 صیاد قایق و لنج بصورت مستقیم و 100 هزار نفر بصورت غیر مستقیم در بحث بازار و صنایع تبدیلی مرتبط، نیازمند توجه و تخصیص ویژه اعتبارات توسط رئیس جمهوری است که امیدواریم تمام پیشنهادات حوزه شیلات با نگاه ویژه عملیاتی شوند.
مدل «حراج همزمان» با موفقیت در بورس کالا کلید خورد/ ابراز رضایت کارگزاران از کاهش قابل توجه زمان معاملات سیمان
مدل جدید حراج در بازار فیزیکی بورس کالای ایران با نام «حراج همزمان» امروز برای نخستین بار در روند معاملات سیمان عملیاتی شد که طبق اهداف تعیین شده، علاوه بر کاهش قابل توجه زمان حراج، روند کشف قیمت انواع سیمان نیز به شکل بهینه و براساس تحلیل معامله گران انجام شد و کارگزاران بورس کالا نیز از نخستین تجربه حراج همزمان ابراز رضایت کردند.
گشایش دروازهای اقتصاد ایران روی سرمایهگذاران
در دیدار معاون وزیر صمت با کاردار دوم سفارت سوییس در تهران راهکار حضور سرمایهگذاران دو کشور برای افزایش حجم تبادلات تجاری تهران _ ژنو مورد بررسی قرار گرفت.
مشکل پرسپولیس؟ همان همیشگی
پرسپولیس در فصول اخیر دچار مشکلات متعددی در خط دفاعی بوده است که در اکثر بازیها و بهویژه در دیدارهای حساس به وضوح خود را نشان دادهاند. یکی از مهمترین مشکلات این تیم دریافت گلهای سریع و به ویژه از روی ضربات شروع مجدد است. در دیدار سوپرجام ۱۴۰۳، گل سریع سپاهان در دقیقه ۳، از طریق یک ارسال پرتاب اوت بلند و ضربه سر استیون انزونزی، بار دیگر این ضعف را به وضوح نمایان کرد. این گل که به دست پرسپولیس جام سوپرجام را گرفت، یکی از نمونههای تکراری مشکلات دفاعی این تیم است که در سالهای اخیر همچنان ادامه داشته است.
۷ بازیکن در آستانه جدایی از آبیها
نیمفصل اول لیگ برتر فوتبال ایران به لحظات حساس خود نزدیک میشود، و استقلال، بهعنوان یکی از مدعیان جدی قهرمانی، با دو بازی سرنوشتساز مقابل چادرملو و سپاهان، فرصت دارد تا هم جایگاه خود در جدول را تقویت کند و هم تکلیف بازیکنان نامطمئن را مشخص کند.
چرا نیما میرزازاد باید الگوی بهتری باشد؟
حواشی پیرامون نیما میرزازاد، دروازهبان دوم تیم فوتبال سپاهان، بار دیگر نشان داد که مسئولیتهای اجتماعی ورزشکاران حرفهای، به ویژه در رشتههایی همچون فوتبال که از محبوبیت ویژهای برخوردار است، تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد. این بازیکن 27 ساله پس از دیدار حساس سپاهان و پرسپولیس در هفته دوازدهم لیگ برتر، با انتشار ویدئویی در فضای مجازی مورد انتقادات گسترده قرار گرفت و کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نیز با صدور دستور موقت، او را تا اطلاع ثانوی از حضور در میادین محروم کرد.
به یاد صدف خالقی، قلبی که همیشه عاشقانه میتپید
هواداران تیمهای ورزشی، این گروه از افراد پرشور و وفادار، همیشه در کنار تیمهای خود ایستادهاند، چه در روزهای خوب و چه در روزهای بد. آنها نه تنها به تیمها در میادین ورزشی، بلکه در زندگی روزمره نیز وفاداری نشان میدهند.
چرا ترمیم استادیوم آزادی طولانی شد؟
استادیوم آزادی یکی از نمادهای ورزش ایران است که برای بسیاری از مردم یادآور روزهای افتخارآمیز تیمهای ملی فوتبال ایران، مسابقات مهم بینالمللی و رویدادهای مختلف ورزشی است.
فروش کلیه به دلیل هزینه رهن خانه!
زارع، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: اگر واقعا بخش خصوصی جهت ساخت متراژ ۲۵متری ورود داشته باشد دولت موفقیت بسیاری بدست میآورد.
تامین آرامش جوانان با ساخت مسکنهای کوچکمقیاس
ذاکر، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید مشکل مسکن را حل کند نه متراژ؛ متراژها براساس سلیقه مردم متفاوت است.
رسانههای بیگانه، واقعیت مسکن اقتصادی را مخدوش میکنند
نماینده مجلس با بیان اینکه رسانه های بیگانه واقعیت مسکن اقتصادی را مخدوش می کنند و با اشاره به بحران مسکن در شهرهای بزرگ مانند تهران، پیشنهاد ساخت واحدهای مسکونی کوچک و مقرونبهصرفه را مطرح کرد. وی تأکید کرد که این طرح میتواند به جوانان تازهازدواجکرده کمک کند تا با هزینههای کمتر، صاحب خانه شوند و از فشار اجارهبها رهایی یابند.
هزاران راه نرفته خودروهای کارکرده
شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده به داخل کشور توسط «محمدرضا عارف»، معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد که طبق آن، اشخاص حقیقی نیز میتوانند خودروهای خارجی را وارد کشور کنند. آنچه موافقان خودروهای کارکرده خارجی به داخل کشور بر آن تأکید داشتند این بود که این خودروها بتوانند اولاً با ایجاد یک فضای رقابتی به افزایش کیفیت خودروهای داخلی بینجامند دوماً اینکه مردم جامعه بتوانند با پرداخت پول کمتری خودروهای با کیفیتتر سوار شوند و همچنین همین امر به ایجاد فضای رقابتی به کاهش قیمت خودروهای داخلی نیز بینجامد.
ویراژ روی آرزوهای مردم
شرکت خودروسازی سایپا در تازهترین اقدام خود، لیست محصولات خود را بروزرسانی کرد و قیمت برخی از آنان را افزایش داد.