حفظ منافع عمومی، بی نیازی منطقه از شن و ماسه شرق مازندران و ممانعت از خروج سرمایه منطقه، نخستین اهداف این مجموعه می‌باشد.   محدوده البرز مرکزی و در زیر مجموعه آن، شهرستان‌های چالوس و نوشهر، همواره در مسیر توسعه با موانع زیست محیطی روبرو بوده‌اند که گاه بحق و گاه به ناحق مانعی بزرگ […]

حفظ منافع عمومی، بی نیازی منطقه از شن و ماسه شرق مازندران و ممانعت از خروج سرمایه منطقه، نخستین اهداف این مجموعه می‌باشد.

 

محدوده البرز مرکزی و در زیر مجموعه آن، شهرستان‌های چالوس و نوشهر، همواره در مسیر توسعه با موانع زیست محیطی روبرو بوده‌اند که گاه بحق و گاه به ناحق مانعی بزرگ جهت دستیابی منطقه به نرخ رشد مطلوب و در خورشان منطقه بشمار می‌آید.

در این بین شهر مرزن‌آباد از جمله مناطقی است که علیرغم توانمندی‌های ذاتی در مسیر توسعه، همواره مورد بی مهری قرار گرفت.

فرصت بسترسازی اقتصادی و ایجاد بستر اشتغالزایی، امروزه از مهمترین دغدغه‌های جامعه مسوولین شده است و گاه شاهدیم که وقایعی دست به دست هم می‌دهند تا منطقه‌ای از این حیث، متحمل خسارات جبران ناپذیری گردد!

طی چندساله اخیر، رشد قارچ گونه برخی از کارخانه‌های شن و ماسه شهر مرزن‌آباد، آسیب‌های فراوانی به محیط زیست منطقه تحمیل ساخت! اما موضوعی که مارا به این بحث کشاند؛ فعالیت معدن شن و ماسه معروف به معدن شن و ماسه پل ذغال چالوس (مرزن‌آباد) و توسعه آن می‌باشد! معدنی که اخیراً برخی از شهروندان مرزن‌آبادی را بر آن داشت که با ایجاد گروهی تلگرامی تحت عنوان کمپین مخالفت با ایجاد شهرک شن و ماسه، به اظهار نظر پیرامون این مقوله بپردازند!

اظهارنظرهایی که اگرچه ریشه در دلواپسی‌های زیست محیطی عنوان می‌گردد؛ اما بخش اعظم این دلواپسی‌ها، ناشی از عدم آگاهی لازم پیرامون این موضوع می‌باشد! در حقیقت اینگونه بنظر می‌رسد که موضوع از حمایت محیط زیست فاصله گرفته و به دعواهای شخصی مبدل گردید!

از اینرو، بی هیچ قضاوتی بیش، به سراغ مدیر پروژه معدنی پل ذغال چالوس رفته تا پرسش‌های مطروحه موجود در فضای مجازی را از وی پاسخ گیریم.

امیرحسین رحیمی مدیر معدن ستاره طبرستان، در معرفی این مجموعه اظهار داشت: معدن شن و ماسه ستاره طبرستان، تنها معدن کشور در نوع خود می‌باشد که بهیچوجه شیرابه آلوده خروجی به رودخانه را ندارد. درحقیقت این معدن، تنها معدن خشک شن و ماسه کشور می‌باشد که به تنهایی توانایی تأمین شن و ماسه مورد نیاز غرب مازندران را با راه اندازی فاز جدید خود، دارا است.

رحیمی افزود: حفظ منافع عمومی، بی نیازی منطقه از شن و ماسه شرق مازندران و ممانعت از خروج سرمایه منطقه، نخستین اهداف محوری این مجموعه می‌باشد. طی ۱۲ سالی که در این مجموعه مشغول به فعالیت می‌باشیم؛ توانستیم با ایجاد زیرساخت‌های لازم، از جمله احداث جاده عریض آسفالته اختصاصی، گامی قابل تأمل در جهت توسعه منطقه برداریم. ایجاد فرصت اشتغال برای قریب یکصد نفر بطور مستقیم و ایجاد فرصت اشتغال برای هزاران نفر بطور غیرمستقیم، بهره‌گیری از حدود ۴۰۰ کامیون دار از مجموعه کامیون داران منطقه در ناوگان حمل و نقل تولیدات این معدن، سوق دادن غرب مازندران در جهت بی نیازی به شن و ماسه تولیدی شرق مازندران و در نتیجه ممانعت از خروج سرمایه منطقه به دیگر نقاط و… از جمله ابتدایی‌ترین دستاوردهای فعالیت این معدن بشمار می‌آید.

رحیمی در پاسخ به چالش مطروحه در کمپین مخالفین فعالیت این معدن در خصوص تهدید سرازیرشدن دریاچه ولشت بر سر شهروندان چالوسی و حومه گفت: متاسفانه اظهارنظرهایی غیرکارشناسی بجز تشویش اذهان عمومی و تولید اخبار غیر واقع، نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت!

وی خاطرنشان کرد: بزرگ‌ترین ظرفیت آبی کشور در دسته سدهای خاکی، سد کرخه می‌باشد که عنوان ششمین سد بزرگ دنیا را بر خود گرفته است. در جایی خوانده‌ام که ۲ میلیارد متر مکعب آب دریاچه ولشت، بخاطر فعالیت معدن، چالوس و نوشهر را مورد تهدید قرار داده است؛ اما بد نیست بدانیم که سد کرخه با عظمت ۴ کیلومتر مربع فضای آبگیری نیز چنین حجم آبی ندارد! جدا از باطل بودن این ادعا از اساس، فعالیت این معدن با توجه به موقعیت جغرافیایی و وجود موانع طبیعی، طبق اظهارنظر کارشناسان امر، که اجازه فعالیت این معدن را صادر نموده‌اند، امری محال می‌باشد! این دو مقوله هیچ ارتباطی با هم ندارند!

رحیمی در پاسخ به بحث شنیده شدن انفجاراتی در معدن و ایجاد آلودگی صوتی برای شهروندان گفت: استفاده از مواد منفجره در استخراج معادن، از ابتدایی‌ترین حقوق معدن داران بشمار می‌آید، اما علیرغم وجود این حق برای این معدن، طی ۱۲ ساله گذشته، حتی کوچکترین انفجار را نیز تجربه نکرده‌ایم! در حقیقت با صرف هزینه‌های بیشتر و با استفاده از سخت افزارهای پیشرفته در مسیر تولید شن و ماسه، بخاطر احترام به شهروندان، هرگز از مواد منفجره استفاده نکرده و نخواهیم کرد!

مدیر شرکت معدنی ستاره طبرستان چالوس، درخصوص جزییات توسعه این معدن اظهار داشت: صرف هزینه و ایجاد زیرساخت‌های لازم از جمله احداث جاده اختصاصی توسط این مجموعه در ۱۲ سال گذشته جهت این معدن و با توجه به قابلیت استخراج شن و ماسه موجود در آن، طی سال ۹۴، مسوولین استان مصوباتی را گذراندند که در دره پل ذغال، شهرکی تحت عنوان شهرک شن و ماسه ایجاد کرد.

رحیمی اذعان داشت: ما مخالف ایجاد شهرک شن و ماسه در این محدوده هستیم. تا امروز علاوه بر مجموعه ستاره طبرستان، یک شرکت دیگر هم در حال بهره‌برداری می‌باشد. همچنین بخش دیگری که طرح توسعه فعالیت ما را شامل می‌گردد هم مجوز آن صادر گردید. این محدوده توان توسعه بیش از این را ندارد.

وی تصریح داشت: ضمن اینکه مخالف ایجاد شهرک شن و ماسه می‌باشیم؛ طرح توسعه معدن ستاره طبرستان را در قالب معدن جدید، تدوین نموده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: توسعه شرکت ستاره طبرستان، مطابق بانظرات کاملاً کارشناسی شده و قانونی، امری لازم و حیاتی برای رونق اقتصادی منطقه بشمار می‌آید. سرمایه‌گذاری ۱۲ ساله ما منجر به ایجاد هزاران فرصت شغلی غیرمستقیم و صدها شغل مستقیم گردید. نباید این توسعه که فرصت قابل تاملی برای منطقه و همچنین غرب مازندران می‌باشد، با اشتباه افرادی کم اطلاع؛ تهدید گردد! ارائه آمارهای غلط و اخبار غیرواقع به مردم، دردی از منطقه کم نمی‌کند!

وی افزود: بیش از ۳۰ سال، شن و ماسه غرب مازندران از شرق استان تأمین گردید! هنوز هم بخش اعظم ماسه شسته غرب مازندران از شرق این استان تأمین می‌گردد!

رحیمی تاکید کرد: باتوجه به سوابق مطلوب ۱۲ ساله و نظر کارشناسی مسوولین امر که منجر به تمدید قرارداد فعالیت معدن ستاره طبرستان و خرید ۵۴ هزار متر مستثنیات جهت توسعه فعالیت آن گردید؛ بزودی ظرفیت‌های اقتصادی و اشتغالزایی قابل توجهی به منطقه افزوده خواهد شد.

وی خبرداد: تاسیسات و ماشین افزارهای مدرنی از کشورهای اروپایی جهت راه اندازی فاز تولید شن و ماسه شسته، پیشبینی گردید. همانگونه که تا به امروز در کارنامه فعالیت مجموعه معدنی ما قابل استناد است، در آینده نیز با بهره‌مندی از مهندسین و کارشناسان و بازرسان فنی، کلیه مراحل بهره‌برداری معدنی در این مجموعه رصد خواهد شد و هرگز فرصت تخطی از دستورالعمل‌های نظارتی و زیست محیطی پیش نخواهد آمد.

وی با یادآوری این نکته که طی ارزیابی‌های کارشناسی بعمل آمده در سال ۹۳، “معدن ستاره طبرستان” حائز کسب عنوان معدن نمونه_استان گردید؛ گفت: تنها ۳۵ درصد از تولیدات معادن آمل و… ازلحاظ کیفی، قابلیت رقابت با ما را دارند. اگرچه امروز با توجه به توان سخت افزاری، قابلیت استخراج حدود ۳۰ درصد شن و ماسه مورد نیاز غرب استان را داریم، اما می‌توان با اتکا به زیرساخت‌های فراهم آمده، این ظرفیت را به صددرصد رسانده و ۴ خط تولید دیگر را نیز به آن افزود. بااین شرح، علاوه بر افزایش فرصت‌های اشتغالزایی، غرب مازندران دربخش تولید شن و ماسه به خودکفایی خواهد رسید و حتی قابلیت عرضه به استان مجاور را نیز خواهیم داشت. نباید مردم منطقه را از این نعمت و فرصت اقتصادی، بخاطر برخی شایعه پراکنی ها، محروم کرد!

رحیمی درخصوص طرح گلایه‌هایی در فضای مجازی پیرامون تخریب محیط زیست توسط معدن ستاره طبرستان گفت: از ابتدای فعالیت معدن ستاره طبرستان تا به امروز، هرگز شکایتی از سوی مسوولین امر، فرد یا ارگانی جهت تخریب محیط زیست یا… نداشته‌ایم! فضایی که جهت بهره‌برداری شن و ماسه منظور گردید، به جهت جنس خاک و عدم باروری آن، همواره فاقد پوشش گیاهی بوده است! با این حال فراتر از حوزه وظایف خود، با فراهم آوردن بستر مناسب جهت کاشت، علاوه بر درختکاری در حاشیه و امتداد جاده ایجاد شده که نیاز آبی آن با آبیاری قطره‌ای فراهم گردید؛ بالغ بر ۸ هکتار در محدوده “الیت” و “دلیر”، اقدام به درختکاری وسیع شده است.

رحیمی با اشاره به انعقاد قرار داد جدیدی با شرکت نرم افزاری mrtc افزود: شرکت ستاره طبرستان ظرف ۳ ماه آینده کلیه فعالیت‌های خود را با سیستم دوربین‌های دیجیتالی پیشرفته؛ در چندین نقطه شهرهای چالوس، مرزن‌آباد و نوشهر به صورت آنلاین در معرض دید مردم و مسولین قرار خواهد داد.

وی درپاسخ به این پرسش که آیا تصمیم شما برای این امر جدی است گفت: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده، معادن ستاره طبرستان هرگز دارای کوچکترین آلودگی صوتی و زیست محیطی نخواهند بود و باعث افتخار این شرکت است که کلیه فعالیت‌های خودرا به صورت زنده در معرض دید همگان قرار دهد که این خود نشانگر صدق ادعاهای ماست…

مدیر شرکت معدنی ستاره طبرستان چالوس، پیرامون یکی از مهمترین مواردی که منتقدین به فعالیت و همچنین توسعه فاز جدید این معدن در محدوده پل ذغال، در خصوص اتهام زیرپا گذاردن اصول فنی و اجرایی و در نتیجه تخریب محیط زیست منطقه بر آن تاکید داشته‌اند؛ گفت: امکان ندارد پیش از صدور پروانه بهره‌برداری معدنی یا…، مسائل زیست محیطی از دید کارشناسان امر نادیده گرفته شود!

رحیمی ضمن تاکید براینکه؛ رونق اقتصادی منطقه نباید بازیچه سهم خواهی ها و ایرادگیری‌های مغرضانه گردد؛ تصریح داشت: پیش‌تر نیز خاطرنشان گردید، در ۱۲ سال گذشته، فعالیت بهره‌برداری معدن ستاره طبرستان، از آنجا که با تقبل هزینه‌های بیشتر، با مکانیزم خشک و بدون تولید آب آلوده‌ای در بخش تولید شن و ماسه همراه بوده است، بطور اتوماتیک اتهام آلایندگی مسیر تولید این معدن رد می‌گردد. کسی منکر وجود گرد و غبار طبیعی در محدوده فعالیت معدنی نیست! اما چیزی که در شایعه سازی ها از افکار عمومی دریغ گردید، وجود موانع طبیعی حوالی این محدوده است. در شرایط طبیعی موجود منطقه، امکان انتقال گرد و غبار اندک حاصله از فعالیت معدنی به مناطق مسکونی به هیچوجه وجود ندارد. بعلاوه همگان بارها شاهد بوده‌ایم که در شرایط جوی نامناسب، خوش آب و هواترین مناطق که تا کیلومترها شعاع جغرافیایی آن هیچگونه فعالیت معدنی‌ای نیز وجود نداشته است؛ با غبار فصلی روبرو می‌گردند.

وی یادآور شد: کلیه احتمالات و تهدیدات زیست محیطی جهت حفظ منابع طبیعی، پیش از صدور هرگونه پروانه بهره‌برداری، با دقت نظر مسوولین امر، پیشبینی شده و یقیناً وقتی پروانه‌ای صادر می‌گردد؛ علاوه بر در نظر گرفتن مسائل زیست محیطی، مواردی نیز در مواقع بروز تخلف از سوی بهره‌بردار نیز در توافق نامه‌های اولیه لحاظ شده است. همچنین مجموعه معدنی ستاره طبرستان در راستای اجرای تعهدات مختلفی که خود را همواره موظف به رعایت آن دانسته است؛ در کنار کاشت مجموعه درختانی در حاشیه جاده‌ای که احداث نمود، در نقطه‌ای دیگر بیش از مقدار فضایی که مورد بهره‌برداری معدنی قرار داده است، اقدام به کاشت درختانی مطابق با دستورالعمل‌های زیست محیطی منطقه‌ای کرده است. بعلاوه با آغاز فاز توسعه‌ای فعالیت معدنی، محدوده‌ای وسیع با بسترسازی مطلوب جهت کاشت، درختکاری گسترده‌ای صورت خواهد پذیرفت.

وی ضمن تاکید بر این نکته که رونق اقتصادی منطقه نباید بازیچه سهم خواهی ها و ایرادگیری‌های مغرضانه گردد؛ افزود: قضاوتی در خصوص انگیزه معدود افرادی که با اظهارات غیر کارشناسانه قصد تشویش اذهان عمومی را دارند، نخواهم داشت؛ اما خیلی مایلم نقش و انگیزه رقبایی که پیشتر تقاضای فعالیت معدنی‌شان در این محدوده با نظر کارشناسان و مسوولین امر رد گردید؛ اطلاعرسانی گردد!!

وی در خاتمه این گفتگو یادآور شد: معدنی که درگذشته نزدیک حائز کسب افتخار معدن نمونه استان گردید؛ با توجه به شرایط اشتغالزایی مطلوبی که بهمراه داشت، با بکارگیری بیش از ۹۰ درصد از نیروی انسانی بومی، فعالیت شفاف ضمن حفظ دستورالعمل‌های زیست محیطی، درختکاری در فضایی بیش از محدوده بهره‌برداری معدنی، بی نیاز کردن غرب مازندران از شن و ماسه شرق استان در آینده نزدیک، ممانعت از خروج سرمایه‌های منطقه جهت تأمین مصالح حیاتی در امر ساخت و ساز، انجام امور عظیم زیرساختی و جاده اختصاصی استاندارد که درآینده می‌تواند سنگ بنای تحولات عمرانی و توسعه‌ای منطقه بشمار آید، آماده پاسخگویی به افکار عمومی و مسوولین در هر زمانی که لازم باشد، متعهد به مفاد توافقنامه فعالیت معدنی آنچنان که حتی یک مورد منفی نتوان در مغایرت با تعهداتش طی ۱۲ سال گذشته در آن یافت و موارد مثبت دیگری که بیانش در این مجال نمی‌گنجد، اگرچه با هجمه‌های غیرکارشناسی و مغرضانه روبرو می‌گردد، اما همچنان پایبند به اصول اخلاقی و حرفه‌ای، بااحترام به نیازهای منطقه ضمن رعایت تعهدات زیست محیطی و قانونی و انتظار عمومی که خود را موظف به رعایت آن می‌داند، ازهیچ تلاشی در مسیر دستیابی به توسعه پایدار منطقه فروگذار نخواهد بود.