نمایندگان مجلس کویت در واکنش به مواضع اخیر ایران در رابطه با فروش نفت و تنگه هرمز از دولت این کشور خواستند تا با طرح برنامه‌ای روشن٬ تدابیر و اقدامات لازم را اتخاذ کند. اسامه شاهین، نماینده مجلس کویت در گفت‌وگو با خبرنگار آناتولی در واکنش به اظهارات اخیر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در […]

نمایندگان مجلس کویت در واکنش به مواضع اخیر ایران در رابطه با فروش نفت و تنگه هرمز از دولت این کشور خواستند تا با طرح برنامه‌ای روشن٬ تدابیر و اقدامات لازم را اتخاذ کند.

اسامه شاهین، نماینده مجلس کویت در گفت‌وگو با خبرنگار آناتولی در واکنش به اظهارات اخیر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در رابطه با فروش نفت گفت: بعد از این اظهارات که موضوع بسته شدن تنگه تنگه هرمز مطرح شد٬ نمایندگان مجلس کویت از دولت خواستند تا با طرح برنامه‌ای روشن٬ تدابیر و اقدامات لازم را اتخاذ کند. اظهارات مقامات ایرانی در مورد تهدید بستن تنگه هرمز نگران کننده است و این تهدیدات نشانگر بعد جدیدی از خصومت ایران است.

وی افزود: علیرغم این واقعیت که این مورد پیامد منازعه میان آمریکا و ایران است، ولی در اصل تهدیدات به طور مستقیم بر کشورهای خلیج (فارس) و مردم آنها تاثیر می‌گذارد.

عادل الدمیحی، یک نماینده دیگر مجلس کویت نیز در گفت‌وگو با روزنامه الرای این کشور اظهار داشت: در واکنش به تهدیدات ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز٬ از مجلس خواستیم تا نشست فوق العاده‌ای را برگزار کرده و تدابیر لازم را اتخاذ کند.

وی ادامه داد: این امر بازتابی بر امنیت ملی کشورهای خلیج خواهد داشت و به طور کلی تهدیدی علیه اقتصاد خلیج (فارس) و به ویژه کویت است. دولت باید آمادگی لازم را در این زمینه داشته باشد.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران روز سه شنبه گذشته در سفر به سوئیس در دیدار با گروهی از ایرانیان مقیم سوئیس با اشاره به سخنان مقام‌های آمریکایی در مورد تلاش برای قطع صادرات نفت ایران هشدار داد: اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. نفت ایران صادر نشود، نفت کل منطقه صادر نمی‌شود. اگر شما می‌توانید، این کار را انجام دهید تا نتیجه آن را ببینید.

سردار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه با اشاره به مواضع قاطعانه رئیس‌جمهور برابر شیطنت اخیر آمریکایی‌ها در طراحی تحریم‌های جدید نفتی علیه ایران نسبت به عملی شدن آن در صورت لزوم ابراز امیدواری و بر همراه بودن آحاد مردم و مسئولین نظام در این زمینه تاکید کرد:یقینا، در شرایط محتمل با عملی شدن مواضع اخیر مسئولین اجرایی کشور که در حال پیش گرفتن رویکرد و نگاه انقلابی در صحنه نبرد امروز با دشمن به ویژه آمریکای مکار و جنایتکار هستند ، می‌توان به دشمنان فهماند که استفاده از تنگه هرمز برای همه و یا برای هیچ‌کس چه معنا و مفهومی می‌تواند داشته باشد.

 

همچنین سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی اسران در پیامی به حسن روحانی گفت: آنچه از فرمایشات حضرتعالی در رسانه‌ها منعکس شد، مبنی بر اینکه اگر نفت جمهوری اسلامی ایران صادر نشود، تضمینی برای صدور نفت کل منطقه نمی‌باشد و بیانات بسیار ارزشمندی که در موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به رژیم صهیونیستی فرمودید، مایه مباهات و افتخار است.

 

شرایط سخت و دشوار است

یک کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: ایران و ۱+۴ و بیشتر ایران و اروپا فعلا بر سر حفظ وضع موجود تلاش می‌کنند تا وضع از این پیچیده‌تر نشود.

رحمن قهرمان پور درباره مذاکرات روز جمعه وزیران خارجه کشورهای ۱+۴ و ایران در وین اظهار کرد: در وهله اول برداشتم این است که شرایط برای هر دو طرف سخت و دشوار است و نتایج مذاکرات روز جمعه هم این مساله را نشان داد که اعلام کردند به گفت‌وگو و مذاکره بیشتر نیاز دارند.

وی با اشاره به اظهارات روحانی درباره بسته پیشنهادی اروپا گفت: اظهارات روحانی درباره تنگه هرمز فضای جدیدی را ایجاد کرد برای طرف‌های مقابل که ممکن است ایران اقدامات عملی در دست داشته باشد و همان‌طور که دیدیم فرانسه نسبت به این مساله واکنش نشان داد.

این کارشناس مسایل بین‌الملل افزود: مذاکرات روز جمعه وزیران امور خارجه ایران و ۱+۴ تابلو تمام عیاری از شراط سخت و دشواری است که هر دو طرف در آن قرار دارند؛ سخت برای ایران از آن جهت که ایران تضمین عینی از اروپا می‌خواهد و اروپا می‌گوید نمی‌تواند به آن شکل که ایران می‌خواهد تضمین دهد و سخت و دشوار برای اروپا که به دنبال آن است تا با حفظ برجام، شرایط مذاکره بر سر مسایل دیگر از جمله موشکی فراهم شود.

وی درباره اظهارات محمد جواد ظریف مبنی بر این که “الان باید وارد مرحله اجرا شویم و آنچه به عنوان تعهدات و اقدامات اروپایی‌ها باید انجام دهند را در یک زمان‌بندی ویژه مطابق با بازگشت تحریم‌های آمریکا اجرایی کنیم” اظهار کرد: من فکر می‌کنم دو طرف فعلا بر سر حفظ وضع موجود تلاش می‌کنند تا وضع از این پیچیده‌تر نشود و این را به معنای آغاز اجرای عملی اقدامات و تعهدات اروپا در قبال ادامه اجرای برجام از سوی ایران نمی‌بینم. روند مذاکرات و نتایج نشان می‌دهد که دو طرف نیاز دارند بیش‌تر کار کنند. حفظ وضع موجود برای ایران به این معناست که نفتش به فروش برسد و اروپا فروش آن را تضمین کند و برای اروپا به این معناست که ایران از برجام خارج نشود تا در همکاری با روسیه و چین و هماهنگی با آمریکا موانع را از سر راه بردارد.

قهرمان‌پور در پاسخ به این پرسش که اما زمان و بازگشت تحریم‌ها از سوی آمریکا تهدیدکننده سیاست “حفظ وضع موجود” است تاکید کرد: برداشت من این است که دو طرف وضع موجود را حفظ خواهند کرد و اگر از هر دو طرف ایران و اروپا بپرسند که برنامه‌شان برای دو ماه آینده چیست همین پاسخ را خواهند داد. نه ایران و نه اروپا و دیگر کشورها تصویر روشنی از آینده ندارند. در حال حاضر تحولات در هر سو تعیین کننده و مهم است. جنگ تجاری میان چین و آمریکا به راه افتاده است و به گفته بسیاری برنده این جنگ چین است که در این صورت می‌توان امیدوار بود چین به سمت ایران بیاید و با وضع تعرفه‌های کمتر کالا به ایران بفروشد که روسیه نیز از چین حمایت خواهد کرد.