قنات‌ها هم ازدواج می‌کنند!   یکی از آیین‌های قدیمی و عجیب مردم ایران‌زمین در رابطه با تامین آب مورد نیازشان از طریق قنوات، برگزاری مراسم ازدواج برای این سازه‌های آبی تاریخی بوده، به طوری که برخی معتقد بودند که از این طریق می‌توان مشکل کاهش آبدهی قنات را برطرف کرد. مشاور ارشد مرکز بین‌المللی قنات […]

قنات‌ها هم ازدواج می‌کنند!

 

یکی از آیین‌های قدیمی و عجیب مردم ایران‌زمین در رابطه با تامین آب مورد نیازشان از طریق قنوات، برگزاری مراسم ازدواج برای این سازه‌های آبی تاریخی بوده، به طوری که برخی معتقد بودند که از این طریق می‌توان مشکل کاهش آبدهی قنات را برطرف کرد.

مشاور ارشد مرکز بین‌المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی، یکی از این آیین‌ها و سنت‌های قدیمی را ‌مراسم «ازدواج قنات» ذکر و در این باره تصریح می‌کند: این مراسم  که در گذشته‌های نه چندان دور در برخی از نقاط کشور انجام می‌شده، اکنون به دست فراموشی رفته است.

علی اصغر سمسار یزدی، اضافه می‌کند: برخی از مردم در جوامع گذشته معتقد بودند که اگر آبدهی قناتی به دلیل خشکسالی یا هر دلیل دیگری کاهش پیدا می‌کرد، مشکل با انجام مراسم ازدواج آن قنات برطرف می‌شده است. برای برگزاری مراسم ازدواج قنات، زنی که اصیل همان روستا و بیوه بوده را در مراسمی شبیه ازدواج‌های کنونی، به عقد قنات در می‌آوردند و این زن تا پایان عمرش، همسر قنات محسوب می‌شد.

وی با اشاره به سنت آب‌تنی زن در آب قنات پس انجام مراسم ازدواج، می‌گوید: قنات باید هزینه‌های همسر خود را تامین می‌کرد و لذا صاحبان قنات، هزینه‌های زندگی این زن را از طریق اخذ نفقه قنات می‌پرداختند و به عبارتی این هزینه نیز به دیگر هزینه‌های قنات مانند لایروبی، پیشکارکنی و مرمت قنات افزوده می‌شد.

سمساریزدی با بیان این که آخرین همسر قنات حدود ۴۰ سال پیش از دنیا رفته است و دیگر هیچ همسر قناتی باقی نمانده است، از یزد به عنوان شهری بیگانه با مراسم ازدواج قنات یاد می‌کند و در پایان می‌گوید: تا جایی که مشاهده شده، هیچ مراسمی در یزد با چنین عنوانی برگزار نمی‌شده و هیچ زن یزدی، عروس قنات نشده است ولی با این وجود شهرهایی مانند اصفهان و شاهرود میزبان برگزار چنین مراسم‌هایی بوده‌اند.