جدیدترین آمار از بخش مسکن نشان میدهد در مهرماه سال جاری قراردادهای خرید و فروش در کل کشور ۱۹ درصد افزایش داشته است اما در شهر تهران ۳۷ درصد کاهش نشان میدهد. در مهرماه سال جاری ۵۹ هزار و ۲۵ قرارداد خرید و فروش در کل کشور به امضا رسیده که نسبت به ماه مشابه […]
جدیدترین آمار از بخش مسکن نشان میدهد در مهرماه سال جاری قراردادهای خرید و فروش در کل کشور ۱۹ درصد افزایش داشته است اما در شهر تهران ۳۷ درصد کاهش نشان میدهد.
در مهرماه سال جاری ۵۹ هزار و ۲۵ قرارداد خرید و فروش در کل کشور به امضا رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۹ درصد افزایش نشان میدهد.
در پایتخت اما شاهد افت ۳۷ درصدی معاملات هستیم. مهرماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۱۱ هزار و ۳۲ قرارداد خرید و فروش در تهران داشتیم. این رقم در مهرماه ۱۳۹۶ بالغ بر ۱۷ هزار و ۳۸۱ مورد بوده است.
در کل کشور ۴۷ هزار و ۳۸۴ قرارداد اجاره در مهرماه به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل در همین بازه زمانی ۹ درصد کاهش نشان میدهد. در تهران نیز ۱۵ درصد کاهش قراردادهای اجاره را داشتیم. در مهرماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۱۳ هزار و ۵۴۰ قرارداد اجاره در تهران به امضا رسیده است. این رقم در ماه مشابه سال قبل ۱۵ هزار و ۸۴۱ مورد بود. علت افت قراردادهای اجاره به دو موضوع اقدام برای خرید توسط شهروندان در کل کشور و مهاجرت از تهران مربوط میشود.
از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۴۳ هزار و ۶۶ مبایعهنامه (قرارداد خرید و فروش) در کل کشور به ثبت رسیده است. در زمان مشابه سال قبل این تعداد ۳۶۲ هزار و ۳۰۴ مورد بود که نشان میدهد قراردادهای خرید و فروش در کشور ۲۶ درصد افزایش داشته است.
در بخش اجاره اما ۳۶۴ هزار و ۱۹۲ قرارداد در هفت ماهه امسال به ثبت رسیده که با توجه به ۴۱۹ هزار و ۶۲۹ اجارهنامه در همین بازه زمانی سال قبل قراردادهای اجاره ۱۳ درصد کاهش نشان میدهد. این رقم نیز به معنای تمدید اجاره نامه یا اقدام به خرید بوده است.
کاهش قراردادی خرید و اجاره در تهران
در هفت ماهه امسال ۱۰۵ هزار و ۶۳۷ مورد قرارداد خرید و فروش املاک به ثبت رسیده که با توجه به ۱۲۳ هزار و ۳۸۴ مبایعهنامه سال قبل، شاهد کاهش ۱۴ درصدی معاملات در تهران بودهایم.
هفت ماهه امسال، اجاره نامه نیز در تهران ۱۵ درصد کاهش یافته است. از ابتدای امسال تا ۳۰ مهرماه ۱۰۷ هزار و ۴۳۵ قرارداد اجاره در تهران به امضا رسیده است. این عدد در هفت ماهه سال قبل ۱۲۶ هزار و ۵۵ مورد بوده است.
قیمت مسکن پایتخت در شرایطی کماکان به روند صعودی خود ادامه داد که معاملات در مسیر کاهش قرار گرفت. با این وجود، در شهریورماه ۱۳۹۷ رکورد افزایش ماهیانه و سالیانه قیمت مسکن طی شش ماه اخیر شکسته شد. متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی شهر تهران ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۹.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۴.۱ درصد رشد نشان داد. معاملات اما همچون ماههای گذشته سیر نزولی داشت. در شهریورماه ۱۳۹۷ تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۱۰ هزار و ۳۰۰ واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۳.۹ و ۳۳.۵ درصد کاهش نشان داد.
هزینههای بالا، قیمت مسکن را گران کرد
محمود جهانی کارشناس حوزه مسکن درباره وضعیت بازار و آیندهای که این بخش طی ماههای آینده گفت: بخش مسکن حدود ۵ سال در عمیقترین رکود بود و شاخص قیمت مسکن از تمام شاخصها حتی نرخ تورم خیلی عقب ماند. حدود ۶۰ درصد عقب ماندگی از نرخ تورم وجود دارد. از ماههای پیش افزایش قیمت و رونق بازار مسکن پیشبینی شده بود و همه بر این موضوع اجماع نظر داشتند که نقدینگی سرگردان به سمت مسکن میرود ولی معتقدم افزایش قیمت مسکن به خاطر افزایش تقاضا نبود بلکه افزایش و فشار هزینه باعث رشد قیمت مسکن شد.
وی با بیان اینکه با وجود افزایش قیمت مسکن، رکود در بازار این بخش وجود دارد، تصریح کرد:اگر تقاضا تحریک شود، شاهد افزایش دوباره قیمت مسکن خواهیم بود و البته در پی آن رونق معاملات مسکن اتفاق خواهد افتاد. اگر تقاضا برای بازار مسکن ایجاد نشود این احتمال وجود دارد که دچار تورم همراه با رکود باشیم و قطعاً این اتفاق خوبی برای حوزه مسکن کشور نیست و باید برای جلوگیری از آن سیاست مناسب اتخاذ شود.
این کارشناس حوزه مسکن گفت: قیمت مسکن طی ۵ ماه اخیر ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش یافته است، وافزایشهای صورت گرفته که در اثر بالا رفتن نرخ هزینهها است تا حدودی عقب ماندگی شاخص قیمت مسکن را جبران کرده است اما همچنان فاصله معناداری بین این دو وجود دارد.
جهانی خاطرنشان کرد: تا زمانی که بازار ارز و سکه برای مردم جذاب و سودده باشد قیمت مسکن تحت تأثیر قرار نمیگیرد.چرا که اولویت مردم حرکت به سمت فعالیتهای زودبازده و راحت است.
بخش مسکن فراتر از رکود رفته است
کمال اطهاری پژوهشگر اقتصاد توسعه هم درباره آینده بازار مسکن گفت: بخش مسکن فراتر از رکود رفته و متأسفانه قفل شده است. البته کل اقتصاد کشور درگیر شده است و هنوز برای عبور از چالشها و بحرانهای این حوزه برنامهریزی منسجمی صورت نگرفته است. حتی پیشبینی درستی از وضعیت بازار نمیتوان داشت.برخیها هم به جای پیشبینی و تحلیل بازار اقدام به پیشگویی میکنند و نمیتوانند آینده درستی را برای بازار مسکن عنوان کنند.
وی افزود: زمانی که نرخ سود بانکی تصویب شد، بانکها با فعالیتهای سوداگرانه و معاملات صوری برای آنکه نرخ سود ۲۰ درصد را تثبیت کنند، اقدام به درآمدزایی و معامله کردند و حال اثر آن را میتوان در بازار مسکن دید.اگر بانکها طی این مدت در بازار مسکن ورود نکرده بودند و به صورت صوری خرید و فروش انجام نمیدادند اکنون بازار مسکن دچار به هم ریختگی نمیشد.
اطهاری برای برون رفت از شرایط موجود پیشنهاد ایجاد نهادی برای توسعه اقتصاد دانش بنیان را داد و افزود: متأسفانه اراده محکمی برای حل چالشها وجود ندارد.در کلانشهرها باید محیط نوآوری تشکیل شود.اگر شهرداریها به این سمت حرکت کنند، خیلی از مشکلات برطرف میشود.
بنابراین با توجه به آمارهای ارائه شده در بخش های خرید وفروش و همچنین اجاره مسکن به نظر می رسد با افزایش افسارگسیخته نرخ تورم از یک طرف وگران تر شدن هزینه اجاره آپارتمان در تهران از طرف دیگر روند مهاجرت معکوس از پایتخت سرعت بیشتری گرفته است هرچند نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که در شهرهای کوچک کشور شاهد صعودی شدن میزان خرید وفروش مسکن بوده ایم اما این میزان افزایش هنوز موجب آب شدن یخ های بازار مسکن در بخش های معاملات و ساخت وساز نشده است.