گروه گردشگری: بیش از ۴۳ سال از ثبت ملی شهر تاریخی ماسوله می گذرد. ثبت ملی چتریست که قرار است یک اثر، یک مجموعه یا یک روستای تاریخی را در مقابل هر گونه تعرض و تداخل حفاظت کند اما ثبت ملی در کشور ما هرگز از پس آنچه برعهده گرفته است، برنیامده. زندگی پلکانی که […]
گروه گردشگری: بیش از ۴۳ سال از ثبت ملی شهر تاریخی ماسوله می گذرد. ثبت ملی چتریست که قرار است یک اثر، یک مجموعه یا یک روستای تاریخی را در مقابل هر گونه تعرض و تداخل حفاظت کند اما ثبت ملی در کشور ما هرگز از پس آنچه برعهده گرفته است، برنیامده. زندگی پلکانی که سقف هر همسایه، ساهیه سر همسایه دیگری است. اما این شهرک با گذشت سال ها هنوز نتوانسته خود را به ثبت جهانی نزدیک کند. ثبت جهانی ماسوله از سال ۸۳ کلید خورد؛ شهریور سال ۸۷ بود که نماینده منطقهای یونسکو به رشت رفت تا درباره ثبت جهانی این شهرک به گفتوگو بنشیند. افتوخیز ثبت جهانی ماسوله ادامه داشت تا سال ۹۰ که دوباره ثبت جهانی آن روی میز مذاکره آمد. چنبره ساخت و سازها اما زودتر به جان ماسوله افتاد و حریم منظره آن از دید گردشگران خط خورد.
اگرچه ماسوله کهن است و کهنه نمی شود اما همگان و بیش از همه مردمان این سرزمین دریافته اند شکوه تاریخ، معماری و طبیعت این شهرک تاریخی تنها برای گیلان و ایران نیست و می بایست حظ آن جهانی شود.
شهردار ماسوله درخصوص ثبت جهانی ماسوله گفت: به همت مردم، پایگاه میراث فرهنگی و شورای شهر این شهرک تاریخی هیچ مشکل فنی و کارشناسی وجود ندارد بلکه رفع موانع ثبت جهانی نیازمند مدیریت سیاسی است. حسن آقاجانی اظهار داشت: اقلیم ماسوله بگونه ای است که هشت ماه از سال مردم در شرایط سخت سرما گذران می کنند اما به اشتیاق جهانی شدن، از گازکشی – به سبب کنده کاری و دور شدن از روند ثبت جهانی – چشم پوشیده اند و مشقت فقدان گاز کشی در شرایط سخت سرما در معماری پلکانی این شهرک تاریخی را بر خود هموار ساخته اند.
وی بیان کرد: ماسوله امروز نیز آوازه اش جهانیست چرا که این شهرک تاریخی در صدر لیست مقاصد گردشگران داخلی و خارجیست اما مردم سختی های مسیر جهانی شدن را به جان می خرند تا مزایای ثبت جهانی بهره مند شوند و این موضوع بدون پیگیری مسئولان ارشد و مشارکت همه جانبه میسر نخواهد شد.
آقاجانی با بیان اینکه گیلان دارای قدمت و تاریخ غنی است و با این حال هیچ اثری از آن در فهرست یونسکو ثبت نشده، تاکید کرد: اگر امسال نیز پرونده ثبت جهانی ماسوله میسر نشود ، همچنان این پرونده در پستوی جهانی شدن پنهان خواهد ماند .
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان ضمن تایید همراهی و تحمل سختی های مردمان ماسوله برای جهانی شدن گفت: اگر چه موانع مربوط به میراث فرهنگی مرتفع شده، اما اینکه موانعی برای ثبت جهانی وجود ندارد، پذیرفته شده نیست بلکه ساختمان های اداری هستند که می بایست از منظر این شهرک تاریخی زدوده شود و در مکان دیگری اسکان یابند.
ولی جهانی تاکید کرد: هنوز سیم کشی های برق و مخابرات یکی از موانع است و رفع این موانع نیازمند همکاری اداره های دولتی و ورود مسئولان ارشد استان به این حوزه است.
وی ادامه داد: برای ثبت جهانی ماسوله نخستین ایراداتی که از سوی بازرسان بروز می کند، موارد یادشده است و تا این موانع یک به یک مرتفع نشود، گیلان از امتیاز ثبت جهانی ماسوله بی بهره خواهد ماند.