زنان روستای کلپورگان واقع در شهرستان سراوان، هزاران سال است با استفاده از سنت‌ها، ابزارها و طرح‌های باستانی خود سفالی تولید می‌کنند که شیوه تولید آن از ۷ هزار سال پیش تاکنون بدون تغییر باقی مانده است. هنرمندان بلوچ سفالینه‌های کلپورگان را با طرح و نقش‌های کاملاً هندسی و بدون لعاب می‌سازند، به طوری که […]

زنان روستای کلپورگان واقع در شهرستان سراوان، هزاران سال است با استفاده از سنت‌ها، ابزارها و طرح‌های باستانی خود سفالی تولید می‌کنند که شیوه تولید آن از ۷ هزار سال پیش تاکنون بدون تغییر باقی مانده است.
هنرمندان بلوچ سفالینه‌های کلپورگان را با طرح و نقش‌های کاملاً هندسی و بدون لعاب می‌سازند، به طوری که تولیدهای آنها شباهت زیادی به آثار کشف شده از محوطه‌های تاریخی و کهن در منطقه بلوچستان و نقاط دیگر ایران دارد و شاید همین موضع سبب شده تا محل تولید این سفال به عنوان تنها “موزه زنده سفال جهان” شهرت یابد.
هنرمندان زن این موزه سهم زیادی در فرآیند تولید دارند، آنها پس از آنکه مردان خمیر سفال را برایشان آماده می‌کنند، به کمک ظرافت‌های زنانه و بدون استفاده از چرخ‌های سفالگری امروزی، سفال را با دست‌های خالی شکل می‌دهند، سپس ظرف ساخته شده به مدت ۱۰ روز در معرض تابش آفتاب قرار می‌گیرد تا خشک شود.
وقتی سفال خشک شد آن را با سنگ خاصی صیقل می‌دهند تا برای نقش‌دهی آماده شود. زنان بلوچ در این مرحله به وسیله رنگی طبیعی که از نوعی سنگ به نام “تیتوک” تهیه می‌شود، روی سفال نقش‌های ذهنی خود که نمادهای هندسی و حاوی تخیل و واقعیت‌های پیرامونی مردم منطقه است، پیاده می‌کنند.
اهدای کتیبه میخی اوراتویی به میراث فرهنگی آذربایجان غربی
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی از اهدا یک قطعه سنگ کتیبه میخی ارزشمند جهت حفظ و نگهداری به میراث فرهنگی ماکو خبرداد.
جلیل جباری افزود: این کتیبه میخی نسبتاً سالم است که بنا به گفته فرد اهدا کننده ، در حوالی محوطه باستانی قلعه بسطام شهرستان چایپاره و بصورت اتفاقی کشف شده است.
وی با بیان اینکه این اثر فرهنگی با توجه به ابعاد آن از ارزش زیادی در مطالعات باستان شناختی برخوردار است ادامه داد: متن میخی آن هم اکنون در دست ترجمه بوده و بزودی اطلاعات علمی این کتیبه در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت .
جباری با بیان این‌که تاکنون دو دوره کاوش‌های باستان شناسی این قلعه تاریخی با همکاری هیات‌های آلمانی و ایرانی انجام شده است، گفت: امسال برای مرمت، فنس کشی و نیز کاوش‌های باستان شناسی در این اثر تاریخی بیش از ۲۳۰ میلیون تومان اعتبار تخصیص یافته که ۹۰ میلیون تومان برای مرمت و ساماندهی و ۶۰ میلیون تومان نیز برای تعیین حریم این قلعه هزینه شده است که محدوده حریم این قلعه در دست بررسی و تصویب نهایی است.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی یادآور شد: مرمت، ساماندهی و تعیین حریم از مقدمات ثبت آثار تاریخی در فهرست جهانی است که پرونده این اثر تاریخی برای ثبت در فهرست آثار جهانی آماده شده است.