این روزها با انتشار خبر کشف سه قطعه سفال در بازار صندوق‌سازان؛ اعلام شد که می‌توان با قطعیت درباره قدمت ۷۰۰۰ ساله تهران صحبت کرد. با این وجود باستان‌شناسان معتقد هستند مدیریت شهری هنوز به این مهم حساس نشده‌است. ماجرای تهران ۷۰۰۰ ساله از آنجا آغاز شد که یک باستان‌شناس که به صورت کاملا اتفاقی […]

این روزها با انتشار خبر کشف سه قطعه سفال در بازار صندوق‌سازان؛ اعلام شد که می‌توان با قطعیت درباره قدمت ۷۰۰۰ ساله تهران صحبت کرد. با این وجود باستان‌شناسان معتقد هستند مدیریت شهری هنوز به این مهم حساس نشده‌است.
ماجرای تهران ۷۰۰۰ ساله از آنجا آغاز شد که یک باستان‌شناس که به صورت کاملا اتفاقی متوجه حفاری‌های شرکت فاضلاب در خیابان مولوی تهران شده بود، تعدادی سفال از محل عملیات عمرانی شرکت آب و فاضلاب کشف کرد. این کشف او منجر به همکاری‌اش با پژوهشکده باستان‌شناسی و انجام مطالعات روی این بخش از خیابان مولوی و در نهایت کشف اسکلت یک زن شد. این درحالی است که تا قبل از آن، باستان‌شناسان طی کاوش‌های خود آثاری تا دوره صفویه پیدا می‌کردند و سال‌هاست تهران را شهری ۴۰۰ ساله می‌دانستند.
با این وجود، از آنجا که شیء دیگری که قدمت تهران را به ۷ هزار سال برساند، پیدا نشد، قدمت هزاران ساله تهران همچنان در هاله‌ای از ابهام بود و از زن ۷ هزارساله تهران به عنوان مسافر چشمه‌علی یاد شد تا آنکه روایت جدیدی برای تهران رقم خورد.
این روایت نیز از فروردین ۱۳۹۳ با یک استعلام شهرداری منطقه ۱۲ تهران از میراث فرهنگی برای تخریب و نوسازی یک مغازه در بازار صندوق‌سازان تهران آغاز شد. باستان‌شناسان به دیواری با جرزهای تاریخی برخورد ‌کردند و در هر چند سانتی‌متری که به عمق زمین می‌رفتند، با یافته‌هایی تاریخی مواجه می‌شدند. درنهایت قدیر افرود (سرپرست هیات کاوش در بازار صندوق سازان تهران در سال ۱۳۹۳) سه تکه سفال در عمق‌های متفاوت پیدا کرد. از کشف سه تکه سفال امر خبری نشد تا آنکه طی هفته گذشته، سفال‌ها رونمایی شدند.
افروند درخصوص کشف سفال‌هایی که می‌تواند تاییدی بر قدمت ۷ هزار ساله تهران باشد، گفت: این سفال‌ها اوایل سال ۱۳۹۳ و قبل از هر نوع اقدامی برای کشف زن ۷ هزار ساله در خیابان مولوی، به دست آمدند. در آن زمان دستم خالی بود و نمی‌توانستم هیچ اظهارنظری نسبت به تاریخ‌نگاری مطلق یافته‌های به دست آمده، داشته باشم.
افرود ادامه داد: در آن سال یک مالک در محدوده بازار تهران با تامین اعتبار ۳ تا ۴ میلیون تومانی اجازه‌ی کاوش به باستان‌شناسان داد و این امر سبب شد تا در کنار کشف سایر یافته‌ها بتوانیم امروز با قطعیت درباره تاریخ هزاران ساله تهران صحبت کنیم. البته نباید فراموش کرد که طی سال‌های گذشته یک اصل باستان‌شناسی را نادیده گرفتیم. چراکه براساس یکی از قوانین باستان‌شناسی، زمانی که به سطح خاک بکر می‌رسیم، دیگر نیاز به کاوش نیست این درحالی است که باستان‌شناس باید کار خود را انجام دهد.