بوتاکس سمی است که از گذشته برای درمان برخی بیماری ها کاربرد داشته اما اکنون ابزاری برای زیبایی شده است، سمی که استفاده نابجای آن عوارض روز افزون و غیر بازگشتی دارد مثل بیرون زدگی چشم، دوبینی، کج شدن دهان، ریزش مداوم اشک و گاهی تبدیل شدن به چهره ای عجیب و شیطانی. استفاده از […]
بوتاکس سمی است که از گذشته برای درمان برخی بیماری ها کاربرد داشته اما اکنون ابزاری برای زیبایی شده است، سمی که استفاده نابجای آن عوارض روز افزون و غیر بازگشتی دارد مثل بیرون زدگی چشم، دوبینی، کج شدن دهان، ریزش مداوم اشک و گاهی تبدیل شدن به چهره ای عجیب و شیطانی.
استفاده از بوتاکس در زمینه های درمانی حالا برای کسانی که دچار گرفتگی های عضلات گردن یا اسپاسم پلک هستند، انحراف چشم دارند، دچار تعریق بیش از حد در نواحی مثل زیربغل هستند یا میگرن دارند، توسط برخی پزشکان پوست انجام می شود.
برخی پزشکان که این کار را برای مشتریانشان انجام می دهند می گویند: بوتاکس برای رفع چین و چروک چانه و گردن و دورلب یا بالابردن گوشه لب و ابروها و کاهش نمایش لثه موقع خنده استفاده می شود اما پزشک متخصص باید این کار را انجام دهد.
به گفته آنان، با استفاده از اثر سم بوتاکس و شل شدن عضلات، خطوط ناشی از افزایش فعالیت عضله از بین رفته، طرح صورت و گردن تغییر یافته و چروک ناشی از انقباض عضلات صاف می شود و روشی غیر جراحی برای رفع چین و چروک صورت و گردن که البته بی عارضه هم نیست.
افراد ۲۸ تا ۵۱ سال مشتریان بوتاکس
محمد صالحی، متخصص پوست و مو در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: افراد ۲۸ تا ۵۱ سال بیشترین مراجعان بوتاکس هستند اثرات بوتاکس ۳ تا ۴ ماه برای این افراد باقی میماند و ممکن است در مواردی تا ۶ ماه هم باقی بماند.
وی می افزاید: محل تزریق با کیسه یخ، سرد میشود تا میزان ناراحتی ناشی از تزریق کاهش یابد. گاهی محل تزریق ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از تزریق با پماد موضعی بیحس می شود، با تزریق بوتاکس علاوه بر کاهش خطوط اخم و پیشانی، دور چشم و دور لب و گردن میتوان به ابرو شکل داد و به بالا بردن ابرو کمک کرد.
صالحی اظهار می دارد: کبودی موضعی گذرا، خشکی چشم، دوبینی و افتادگی صورت و لبخند نامتقارن از عوارض نادر تزریق بوتاکس است. در کشور ما بیشترین عوارض ناشی از تزریق بوتاکس شامل استفاده از مواد ارزان، غیر مجاز و تزریق توسط افراد غیر مجاز، غیر متخصص و آموزش ندیده، از جمله در آرایشگاهها و سالنهای زیبایی است.
این پزشک تصریح می کند: افراد زیادی از طریق تبلیغات اینترنتی، پیامک و ایمیل و شبکههای اجتماعی، به سمت مراکز غیر مجاز از جمله آرایشگاهها و سالنهای زیبایی کشانده می شوند و توسط افراد غیر متخصص پوست و آموزش ندیده، داروی غیر استاندارد و ارزان برای بیماران تزریق میشود.
بوتاکس ممنوع
وی درباره اینکه چه افرادی نباید بوتاکس تزریق کنند، می گوید: در زنان باردار و شیرده، کسانی که مبتلا به فلج عضلات هستند یا عفونت فعال در محل دارند یا به آلرژی های فعال مبتلا هستند، تزریق بوتاکس ممنوع است.
این پزشک توضیح می دهد: بوتاکس نوعی سم است و احتمال دارد در زنان باردار به جنین برسد، وقتی فردی به بوتاکس حساسیت نشان می دهد، به این معنی است که آنتی ژن این سم وارد مویرگ های ریز خونی شده است. واکنش های پوستی نشان می دهد و این احتمال وجود دارد که آنتی بادی ها بعد از تزریق بوتاکس فعال شوند و به جنین آسیب برسد.
صالحی ادامه می دهد: افرادی که بیماری های خود ایمنی دارند بهتر است بوتاکس تزریق نکنند زیرا سیستم ایمنی در این افراد ضعیف است و هر عامل جدید می تواند واکنش های ایمنی ایجاد کند و باعث تشدید بیماری قبلی شود.
وی اضافه می کند: بیمارانی که داروهای ضدانعقاد مثل وارفارین مصرف می کنند، بهتر است از یک هفته قبل از بوتاکس مصرف دارو را قطع کنند تا موقع تزریق خونریزی نداشته باشند، در افرادی که بیماری زمینه ای کنترل شده دارند، تزریق بوتاکس مشکلی ایجاد نمی کند اما بهتر است با پزشک مشورت کنند.
* تزریق دوز نامناسب بوتاکس عوارض شدید دارد
صالحی می گوید: در تزریق دوز نامناسب بوتاکس، اطراف چشم باعث بیرون زدگی چشم، دوبینی یا ناتوانی در بستن ارادی چشم می شود، قوس غیرطبیعی ابرو و بروز حالت متعجب یا شیطانی یا افسرده در صورت فرد نیز نتیجه تزریق نادرست بوتاکس است و گاهی تزریق این دارو مسمومیت زاست و علائم حساسیت بروز می کند که در این شرایط تزریق مجدد بوتاکس توصیه نمی شود و بروز مشکلاتی در بلع یا تغییر صدا نیز از جمله عوارض تزریق بوتاکس به گردن برای رفع چروک های این ناحیه است./ایرنا