به تازگی اخباری درباره پرواز سوسک هایی با عنوان بال آتیشن اطراف این برج شنیده شده که گفته می‌شود به دلیل مرمت های نادرستی بوده که انجام شده ولی آنچه که مدیر پایگاه میراث جهانی برج قابوس اعلام کرد این سوسک ها میتوانند آسیبی به بنا بزنند اما درباره اینکه اصلا چرا چنین حشراتی این […]

به تازگی اخباری درباره پرواز سوسک هایی با عنوان بال آتیشن اطراف این برج شنیده شده که گفته می‌شود به دلیل مرمت های نادرستی بوده که انجام شده ولی آنچه که مدیر پایگاه میراث جهانی برج قابوس اعلام کرد این سوسک ها میتوانند آسیبی به بنا بزنند اما درباره اینکه اصلا چرا چنین حشراتی این موقع از سال به چشم بازدیدکنندگان زیاد آمده است عبدالمجید نورتقانی گفت: نظر متخصصانی که با ما همکاری می کنند و دوستان زیست شناس این است که هیچ مقاله علمی یا متنی وجود ندارد که نشان دهد این نوع حشرات می توانند به بنا آسیب بزنند. این حشرات اکنون در هر جایی از دشت گرگان وجود دارند. ما سالانه شاهد حضور آنها هستیم. مرمت خاصی روی بنا انجام نداده ایم که در اثر آن این حشرات به وجود آمده باشند. برای مبارزه با نمِ بنا، نمکِش احداث شده است. در برخی از اخبار کلمه موم را به کار برده اند و گفته اند که به خاطر این موم ها حشرات زیاد شده اند، در حالی که ما از موم برای مرمت استفاده نکرده ایم.

حشراتی که اطراف برج زیاد شده اند
وی افزود: ما در برخی از جاها برای اتصال یک سازه به بنای تاریخی از یونولیت به صورت موقت استفاده کرده ایم که البته با پیشنهاد شورای راهبردی این ها نیز برداشته می شوند. حشرات بال آتشین سالانه وجود داشته است اما اینکه چرا در این مقطع زمانی شاهد حضور آنها هستیم، دلیلش تغییرات اقلیمی است، چون فصل زاد و ولد آنها الان نیست. آنها در واقع در این موقع سال به بنا پناه آورده اند و آسیبی نمی زنند.

رطوبت یکی از عوامل فرسایش برج
هر بازدیدکننده ای حتی اگر تخصص درباره رطوبت بناهای تاریخی هم نداشته باشد رطوبت موجود در بنای برج قابوس را به چشم خواهد دید رطوبتی که سالهاست گریبان این برج را گرفته است نورتقانی درباره این زطوبتها هم توضیح داد: رطوبت بنا در دو بخش وجود دارد یکی از پائین وارد بنا می شود و بخش جدی تر رطوبت های نزولی است که به واسطه برف و باران روی بنا تأثیر میگذارد. در این باره نیز قرار است نحوه حفاظت و مرمت ارائه شود. قاعدتاً ممکن است آسیب هایی در نوع ملات نیز بوده باشد.

آسیب های برج در یک تصویر
وی در ادامه بیان کرد: هر ۱۵ روز رطوبت بنا اندازه گیری خواهد شد، ما گمانه ای در جبهه غربی نیز داریم و گمانه ای که در عمق، آب زیرزمینی را می سنجیم، از طرف دیگر در بخش هایی که داریم، دما و رطوبت بنای برج اندازه گیری می شود. همچنین بحث مراکز پایش آنلاین را نیز برنامه ریزی می کنیم. البته پروپوزال ها آماده شده و امسال بخشی از تجهیزات خریداری شده و قرار است با ابزارهای دقیق میزان رطوبت و دمای سطح بررسی شود.

تاثیر پرواز پرندگان روی برج
پرواز پرندگان اطراف بنایی که از هر بنای دیگری در شهرستان بلندتر است شاید چندان مهم نباشد اما اتفاقی که افتاده است این است که پرندگان روی گنبد نشسته و فضله آنها بخش های زیادی از بنا را کثیف و سفید کرده است جای این فضله ها به راحتی از بنا زدوده نشود بنابراین باید فکری به حالش کرد در این باره هم نورتقانی گفت: حتی جای پنجه های پرندگان روی آجرها وجود دارد. از روی فضله ها می شود گفت چند نوع پرنده به اینجا می آیند. برای برداشتن این فضله ها نیز مطالعات در حال انجام است. اما درباره اینکه چرا هنوز این مطالعات به راهکار عملی نرسیده است باید گفت که من مسئولیت پایگاه را از بهمن ماه به عهده گرفته ام. قبلا هم مطالعاتی شده بود. سال ۹۶ مرمت هایی روی بنا انجام گرفته است. مرمت اضطراری روی بنا انجام شد ولی این فضله ها همچنان هست. این فضله ها بعد از ثبت جهانی به وجود نیامده اند و قدیمی هستند.