محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی اقتصاد موجود ترسو و آسیب پذیری است تا جایی که هر تحول و رویداد سیاسی و اجتماعی به شدت بر آن اثر می گذارد. تاثیرگذاری تحولات بر روی اقتصاد اولین واکنش خود را بر روی معیشت جامعه نشان می دهد. در طول دهه های گذشته عومل مختلفی موجب شد […]

محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی

اقتصاد موجود ترسو و آسیب پذیری است تا جایی که هر تحول و رویداد سیاسی و اجتماعی به شدت بر آن اثر می گذارد. تاثیرگذاری تحولات بر روی اقتصاد اولین واکنش خود را بر روی معیشت جامعه نشان می دهد. در طول دهه های گذشته عومل مختلفی موجب شد تا معیشت جامعه تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی قرار گرفته و صدمات زیادی را به اقشار ضعیف و مستضعف جامعه وارد آورد.

 

پس از پیروزی انقلاب و درست در زمانی که گمان می رفت امور کشور به سمت ثبات در حرکت است، تهاجم نظامی عراق علیه ملت ایران موجب گردید تا با دیگر ملت ایران در مصاف آزمونی جدید قرار گیرند. از سوی دیگر اعمال تحریم ها در دوره هشت ساله جنگ ملت را به سمت مقاوت سوق داده بود. این در حالی بود که رهبران و مسئولین کشور نیز تا حدی از لحاظ معیشت در ردیف دیگر اقشار جامعه قرار داشتند. در سخت ترین شرایط جنگ تحمیلی هنگامی که مردم مشاهده می کردند مسئولان نظام نیز به رغم داشتن مسئولیت ها و مناصب مهم، همچنان ساده زیستی را سرلوحه زندگی خود قرار داده اند، ضمن اعتماد به مسئولان تلاش می کردند تا با رعایت الگوی مصرف، مدیران کشور را در اداره امور جاری یاری دهند.
از سوی دیگر مدیریت امور جنگ با محوریت مردمی اداره می شد و بخش اعظمی از امور پشتیبانی جنگ بر عهده مردم قرار داشت. به همین دلیل جامعه صرفه جویی و پشتیبانی از جنگ و جبهه را وظیفه خود می دانست.
اما پس از دوران سازندگی و تغییر مشی زندگی مسئولان به تدریج فاصله ای میان ملت و مسئولین ایجاد شد که به مرور زمان این فاصله به شکاف عمیقی تبدیل گردید.
فاصله میان مردم و مسئولین در جایی به حد بالای خود رسید که بذرهای بی اعتمادی در جامعه رشد کرده و به درختانی بزرگ تبدیل شدند.
در چنین شرایطی درگیری های جناحی و اتهام زنی های متعدد چهره های سیاسی بر بی اعتمادی عمومی مردم به مسئولین دامن زد.
در ۱۰ سال اخیر و پس از دوران ۸ ساله دولت احمدی نژاد، رفتارهای ماجراجویانه برخی از افراد باعث اعمال تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه مردم شد. این تحریم ها ضربه سنگینی بر پیکره اقتصاد کشور وارد آورد که با هیچ شعاری قابل جبران نبود. پس از ماجرای توافق برجام بار دیگر این امید در دل جامعه به وجود آمد که دوران تحریم و بی ثباتی اقتصادی به پایان رسیده اما با خروج آمریکا بار دیگر این مردم بودند که می بایست قدرت مقاومت خود را نشان دهند.
در ابن میان مسئولان کشور بار دیگر مردم را به مقاومت دعوت کردند اما به این نکته هیچ توجهی نداشتند که مقاومت مردم در سال های جنگ یک دلیل داشت و آن هم اعتماد عمومی به مسئولین نظام بود.
تفکری که متاسفانه امروز در جامعه جریان دارد این است که مسئولین کشور در شرایط راحتی به سر می برند و انتظار دارند مردم مقاومت کنند. از سوی دیگر مردم این موضوع را به خوبی درک می کنند که باید تاوان برخی سیاست های نادرست را بپردازند. از این رو نمی توان توقع داشت جامعه دهه هشتاد ایران همان مشی جامعه دهه سصت را در پیش گیرد. از طرفی آنچه که به وضوح مشخص است این موضوع است که تنها ۲۰ درصد ازمشکلات معیشتی مردم در شرایط حاضر به دیلیل سیاست های خصمانه غرب علیه ایران است و مابقی این مشکلات ریشه در مدیریت غلط و سلیقه ای برخی مسئولان دارد.
در روزهای اخیر بسیاری از نمایندگان و مسئولین کشور در خصوص رسیدگی به معیشت مردم سخن گفته اند اما اکثر این اظهارات تنها در قالب شعار بیان شده و کمتر کسی راهکار درستی ارائه داده است.
سید مهدی مقدسی نماینده مردم اراک در مجلس در این خصوص می گوید: «معیشت مردم و رفع مشکلات اقتصادی باید در اولویت باشد و باید در رفع این مشکلات تلاش کنیم چراکه مساله بیکاری با رونق اتصادی تحقق پیدا می‌کند.»
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز نیز در خصوص این‌که این روزها کشور در شرایطی به سر می‌برد که مردم را نسبت به آینده و مسئولان بی‌اعتماد کرده است؛ چه باید کرد تا جلوی این اتفاق گرفته شود، گفت: « در حال حاضر مردم شرایط واقعا سختی را سپری می‌کنند برخی‌ها فقط با یک قوت لایموت زندگی می‌کنند.»
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که برای بازگشت امید و اعتماد به چه معیارهایی نیازمندیم، گفت: «نخست این‌که مانند همه کشورهای دنیا و بر اساس قانون مردم را در سرنوشت‌شان مشارکت دهیم و احساس کنند در تصمیم گیری‌های نقش مهم و اساسی دارند.»
این عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: «مبارزه با رانت،‌ فساد و تبعیض مولفه دیگری در بازگردانی امید به جامعه است، هنگامی که مردم مشاهده کنند با فساد به طور جدی مبارزه می‌شود و فقط شاخ و برگ‌های آن زده نمی‌شود، قطعا نظرشان تغییر خواهد کرد.»
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید رجایی نیز اعتقاد دارد که مشکل معیشت مردم ، بی تدبیری دولت مردان است. او که روز جمعه پیش از خطبه های نماز جمعه شهرستان پیشوا سخنرانی می کرد اظهار داشت: « این روزها ملت شریف ایران با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند که حاصل بی تدبیری مسئولین و یا بهتر بگویم، دولتمردان است. یکی از مشکلاتی که مردم را با دشواری های زیادی رو به رو کرده، مشکلات معیشتی است.»
این فعال دانشجویی تصریح کرد: «سفره مردم روز به روز کوچکتر و اختلاف طبقاتی روز به روز بیشتر می شود. سرمایه داران از بالا و پایین شدن قیمت دلار بهره می برند و بر سرمایه خود می افزایند و مردم با افزایش لحظه ای قیمت ها و ثابت ماندن درآمدشان روزگار می گذرانند. دولتمردان هم در کاخ های خود آرمیده اند و به جای تدبیر برای کوخ نشینان به فکر آقازاده های خود و حاصل ژن های مرغوبشان هستند.»
در نهایت می توان اینگونه ارزیابی کرد که با توجه به اهمیت بحث معیشت ، این موضوع در روزهای آینده می تواند سرآغازی باشد برای منازعات سیاسی و در این بین رسیدگی به معیشت مردم از دایره شعار و شعارزدگی خارج نشده و تنها به عنوان حربه ای سیاسی میان جناح ها بکار گرفته خواهد شد.
شایان ذکر است موضوع معیشت جامعه ایرانی در شرایط حاضر به بحث روز رسانه های معاند تبدیل شده و در سایه عدم تدبیر مسئولان کشور، معاندان با قدرت و سرعت فراوان عملیات های روانی خود را بر همین پایه طرح ریزی می کنند.