محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی یکی از افتخارات انقلاب اسلامی در اوائل ظهورش در عرصه جهانی آن بود که، رابطه میان مسئولین نظام و توده ملت بر خلاف حکومت های پیشین، بسیار نزدیک است. چرا که مسئولین این نظام برآمده از میان توده مستضعفین جامعه هستند که طعم تلخ بی عدالتی، تبعیض طبقاتی و […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
یکی از افتخارات انقلاب اسلامی در اوائل ظهورش در عرصه جهانی آن بود که، رابطه میان مسئولین نظام و توده ملت بر خلاف حکومت های پیشین، بسیار نزدیک است. چرا که مسئولین این نظام برآمده از میان توده مستضعفین جامعه هستند که طعم تلخ بی عدالتی، تبعیض طبقاتی و فقر را چشیده اند. اما با گذشت چندین دهه از آن دوران جامعه امروز شاهد فاصله گرفتن برخی مسئولین از بدنه ملت است.
خطری که انقلاب را تهدید می کند
ایجاد شکاف و فاصله میان ملت و مسئولین خطری بود که از همان آغازین روزهای انقلاب اسلامی توسط بنیانگذار جمهوری اسلامی احساس شد. امام خمینی (ره) در پانزدهم آذر ماه ۱۳۵۹ در جمع مسئولان نظام فرموده بودند: « من عرضم به آقایان این است که منحصر به شما هم نیست، به هر کس که هست این است که توجّه کنید به اینکه هم صلاح خود شماست و هم صلاح کشور شماست و هم صلاح ملت است که شما با مردم دوست باشید…در هر صورت ما براى خاطر حفظ یک کشورى، براى خاطر استقلال یک کشورى که باز یک قدرتهایى نیایند دوباره در کشور ما و بخواهند چه بکنند؛ باید مردم را نگه دارید. هر کدام در هرجا که هستید مردم را همراه خودتان نگه دارید…. مردم ما واقعاً خوب اند…این خوبها را نگه دارید. این مردم خوب را با خودتان همراه کنید…»
به رغم توصیه های مکرر بنیانگذار جمهوری اسلامی، اما از اواسط دهه هفتاد ، فاصله میان مسئولین و مردم روز به روز افزایش یافت. خزیدن برخی صاحب منصبان در ردای اشرافیت و توجیه زندگی های اشرافی باعث شد تا مسابقه اشرافی گری میان برخی مسئولین برگزار شود. این خوی اشرافی گری نیز منتصب به یک جریان و جناح سیاسی نبود و شامل افراد مختلف از جریان های سیاسی متفاوت بود و هست.
با گسترده شدن فضاهای ارتباطی و رسانه ای در عصر حاضر، کافیست یک جستجوی ساده در فضای وب انجام داد تا به حقیقت تلخ فاصله مسئولین از جامعه پی برد. در شرایطی که ملت به شدت درگیر مشکلات معیشتی هستند، انتشار تصاویر کاخ ها و ویلاهای اشرافی برخی مسئولین در مناطق اعیان نشین تهران و حومه، روح جامعه را جریحه دار می کند. این درحالی است که همین مسئولین در اظهارات خود مردم را به تحمل مشکلات معیشتی و فقر روزافزون می کنند. این تناقض در گفتار و عمل یکی دیگر از عوامل بیشتر شدن فاصله میان مردم و مسئولین و کاهش سطح اعتماد عمومی به برخی مسئولین است.
بهره مندی از رانت های مختلف
از دیگر عوامل کاهش سطح اعتماد ملت به برخی مسئولین، ارتباط برخی نزدیکان صاحب منصبان با باندهای قدرت و ثروت و بهره مندی آنان از انواع رانت های نامشروع است. موضوعی که هرزگاهی توسط مسئولین قوه قضائیه مطرح می شود و نام هایی را به اختصار مطرح می کنند که حکایت از وجود ارتباط میان برخی مسئولین و نزدیکانشان با پرونده های فسادهای اقتصادی دارد.
از دیگر عوامل شکاف میان مردم و مسئولین و عدم اعتماد مردم به آنان این موضوع است که چرا برخلاف شعارهایی که مسئولین نظام علیه کشورهای غربی می دهند، اما فرزندان و وابستگان آنان همچنان در این کشورها در حال زندگی هستند و تابعیت این کشورها را دارند!؟
در روزهای اخیر به مناسبت روز دانشجو بسیاری از فعالان سیاسی و حتی برخی مسئولین در دانشگاه های کشور سخنرانی کردند. محور اصلی اکثر این سخنرانی ها موضوع عدالتخواهی و آرمان های انقلابی بود.
محمد نعیمیپور در مراسم گرامیداشت روز دانشجو ، با اشاره به حضور مردم و جوانان در عرصه پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی اظهار کرد: « سوال اینجاست که چه شد این مسیر تغییر کرد. چون رهبران انقلاب آدم های بزرگی بودند شاید خیلی ها نمی مردند شرایط متفاوت بود… امروزه چیزی که سمّ مهلک است فاصله گرفتن از مردم است.»
از آرمان های انقلاب فاصله گرفته ایم
صادق زیبا کلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در خصوص وضعیت کنونی جامعه اظهارکرد: «فاصله گرفتن انقلاب و نظام اسلامی از اهداف و برنامههای اولیه پس از سقوط رژیم شاهنشاهی علت پیشرفت کند کشور است. هر انقلابی در هر گوشه جهان برپا شود با هدف و شعار خاصی تأسیس میشود و باید راه خود را عوض نکند. طبق مستندات موجود در اوایل انقلاب مردم از حکومت شاه خسته شده بودند چون چیزی به عنوان آزادی بیان معنا نداشت، زندانی سیاسی وجود داشت، سانسور بیداد میکرد… برای سنجش میزان تحقق آرمانهای انقلاب باید به شعارها رجوع کرد تا مشخص شود که چقدر انقلاب توانسته به قولهایی که به مردم داده بود جامه عمل بپوشاند.»
پیش از این جعفر قادری نماینده سابق شیراز در مجلس در سخنانی در خصوص بحران بی اعتمادی در جامعه گفته بود: «مشکل امروز جامعه ما مشکل سرمایه نیست، مشکل بحران اعتماد بین مردم و مسئولین است. شفاف نبودن زندگی مسئولین وعملکرد آن ها موجب ایجاد بی اعتمادی هایی شده تا مردم حرف مسئولین را قبول نکنند و گرفتار بحران اعتماد شوند. اگر نتوانیم این بحران را حل و اعتماد ها را برگردانیم هر چقدر هم دلار و سکه تزریق و یا مسائل اقتصادی را حل کنیم باز نمیتوان آن را برطرف نمود.»
هفته گذشته آیت ا… نوری همدانی نیز نسبت به ایجاد شکاف میان مردم و مسئولین واکنش نشان داد که حکایت از عمق این فاجعه دارد. حضرت آیت ا… حسین نوری همدانی در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به خطبه ای از نهج البلاغه، به حقوق مسؤولان و مردم نسبت به یکدیگر اشاره کرد و گفت: «بر اساس روایات مردم به صلاح نمی رسند مگر این که والیان و مسؤولان جامعه صالح باشند، حق بزرگی بین مسؤولان و مردم وجود دارد و یکی از آن ها این است که ارتباط مستمر بین آن ها برقرار باشد و دیدار و صحبت داشته باشند.» آیت ا… نوری همدانی با تأکید بر لزوم ارتباط مسؤولان با مردم برای حل مشکلات اظهار داشت: «اگر مسؤولان بخواهند تنها در جایی بنشینند و با مردم ارتباط نداشته باشند و به بهانه هایی های مختلف اجازه ندهند که مردم درد خود را بگویند و با درهای بسته روبه رو شوند خلاف معارف و دستورات اسلامی است.»
در نهایت آنچه که نیاز امروز جامعه است، ایجاد ارتباط مستمر مسئولین با مردم است. جامعه ایرانی این مطالبه را از مسئولین نظام دارد که پاسخگوی ملت بوده و در شرایط سخت کشور همچون دیگر اقشار جامعه زندگی کنند. به طور قطع مسئولینی که از تمام امتیازات برخوردار است، فرزندان و اقوامش به واسطه مسئولیت او صاحب مشاغل خاص می شوند و از مشکلات جامعه و مردم بی خبر است، نمی تواند مورد اعتماد مردم قرار گیرد. در چنین شرایطی نباید این توقع را از مردم داشت تا نسبت به وضعیت سخت معیشتی خود تنها صبر و استقامت را سرلوحه خود قرار دهند در حالی که صاحب منصبان کشور حداقل درک از شرایط جامعه را ندارند. شاید بتوان گفت آنچه که نیاز امروز مسئولان کشور است، بازخوانی سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی و عمل به سیره امام خمینی (ره) است تا شاید بار دیگر چراغ رابطه میان مردم و مسئولین روشن گردد.