
تجاری سازی یا همان فرآیند انتقال دانش و فناوری از مراکز تحقیقاتی مانند مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری به صنایع موجود یا کسب و کارهای جدید میتواند راهگشای حل بسیاری از مسائل و مشکلاتی باشد که امروز نبود پیوند معنادار بین دانشگاه و صنعت، توسعه درونزا را در برخی حوزهها تحت الشعاع قرار […]
تجاری سازی یا همان فرآیند انتقال دانش و فناوری از مراکز تحقیقاتی مانند مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری به صنایع موجود یا کسب و کارهای جدید میتواند راهگشای حل بسیاری از مسائل و مشکلاتی باشد که امروز نبود پیوند معنادار بین دانشگاه و صنعت، توسعه درونزا را در برخی حوزهها تحت الشعاع قرار داده است.
ارتباط صنعت و دانشگاه و تبدیل علم به فناوری همواره با نارساییهایی همراه بوده است و فعالان صنعتی و دانشگاهی از وجود فاصله و شکاف بین این ۲ شکایت سر میدهند، اگر چه با راه اندازی مراکز رشد واحدهای فناوری در مراکز دانشگاهی و تاسیس پارکهای علم و فناوری در استانها و نیز فعالیت واحدهای تحقیق و توسعه در برخی صنایع، گامهای قابل توجهی برای تبدیل پژوهشهای عملی به خدمات فناورانه در حال انجام است.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه زنجان با بیان اینکه اعتبارات اختصاصی به مراکز رشد دانشگاهها ناچیز است، گفت: وظیفه مراکز رشد دانشگاهی در واقع این است که دست شرکتهای دانش بنیان تازه تاسیس را بگیرند تا آنها بتوانند در نتیجه اتصال به بازار به فعالیت پایداری برسند.
دکتر جلال صبا افزود: مشکلی که در این فرایند وجود دارد این است که در این خصوص نیز نتیجه محور شدیم، یعنی به جای اینکه شرایط و لوازمی ایجاد شود که رشد واحدهای تازه تاسیس را رقم بزند، در عمل شرایط به گونه ای است که گفته میشود هر واحدی رشد پیدا کرده بیاید تا مشمول حمایت شود.
وی با بیان اینکه اگر حمایت دانشگاه زنجان از مرکز رشد واحدهای فناور این دانشگاه نبود، یک پوسته از آن باقی نمانده بود، اظهار داشت: متاسفانه حمایت از شرکتهای دانش بنیان قبل از رسیدن آنان به مرحله بلوغ، چنان که باید نظام مند نیست.
رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه زنجان «در گفتوگو با ایرنا»با بیان اینکه در نبود ارتباط مطلوب بین صنعت و دانشگاه در کشور، هر ۲ طرف این ماجرا مقصر هستند، گفت: صنعت باید به دانشگاه احساس نیاز کند و از طرفی دانشگاه نیز باید جهت گیری های مساله محور به تحقیقات داشته باشد
وی افزود: البته طی چند ماه اخیر مراجعه به دانشگاه ازسوی صنایع افزایش پیدا کرده است چرا که شرکتها به واسطه مشکلاتی در که اثر تحریم ایجاد شده، دنبال جایگزین هایی برای تامین نیازهای خود هستند.
دکتر صبا با بیان اینکه محدودیتها میتوانند موجب تکان و حرکت شوند، خاطرنشان کرد: شرایط جدید میتواند به نوعی یک فرصت برای واحدهای صنعتی و دانشگاهی برای حل کمبودها منجر شود.
معاون فناوری پارک علم و فناوری استان زنجان با بیان اینکه پارک های علم و فناوری در کشور با هدف ایجاد حلقه واسط بین علم و صنعت راه اندازی شده اند، گفت: فرایند فعالیت این گونه است که بعد از اخذ مشکلات صنایع، فراخوانی داده می شود و شرکت های دانش بنیانی که ظرفیت و توانایی حل مساله را دارند از طریق حمایتهای مادی و معنوی با ارائه تسهیلات و مشاوره های مختلف مورد پشتیبانی قرار میگیرند.
سید محمد موسوی افزود: پارکهای علم و فناوری بستر یک اکوسیستم کار آفرینی و دارای چندین زیست بوم مختف در رشتههای گوناگون آی تی، پزشکی، کشاروزی و صنعتی هستند، از این رو این ظرفیت را دارند که بتوانند خدمات مختلفی را ارائه دهند.
دکتر حسن طغرانگار افزود: مشکل و گره ارتباط صنعت و دانشگاه در کشور تجاری سازی علم است.
وی با بیان اینکه موضوع ارتباط متقابل صنعت و دانشگاه قصه طولانی در کشور دارد که از ۲ جنبه میتوان به آن پرداخت، اظهار داشت: یک جنبه موضوع به این بر میگردد که دانشگاه باید نیروی متخصص که به درد صنعت بخورد، تربیت کند.
دکتر طغرانگار ادامه داد: لازمه این کار این است که دانشگاه ها در تدوین سرفصلهای درسی و تدوین برنامه آموزشی به نیازهای صنعت توجه داشته باشد.
وی افزود: از سوی دیگر واحدهای صنعتی نیز باید از طریق راه اندازی و تقویت واحدهای تحقیق و توسعه برای پژوهشهای علمی وقت بگذارند چرا که در این زمینه هر چقدر سرمایه گذاری شود به نفع صنعت تمام خواهد شد.
رئیس دانشگاه علمی و کاربردی استان زنجان گفت: غیر از برخی واحدهای صنعتی، اغلب صنایع قدمی پا پیش نمیگذارند و فقط از دانشگاه انتقاد میکنند، در حالی که باید صنعت و دانشگاه دست در دست هم دهند تا نیروی مورد نیاز هر کدام در یک رابطه و حلقه تامین شود.