مخالفان جریان آزاد اطلاعات مدعی هستند که شبکه های اجتماعی باعث ترویج و گسترش فساد در کشور می شود. اما تجربه نشان داده در پس این مخالفت ها اهداف دیگری نهفته شده است. اهدافی که به دنبال ایجاد انحصار بیشتر در حوزه های مختلف از جمله ارتباطات است. اما آنچه که مسلم است مخالفان جریان […]
مخالفان جریان آزاد اطلاعات مدعی هستند که شبکه های اجتماعی باعث ترویج و گسترش فساد در کشور می شود. اما تجربه نشان داده در پس این مخالفت ها اهداف دیگری نهفته شده است. اهدافی که به دنبال ایجاد انحصار بیشتر در حوزه های مختلف از جمله ارتباطات است. اما آنچه که مسلم است مخالفان جریان آزاد اطلاعات بیش از آنکه نگران گسترش فساد در جامعه باشند، نگران اخبار و تصاویری هستند که با سرعت فراوان در کشور منتشر می شود. اخباری که حتی رسانه ملی نیز آنان را سانسور کرده و تنها از مبادی غیر حکومتی در دسترس عموم قرار می گیرد. با این حال این سوالی که امروز در جامعه مطرح می شود این است که: به رقم مسدود بودن برخی شبکه های اجتماعی برای عموم مردم، چرا همچنان بسیاری از مسئولان و صاحبان قدرت از این شبکه ها استفاده می کنند ؟ آیا این خود نوعی ایجاد تبعیض در کشور نیست؟
طیبه سیاوشی، نماینده اصلاح طلب مجلس درباره اظهارات اخیر حجت الاسلام علم الهدی پیرامون فیلترینگ اینستاگرام در نماز جمعه مشهد می گوید: «متاسفانه این مباحث از تریبون هایی مطرح می شود که تریبون های تخصصی این حوزه نیست. این صحبت ها قاعدتا تاثیر مثبتی روی مردم ندارد و جز اینکه برای مردم سوال شود که این چه قضیه ای است که به این شکل مطرح می شود، نتیجه دیگری ندارد؛ به ویژه آنکه این موضوع و دستاوردهای پیام رسان های داخلی هم برای مردم مبهم است.»
سیاوشی درباره تکرار ماجرای CFT درباره فیلتر اینستاگرام و «نهضت» ارسال پیامک به نمایندگان درباره همین موضوع، گفت: «کاش نهضت بود؛ این اتفاق، به انحراف کشیدن مردم است. اینکه شما بگویید باید برای فعال شدن پیام رسان های داخلی از جیب مردم پول بدهید، چه معنایی دارد؟»
ارسال کنندگان پیامک ها، مردم را تحریک می کنند
طیبه سیاوشی که با سایت «انتخاب» گفت و گو می کرد اظهار داشت: «حدودا یک سال از فیلتر تلگرام می گذرد، اما هنوز این پیام رسان ها، علیرغم بودجه ای که به آنها تزریق شده، عملکرد موفقی نداشتند. به خاطر همین، کسانی که این اطلاعات غلط را به مردم می دهند و به نوعی مردم را تحریک می کنند.
سیاوشی ادامه داد: «چند روز است که شروع کرده اند درباره فیلترینگ اینستاگرام پیامک ارسال می کنند؛ عجیب است که در همین راستا، قسم می دهند که شما خانواده های ما را تهدید می کنید و می گویند شما باید پیام رسان های داخلی را تقویت کنید. حال چگونه تقویت کنیم؟ با پول دادن. این طور که نمی شود.»
ما را خائن و دشمن جلوه می دهند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره منشأ پیامک های ارسالی نیز گفت: «از جاهای مختلف ارسال می شود، شماره هایشان مشخص است؛ ۰۹۱۵ دارد و ۰۹۱۲، ۰۹۳۷، ۰۹۰۱، ۰۹۳۹، ۰۹۱۳ هم دارد. مثل قضیه CFT است. قضیه را مرگ و زندگی و یا به طور مثال بنده را خائن و دشمن جلوه می دهند به گونه ای که در کمیسیون فرهنگی باید حافظ حریم خانواده ها باشیم در حالی که به گفته آنها به فکرشان نیستیم و دیگرانی بیشتر به فکر هستند.»
او ادامه داد: «در قضیه فیلترینگ تلگرام هم گفتیم که فیلتر کردن، به جز اینکه بچه ها با فیلترشکن به هر حوزه دیگری دست یابند، اتفاق دیگری نخواهد افتاد. قطعا تا حدودی امنیت کشور تامین می شود اما در واقع امنیت خانواده ها از دست رفت. بچه ۱۰، ۱۱ ساله ای که تلگرام را باز می کند و متاسفانه اغلب خانواده ها نیز اجازه این کار را می دهند، وارد حوزه های دیگری می شود که در کشورهای دیگر، ورود افراد زیر ۱۸ سال به آنها ممنوع و غیرقانونی است و عواقب آن را هم بررسی کرده اند.»
مردم به عینه دستاوردهای پیام رسان های داخلی را می بینند
سیاوشی افزود: «تا کنون درباره بستن تلگرام آسیب شناسی صورت نگرفته و همین طور درباره دستاوردهای پیام رسان های داخلی؛ که البته مردم خودشان به عینه می بینند. اکنون هم بحث فیلترینگ اینستاگرام مطرح شده.»
او همچنین درباره بحث هایی که پیرامون الگو قرار دادن کره شمالی در فیلترینگ پیام رسان ها مطرح می شود، گفت: «برخی نمایندگان بحث ساماندهی پیام رسان های داخلی را با طرحی آورده اند و تعدادی نیز آن امضا کرده اند اما متاسفانه به برخی موارد حائز اهمیت آن توجه نکرده اند.»
او افزود: «کسانی که این طرح را تهیه و امضا کرده اند هم گویا فکر می کردند الگو و طرحی مانند چین را در نظر گرفته اند. یعنی هم پیام رسان های داخلی را توسعه می دهند و هم کم کم دسترسی مردم به پیام رسان های خارجی را محدود می کنند. در چین هم پیام رسان های داخلی موفق عمل کرده اند. اما متاسفانه ما آنها یعنی داخلی ها را آماده نمی کنیم و در مورد خارجی ها هم مردم را محروم می کنیم.»
نماز جمعه، تریبون تخصصی مباحث فضای مجازی نیست
سیاوشی همچنین درباره اظهارات اخیر حجت الاسلام علم الهدی پیرامون فیلترینگ اینستاگرام در نماز جمعه مشهد گفت: «متاسفانه این مباحث از تریبون هایی مطرح می شود که تریبون های تخصصی این حوزه نیست. شورای فضای مجازی، وزارت ارتباطات و کسانی که به نوعی دست اندرکار این فضا هستند اگر مباحث را کارشناسی کرده و ساده تر از تریبون های دیگر به گوش مردم برسانند قطعا تاثیر مثبتی خواهد داشت.»
این صحبت ها تاثیر مثبتی روی مردم ندارد
او درباره طرح مباحث مذکور در تریبون هایی مانند نماز جمعه افزود: «این صحبت ها قاعدتا تاثیر مثبتی روی مردم ندارد و جز اینکه برای مردم سوال شود که این چه قضیه ای است که به این شکل مطرح می شود، نتیجه دیگری ندارد؛ به ویژه آنکه این موضوع و دستاوردهای پیام رسان های داخلی هم برای مردم مبهم است.»