غلامرضا سلیمانی رئیس کل بیمه مرکزی از برنامه نهاد ناظر برای اصلاح آیین نامه‌های این صنعت به ویژه آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه موسوم به آیین نامه ۶۰ در شورای عالی بیمه خبر داده است. رئیس‌کل بیمه مرکزی تاکید کرد: با توجه به نرخ تورم، اصلاح آیین نامه سرمایه‌گذاری صنعت بیمه ضروری است زیرا این سرمایه‌گذاری‌ها […]

غلامرضا سلیمانی رئیس کل بیمه مرکزی از برنامه نهاد ناظر برای اصلاح آیین نامه‌های این صنعت به ویژه آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه موسوم به آیین نامه ۶۰ در شورای عالی بیمه خبر داده است. رئیس‌کل بیمه مرکزی تاکید کرد: با توجه به نرخ تورم، اصلاح آیین نامه سرمایه‌گذاری صنعت بیمه ضروری است زیرا این سرمایه‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که علاوه بر حفظ ارزش دارایی ‌ها، شرکت‌ها را درگیر بنگاهداری نکند و در عین حال زمینه را برای هدایت منابع حاصل از فروش بیمه نامه‌ها به سمت رشد و توسعه اقتصادی کشور فراهم کند. وی بر این باور است که «منابع ناشی از پذیرش ریسک‌های بزرگ باید به نفع صنعت بیمه سرمایه‌گذاری شود» و از این رو یکی از مشکلات شرکت‌های بیمه به آیین نامه کنونی سرمایه‌گذاری صنعت بیمه باز می‌گردد که اصلاح آن می‌تواند مشکلات مربوط به سرمایه‌گذاری را برطرف کند.

آیین‌نامه سرمایه‌گذاری چه می‌گوید؟
آیین نامه سرمایه‌گذاری موسسه‌های بیمه که ۹ سال از تصویب آن در شورای عالی بیمه می‌گذرد و از ابتدای سال ۱۳۸۹ در صنعت بیمه اجرایی شده است، با رویکرد تقویت مدیریت منابع مالی بیمه‌گران و به منظور افزایش بازده اقتصادی سرمایه‌گذاری‌‌ها نگاشته شد و براساس آن شرکت‌های بیمه می‌توانند حداقل ۳۰ درصد از منابع سرمایه‌گذاری را به صورت سپرده بانکی اعم از ریالی و ارزی و نیز اوراق مشارکت که با تضمین دولت یا بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سایر بانک‌ها منتشر شده باشد، سرمایه‌گذاری کند.
در ماده دیگری شرکت‌های بیمه مجاز شده‌اند حداکثر ۴۰ درصد منابع خود را در سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و تا ۴۰ درصد را در سهام شرکت‌های غیربورسی سرمایه‌گذاری کنند.
همچنین بیمه‌ها می ‌انند تا ۱۵ درصد از منابع خود را در ابزارهای پولی و مالی مورد تایید بانک مرکزی یا سازمان بورس سرمایه‌گذاری کرده و در مجموع حداکثر ۲۵ درصد منابع سرمایه‌گذاری ابتدای دوره را به صورت مشارکت در طرح‌ها، اجرای عملیات عمرانی و ساختمانی و املاک و مستغلات سرمایه‌گذاری کنند.
در ماده دیگری شرکت بیمه مجاز شده است حداکثر ۱۰ درصد منابع خود را به صورت انعقاد انواع قراردادهای مشارکت سرمایه‌گذاری کند.
با این حال کارشناسان صنعت بیمه می‌گویند شرکت‌های بیمه بیش از فعالیت در بورس و مشارکت در قراردادهای اقتصادی، تمایل به سپرده‌گذاری در بانک‌ها، خرید اوراق مشارکت و نیز صنعت ساخت و ساز دارند زیرا سپرده‌گذاری در بانک‌ها یا اوراق مشارکت نه تنها در زمان بروز خسارت‌های بزرگ سریعتر وصول می‌شود بلکه سود تضمین شده‌ای را در اختیار آنها قرار می‌دهد.

صنعت بیمه سالانه چقدر درآمد دارد؟
ضریب نفود صنعت بیمه در ایران ۲٫۳ درصد برآورد می‌شود که چندان چشمگیر نیست، اما حق بیمه تولیدی شرکت های بیمه در ۱۰ سال اخیر رشد قابل توجهی داشته است؛ برای نمونه حق بیمه تولیدی این صنعت پارسال حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به سال پیش آن، ۲۰ درصد افزایش داشت؛ خسارت پرداختی در سال گذشته نیز حدود ۲۱ هزار میلیارد تومان بوده که ۱۶٫۵درصد رشد نشان می‌دهد.
البته ضریب خسارت در صنعت بیمه در حدود یک دهه اخیر سیر صعودی داشته و از ۷۴٫۶۵ درصد در سال ۱۳۸۷ به ۸۳٫۴۵ درصد در سال ۹۶ رسیده است اما با این حال سود سال گذشته صنعت بیمه در مجموع ۱۳ هزار میلیارد تومان بود.
«حسین کریمخان زند» عضو شورای عالی بیمه درباره علت اصلاح آیین‌نامه سرمایه‌گذاری اظهار داشت: در آیین نامه کنونی سقف سرمایه‌گذاری شرکت‌ها در بازارهای مختلف مشخص شده است اما با توجه به تاکید نهاد ناظر بر تفکیک حساب‌های رشته بیمه زندگی از دیگر رشته‌های صنعت بیمه و اینکه بیمه‌های زندگی تعهد آتی شرکتها هستند، نیاز است آیین‌نامه‌ها نیز بر مبنای آن بازنگری شوند. وی اظهار داشت: یک شرکت بیمه باید ۲۰ تا ۳۰ سال بعد به تعهدات خود بابت بیمه نامه عمل کند و از این رو منابع آن باید در حوزه‌هایی سرمایه‌گذاری شود که با توجه به نرخ تورم، بازدهی لازم را داشته باشد.
کریمخان زند درباره اینکه چرا اغلب شرکت‌های بیمه تمایل دارند منابع خود را در قالب سپرده بانکی و اوراق مشارکت نگهداری کنند، گفت: با توجه به ضریب خسارت در صنعت بیمه، یک شرکت ناگزیر است منابعی در دسترس داشته باشد تا در زمان بروز حادثه و خسارت از عهده تعهدات خود بر آید./ ایرنا