شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان حفاظت محیط زیست صبح دیروز شاهد برگزاری بیستمین همایش ملی صنعت و خدمات سبز بود. این همایش با حضور مسئولان، کارشناسان و رسانه‌ها از ساعات اولیه صبح آغاز به کار کرد. نماینده سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، مدیر برنامه‌های زیست محیطی آلمان، عیسی کلانتری معاون رئیس […]

شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان حفاظت محیط زیست صبح دیروز شاهد برگزاری بیستمین همایش ملی صنعت و خدمات سبز بود. این همایش با حضور مسئولان، کارشناسان و رسانه‌ها از ساعات اولیه صبح آغاز به کار کرد. نماینده سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، مدیر برنامه‌های زیست محیطی آلمان، عیسی کلانتری معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و مسئولان و کارشناسانی از دستگاه‌ها و نهادهای مختلف در این همایش حضور داشتند.

 

اقتصاد سبز و توسعه پایدار امروز برای همه افراد آشناست و کشورهای مختلف از آن استفاده فراوان می‌برند. مدیر برنامه‌های محیط زیست GIZ آلمان به عنوان اولین سخنران در این همایش با بیان این مطلب گفت: همان‌طور که همه ما متوجه اثرات منفی تغییر اقلیم در سال‌های اخیر شدیم اثرات مختلف آن برای همه ما بسیار مهم است.
مارسل نیکمن ادامه داد: سال گذشته کل روستاهای کالیفرنیا در آتش‌سوزی جنگل‌ها از بین رفت و گردبادها در ایتالیا خسارات فراوان به دنبال داشت و در آلمان سالی بسیار گرم را پشت سر گذاشتیم.
مدیر برنامه‌های محیط زیست GIZ آلمان تأکید کرد: با افزایش گرم شدن کره زمین شمال شرقی آلمان به یک سرزمین استپی تبدیل خواهد شد. نشانه‌های دیگر همچون توفان‌های گرد و غبار در کشورهایی همچون ایران نیز مشاهده شده است و این تنها آغاز یک تغییر بزرگ در اقلیم است.
وی با بیان اینکه صنعت ستون اصلی در بسیاری از کشورها و کلید رسیدن به این اهداف است گفت: سازمان همکاری‌های بین‌المللی آلمان  GIZ به عنوان یک آژانس اجرایی از سال ۱۳۷۶ در ایران به مدت بیست سال بدون وقفه فعالیت داشته و همیشه به تعهدات خود به جمهوری اسلامی ایران متعهد بوده است.
مدیر برنامه‌های محیط زیست GIZ آلمان تصریح کرد: اجازه می‌خواهم به طور خاص بر همکاری معتبر بین  GIZ و دفتر ملی لایه ازون تأکید کنم که خوشبختانه تا سال ۲۰۲۳ برای فاز دوم ادامه خواهد داشت.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران خود را با اهداف بلندمدت مونترال هماهنگ کرده و این هدف با کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در کشور همراه است.
همچنین در این همایش، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از عملکرد سازمان محیط زیست پس از انقلاب گله مند بود و گفت که نمی‌تواند از عملکرد محیط زیست دفاع کند. به گفته عیسی کلانتری، عمر متوسط ایرانی‌ها حدود ۲۰ سال اضافه شده و بیسوادی تقریبا در حال محو شدن است. تعداد دانشجویان کشور سالانه حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شده است. نیروی انسانی متخصص در کشور بسیار است. وضعیت ارتباطات کشور و وضعیت زیر بنایی کشور بهبود یافته است. بیش از ۹۰ درصد منابع کشور از گاز بهره‌مند هستند اما من به عنوان رئیس سازمان محیط زیست نمی‌توانم از عملکرد محیط زیست دفاع کنم.
وی با بیان اینکه متاسفانه در زمینه‌ فرسایش خاک، وضعیت آب، از بین رفتن پوشش‌های جنگلی، آلودگی هوای کلان شهرها و بهره‌وری انرژی اتفاقات بدی افتاده است، گفت: متاسفانه کشور ما بعد از روسیه به عنوان کشوری که بیشترین هدر رفت انرژی را در جهان دارد، شناخته می‌شود. شدت انرژی در ایران ضریب ۰.۲۳ دارد و در روسیه ضریب شدت انرژی ۰.۳۲ است بنابراین کشور ما بعد از روسیه بدترین وضع را در زمینه‌ بهره‌وری انرژی دارد. جالب است بدانیم که حتی از کشوری مثل عربستان نیز در بخش انرژی کم‌بهره ورتر هستیم.
معاون رئیس جمهور تاکید کرد:‌ نمی‏توانم به مردم دروغ بگویم که وضعیت محیط‌ زیست ما بهتر شده است چه قبل و چه بعد از انقلاب اصول اولیه حفظ محیط زیست را رعایت نکردیم. حتی مهندسان ما جهت وزش باد را در محل احداث یک نیروگاه در نظر نگرفتند.

تولید ۴۴۰ هزار بشکه مازوت
یک موضوع مهمی که کشور را با مساله جدید محیط زیستی مواجه کرده است، تولید مازوت توسط پالایشگاه های کشور است. کلانتری در همین زمینه به تولید ۴۴۰ هزار بشکه مازوت توسط پالایشگاههای کشور، اشاره کرد و گفت: این موضوع کشور را با یک مساله‌ جدید محیط زیستی مواجه کرده است. این بشکه‌های مازوت یا در وزارت نیرو مورد استفاده قرار می‌گرفته یا صادر می‌شده است اما امروزه اجازه نمی‌دهیم که سوخت مازوت حداقل در نیروگاههای حاشیه کلان شهرها استفاده شود. مازوت بحران ایجاد کرده است.
وی با تاکید بر این که مسئولان توسعه کشور کوتاهی کرده‌اند، گفت: ۱۲ تن فرسایش خاک، از بین رفتن جنگل‌های هیرکانی، از بین رفتن زاگرس دستاوردهای چند دهه گذشته است البته می‌توانم از مدیریت دوره‌ خودم دفاع کنم اما به طور کلی عملکرد محیط زیست قابل دفاع نیست و توسعه کشور یک قربانی به نام محیط زیست داشته است.
کلانتری گفت: سال گذشته رئیس جمهوری علاوه بر وظایف سازمان حفاظت محیط زیست، ۴ دستور شامل بهبود وضعیت کیفی هوای کلانشهرها، ریزگردها، پسماندها با اولویت در شمال و بهبود وضعیت تالاب ها را به این سازمان ابلاغ کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: امسال با حرکت های جزئی و با همکاری شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی و همچنین مساعدت طبیعت، وضعیت هوای کلانشهرها از جمله تهران بهتر از سال گذشته بود؛ وزارت نفت نیز مقداری همت کرد و تولید گازوئیل با گوگرد بالا را تا حدی کنترل کرد.
وی ادامه داد: بر این اساس و با اقدامات صورت گرفته امسال هوا در تهران نسبت به سال گذشته ۳۵ روز سالم‌تر و هفت روز پاک تر بوده است؛ همچنین مدارس شهر تهران یک روز هم به علت آلودگی هوا تعطیل نشدند که نشان می‌دهد اگر دستگاه ها مقداری همت کنند و اهمیت قائل شوند، می‏توان آلودگی را کاهش داد.

وضعیت خودروسازان
به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اگر دستگاه‌ها اهمیت قائل شوند، می‌توانیم در زمینه کاهش آلودگی هوا گام‌های مثبت برداریم، اما متاسفانه خودروسازان وضعیت خوبی ندارندما انتظار داریم که بخش نفت گام‌های مثبتی در زمینه تولید سوخت استاندارد بردارد.
کلانتری در ادامه با اشاره به اینکه دولت در سال گذشته ۱.۳ میلیارد دلار برای بخش مدیریت پسماند پیش بینی کرده بود، گفت: متاسفانه این بودجه در مجلس حذف شد و به بخش دیگری اختصاص یافت. به همین علت دست ما خالی شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین با اشاره به اینکه تاکنون تعیین حق آبه تالاب‌ها صورت گرفته است، گفت: وزارت نیرو موظف است هنگام تخصیص آب برای بخش‌های مختلف کشور، حق‌آبه محیط زیست را هم در برنامه‌ریزی‌های خود بگنجاند. حق‌آبه زیست محیطی تاکنون جزو حق‌آبه‌های تخصیصی وزارت نیرو نبود و تنها به بخش شرب، صنعت و کشاورزی آب تخصیص می‌یافت اما طی دو سال گذشته حق‌آبه محیط زیست نیز جزو تخصیص‌های آب وزارت نیرو قرار گرفته است.
وی که مسئولیت ستاد احیای دریاچه ارومیه را نیز بر عهده دارد،اظهارکرد: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه طی چند سال گذشته از تکمیل شدن چهار سد نیمه تمام جلوگیری شد. اگر این سدها ساخته می‌شد یک میلیارد متر مکعب ظرفیت داشت بنابراین دولت تلاش خود را در حوزه محیط زیست انجام داده است اما به‌طور کلی دستاورد محیط زیستی ما در ۴۰ سال گذشته منفی بوده است و از آنجا که توسعه پایدار را قبول نداشتیم و اصطلاح توسعه پایدار را وارداتی از غرب می‌دانستیم باعث شدیم که محیط زیست قربانی توسعه ناپایدار شود.

خسارات را چه کسی می دهد؟
کلانتری تاکید کرد: آب، جنگل‌ها، تالاب، تالاب‌ها و انرژی قربانی توسعه ناپایدار در کشور شده است. سوال این است که چه کسی خسارت می‌دهد؟ مردم این سرزمین خسارت وضعیت نامناسب محیط زیست را پرداخت می‌کنند. چه کسی در گرد و غبار جنوب غرب و جنوب شرق کشور زندگی می‌کند غیر از هم وطنان ما؟ اما چه کسی از این وضعیت سود می‌برد؟ هیچ کس، حتی سرمایه گذار هم قربانی توسعه ناپایدار است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه حفظ محیط زیست وظیفه عموم جامعه است، گفت: امروزه برای هر نوع توسعه‌ای از جمله ساخت جاده و راه اندازی صنعت حتما باید پیوست محیط زیستی داشته باشیم.
وی تصریح کرد:‌ سواحل ما چه در شمال و چه در جنوب قربانی توسعه ناپایدار هستند. تمام رودخانه‌های شمال مرده به دریا می‌رسند. در آبی که وارد دریا می‌شود موجود زنده‌ای وجود ندارد. به علت پسماندها و شیرابه‌ها و فاضلاب‌هایی که به رودخانه‌ها ریخته می‌شود. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: ۵۰۰۰ دلار تولید ناخالص داخلی کشور ما است این در حالیست که به اندازه کشوری که ۵۰ هزار دلار تولید ناخالص داخلی دارد، زباله تولید می‌کنیم. اولین گام در مدیریت پسماند تولید زباله کمتر است.
کلانتری با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری گفت: محیط زیست مسئله شخصی نیست. محیط زیست مسئله این دولت و آن دولت نیست. محیط زیست کارنامه یک جامعه است. کارنامه این دولت و آن دولت نیست. کارنامه یک نسل است. وی با بیان اینکه ایران ۸۰۰۰ سال تاریخ دارد، گفت: هیچ نسلی به اندازه نسل موجود محیط زیست ایران را تخریب نکرده است.
کلانتری در پایان اظهارکرد: اگر تنها به ۲۰ درصد دستورات مقام معظم رهبری عمل می‌کردیم یکی از پاک‌ترین کشورهای جهان می‌شدیم. متاسفانه در شرایط حاضر پالایشگاه‌ها گازوئیلی تولید می‌کنند که بالای ۱۰۰۰ PPM سولفور دارد و وقتی به آنها تذکر می‌دهیم می‌گویند گازوئیل با قیمت ۳۰۰ تومان بهتر از این نمی‌شود و می‌توانید گازوئیل وارد کنید بنابراین این روند حفظ محیط زیست نیست.

رونمایی از پوستر نمایشگاه بین‏المللی محیط زیست
در مراسم دیروز از پوستر هجدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست نیز رونمایی شد. این نمایشگاه هر ساله اسفندماه با حضور صنایع و خدمات مختلف در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود که امسال دو تا پنجم اسفندماه خواهد بود.