نیلوفر منصوری هفته گذشته و همزمان با ایام تعطیلات عید فطر، خبری در شبکه های اطلاع رسانی منتشر شد که هنوز هم حواشی آن برقرار است. عده ای از مسافران که برای تعطیلات به سواد کوه استان مازندران مسافرت کرده بودند، با پوشش متفاوت و خلاف عرف در سد لفور با قایق به تفریح پرداختند […]

نیلوفر منصوری

هفته گذشته و همزمان با ایام تعطیلات عید فطر، خبری در شبکه های اطلاع رسانی منتشر شد که هنوز هم حواشی آن برقرار است. عده ای از مسافران که برای تعطیلات به سواد کوه استان مازندران مسافرت کرده بودند، با پوشش متفاوت و خلاف عرف در سد لفور با قایق به تفریح پرداختند که تصاویر منتشر شده از آنان، بازتاب گسترده ای در جامعه و شبکه های اجتماعی و همچنین واکنش مقامات محلی استان مازندران را به دنبال داشت. طبق آخرین اخبار رسیده، برخی از مسئولان منطقه احضار شده و یکی از عوامل هنجارشکنی دستگیر شده است. این ماجرا انتقاد علی مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی را نیز برانگیخت. او در یک پیام توئیتری از وزارت نیرو و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خواسته بود نسبت به این قانون‌شکنی پاسخگو باشند.

گردشگری مهم ترین محور توسعه اجتماعی و اقتصادی است. این موضوع در پی ریزی برنامه های دولت تدبیر و امید بیشتر مورد توجه قرار گرفت. موقعیت چهار فصل ایران فرصت مغتنمی است برای توسعه اقتصادی کشور. شهرها و استان های مختلفی مستعد این موقعیت هستند. در این میان استان مازندران به دلیل دارا بودن مناطق طبیعی و بکر و فاصله کم با شهرهای شمالی و دسترسی آسان، رفت و آمد و وجود توریست در آن به شدت اتفاق می افتد. کافی است در تقویم کشورمان، تعطیلی به آخر هفته نزدیک باشد، بسیاری از مردم بند و بساط خود را جمع می کنند و برای فارغ شدن از فضای شهر به خارج از شهر و یا این مناطق توریستی سفر می کنند.
هفته گذشته که مصادف بود با تعطیلات عید فطر، در منطقه سوادکوه، ماجرایی نقل مجالس شد که هنوز هم حاشیه های آن وجود دارد. در این ماجرا، انگشت اتهام به سمت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نشانه رفته است. در حالیکه به گفته معاون گردشگری، آن افراد هنجارشکن در قالب آژانس مسافرتی به این سد سفر نکرده و یا راهنمای تور همراه آن‌ها نبوده است بنابراین از این نظر مسئولیتی متوجه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای برخورد با خاطیان، نیست. به گفته ولی تیموری، متأسفانه بارها پیش آمده، اتفاقی که کوچک‌ترین ارتباطی به حوزه گردشگری نداشته را با نام آن گره زده‌اند و تمام تلاش‌ها را خراب کرده‌اند. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از دستگاه‌های نظارتی درخواست می‌کند وارد موضوع شوند و اجازه ندهند این اتفاقات تکرار شود.
وی در واکنش به انتقاد یک نماینده مجلس و مقامات دادستانی در ماجرای «سد لفور»، گفت: هنجارشکنی نه در متن گردشگری تعریف شده و نه شائبه‌ آن را مطرح می‌کند.
تیموری، با بیان اینکه حوزه گردشگری اخلاق‌مدار است، تاکید کرد: نه تنها در ایران، بلکه در سطح بین‌المللی و برای آن کدهای اخلاقی طراحی شده که بر این اساس به جامعه محلی سفارش می‌کند خدمات شایسته به گردشگر بدهد و در عین حال گردشگر را ملزم می‌کند به قوانین، عرف و هنجارهای جامعه محلی و میزبان احترام بگذارد.
او با بیان این‌که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همواره به کدهای اخلاقی گردشگری پایبند بوده و از جامعه میزبان و مهمان نیز خواسته که متعهد باشند، تصریح کرد: گردشگری هنجارشکن نیست و عرف، قوانین و باورهای محلی را نادیده نمی‌گیرد و متن آن نیز این هنجارشکنی‌ها را تأیید نمی‌کند.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: زمانی که آن اتفاق در سد لفور رخ داد، قطعاً مقامات قضائی بررسی کرده و به این نتیجه رسیده‌اند که محل وقوع آن ناهنجاری در حوزه اختیار و نفوذ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نبوده و مسئولیت آن از اختیار عمل و نظارت این سازمان خارج بوده است.

دیدگاه حقوقی
در همین زمینه یک حقوقدان نیز معتقد است: مکانی که تصاویر آن منتشر شده عمومی است و مکان خصوصی محسوب نمی‌شود.
نعمت احمدی افزود: بر اساس قانون مجازات اسلامی و با توجه به این که افراد پوشش مناسب با عرف، سنت، شرع، فرهنگ و آیین نداشته‌اند جرم مرتکب شده‌اند و بر این اساس مجازات خواهند شد.
وی ادامه داد: پلیس از این منظر هم می‌تواند ورود کند که حاشیه‌ها و اطراف مکانی، چون سد امنیت کافی برای گردشگران ندارد. این عدم امنیت هم می‌تواند به حوادث غیرطبیعی برگردد و حوادث طبیعی.
به گفته این حقوقدان؛ بدحجابی در اماکن عمومی جرم است. همچنین فردی که تصاویر را گرفته و منتشر کرده هم مرتکب خلاف شده و حریم خصوصی افراد را نقض کرده است.