![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
شهلا منصوریه دبیر گروه گردشگری وقتی مرد جوان تقلای دو جوان را که در میان امواج خروشان دریا گرفتار شده بودند را دید، دل به دریا زد تا خود را به آنها برساند و بتواند آنها را نجات دهد، اما طوفان، کمتر از چند لحظه، نه تنها او را بلکه دو جوان دیگر را هم […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه گردشگری
وقتی مرد جوان تقلای دو جوان را که در میان امواج خروشان دریا گرفتار شده بودند را دید، دل به دریا زد تا خود را به آنها برساند و بتواند آنها را نجات دهد، اما طوفان، کمتر از چند لحظه، نه تنها او را بلکه دو جوان دیگر را هم به کام مرگ کشاند. یک تراژدی غم انگیز که هر ساله شاهد آن هستیم. افرادی که برای تفریح دل به دریا می زنند هم خود و هم دیگران را نه تنها به دردسر می اندازند بلکه لحظه های تلخی را می آفرینند. مسافران و گردشگرانی که برای استراحت و تماشای ساحل زیبای مازندران به این منطقه می آیند شاید هرگز تصورش را هم نمی کنند که ممکن است با چنین صحنه های دلخراشی روبه رو شوند.
با آغاز دوره گرما و شروع فصل جدید، خیل عظیم مسافران بار سفر بسته و راهی استان های ساحلی شمال یا جنوب کشور می شوند. در این میان سواحلی که به علت وجود موهبت الهی دریا و یا رودخانه های طبیعی و یا سدهای عظیم، از پرمقصدترین مناطق گردشگری محسوب می شوند. با وجود گذراندن لحظات شيرين سفر، در کنار مشکلات اقتصادي و گراني، برخي حوادث و غفلت ها متاسفانه سفر شيرين را تبديل به بدترين خاطره زندگي مي کند. حوادثي از قبيل غرق شدن و سوانح رانندگي که سالانه جان هزاران نفر از مردم کشورمان را مي گيرد و خانواده هاي زيادي را عزادار مي کند.
غرق شدن در دریا، تراژدی دردناک و تکراری هر ساله است. کسی نمی داند که از میان خوشی ها و چهره های شاد و بشاش که برای خوشگذرانی و تفریح در ساحل هستند، قرار است چه کسی کبود و بی جان در ساحل بیفتد و یا دریا آن را با خود ببرد؟ کسی نمی داند که تصویر مرگ چه کسی روی شن های ساحل قرار است نقاشی شود. کاش هیچ کس! اما گواه آمارها چیز دیگری است. بنابر آمارهاي اعلام شده از سوي متوليان امر در دوره اجراي طرح سالم سازي دريا در استان مازندران ۴۷ نفر در شهریور سال گذشته در دريا غرق شدند كه نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۲۵ درصد كاهش داشت. امسال وقتي به يكباره سرماي بي سابقه نخستين روزهاي فصل بهار جاي خود را به گرماي ۳۰ درجه در سواحل شمال داد، اشتياق مسافران و حتي بومي هاي منطقه براي شنا حوادث جبران ناپذيري به دنبال داشت. ناگفته نماند که این فشار سنگین به ناجیان غریق نجات نیز وارد می شود.
یکی از راههایی که کارشناسان در این زمینه پیشنهاد می دهند تا موجب کاهش مراجعه مردم به دریا جهت شنا باشد، ایجاد فضاهای شاد، سرگرم کننده و مفرح در ساحل است. متأسفانه در سالهای اخیر سرمایه گذاری در سواحل مورد توجه واقع نشده و تمامی نگاه ها در حوزه گردشگری معطوف به دریا بوده است که آن هم چندان موفق نبوده است. البته اجرای طرح های سالم سازی دریا، فعالیت پلاژهای ساحلی و… برای ترغیب گردشگران در جهت شنا در دریا بوده و سرمایه گذاری قابل توجهی برای گردشگران در ساحل صورت نگرفته است.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از مسافران با آن مواجه هستند، یافتن مکان های مناسب و سالم سازی شده است. مکانی که خیلی شلوغ نباشد و دارای امکانات مناسب باشد. مسافران گاهي با دنبال كردن تابلوهاي سالم سازي دريا، در نهايت به ساحلي مي رسند كه چادرهاي تكه پاره و فضاي نامناسب اش حكايت از اين دارد كه مشكلي در كار است. در واقع مشكل هم وجود دارد و بعضي وقت ها اصلاً طرحي در كار نيست. به هزار و يك دليل.
ایجاد پارکهای آبی در سواحل مازندران
یک کارشناس گردشگری معتقد است که ایجاد مراکز تفریحی و تجاری بزرگ و جذاب در سواحل می تواند مردم را از دریا به سواحل بکشاند و یا از مراجعه آنها به دریا بکاهد. به گفته علی از آنجا که در سواحل امکانات بسیار اندک است مسافران مجبور می شوند از تنها امکان موجود که شنا کردن در آب دریا باشد استفاده نمایند و متأسفانه در این میان عده ای جان خود را از دست می دهند.
ایجاد پارک های آبی یکی از گزینه هایی است که این کارشناس پیشنهاد می دهد: این پارک ها علاوه بر اینکه امکان تفریحات متنوع و مهیج برای مردم را فراهم می کنند، از ضریب ایمنی و سلامت بالایی نیز برخوردار هستند و حس شنا کردن را نیز در افراد ایجاد می کند. وی ادامه داد: این پارک ها با داشتن امکاناتی همچون استخرهای شنای گوناگون، استخر موج، رودخانه های آرام و خروشان، سرسره های سرعتی و آهسته، تویستر، چاله فضایی، سرسره مواج، مناطق بازی و سرسره های مخصوص کودکان و نوجوانان، رستوران و کافی شاپ و سایر وسایل و امکانات تفریحی علاوه بر اینکه زمینه جذب بسیاری از مسافران و گردشگران را فراهم آورده، از میزان مراجعات مردم به دریا کاسته است.
ساحل خزر تشنه سرمایه گذاری اما…
به گفته کارشناسان اقتصاد گردشگری، ساحل دریای خزر تشنه سرمایه گذاری است. یک کارشناس در این حوزه معتقد است که بستر لازم برای سرمایه گذاری به دلیل تعدد دستگاه های متولی در حوزه ساحل و دریا و همچنین بروکراسی پیچیده اداری در سواحل فراهم نیست به همین جهت بسیاری از سرمایه گذاران حاضر به فعالیت در این عرصه نیستند.
حسین آقاجانیان فقدان مدیریت یکپارچه سواحل را به زیان صنعت گردشگری دانست و تصریح کرد: دولت با تشکیل سازمان عمران سواحل و تنظیم قوانین شفاف و یکپارچه میتواند امور سواحل را به یک متولی واگذار نماید تا هرگونه سرمایه گذاری تحت نظارت آنها صورت گیرد.