بافت ها و خانه های تاریخی و قدیمی، یکی از نوستالژی هایی است که ارزش ملی و فرهنگی دارد و به سادگی ایجاد نشده اند که به سادگی هم تخریب شوند. افرادی که اکنون در بافت های تاریخی زندگی می کنند محدودیت هایی دارند که افراد دیگر ساکن شهر از آن محدودیت ها مبرا هستند. […]
بافت ها و خانه های تاریخی و قدیمی، یکی از نوستالژی هایی است که ارزش ملی و فرهنگی دارد و به سادگی ایجاد نشده اند که به سادگی هم تخریب شوند. افرادی که اکنون در بافت های تاریخی زندگی می کنند محدودیت هایی دارند که افراد دیگر ساکن شهر از آن محدودیت ها مبرا هستند. رعایت قوانینی مثل حریم آثار تاریخی یکی از این محدودیت هاست. به همین دلیل است که باید در عملیات بهسازی و زیباسازی شهری این بافت ها را حفظ و تقویت کنیم تا آیندگان و جوانان امروزی با گذشته و مردمی که از نسل آنها هستند بیشتر آشنا باشند.
طرح «حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی-فرهنگی»، مادههایی دارد که می تواند به حوزه میراث فرهنگی کمک بسیاری کند، طرحی مورد تائید و موافقت سازمان میراث فرهنگی است و ماحصل ۵ سال کار کارشناسی و همکاری سازمان میراثفرهنگی، دستگاه های مختلف و نمایندگان مجلس است. حدود دو ماه گذشته این طرح با آخرین لویح و مصوبات بررسی شده به شورای نگهبان فرستاده شد تا ضمن تایید شورای نگهبان اجرایی شود؛ اما عباسعلی کدخدایی؛ سخنگوی شورای نگهبان، در توضیح نظرات شورای نگهبان به چند ایراد وارد شده به «طرح حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی – فرهنگی» اشاره کرد.
«بر این اساس در ماده ۲؛ در بند (الف)، اطلاق تکمیل و تعیین محدوده بافت تاریخی – فرهنگی، توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، مغایر اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شد. همچنین در بند (ب)، اطلاق تهیه چارچوب طرحهای ویژه حفاظت و احیای بافتهای تاریخی – فرهنگی، توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، مغایر اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شد.
کدخدایی همچنین در خصوص تبصره ماده ۳ نیز گفت: از این جهت که مشخص نیست آیا شامل مواردی غیر از حقوق مالکانه، مانند موقوفات نیز میشود یا خیر، ابهام دارد؛ پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.
وی همچنین به ماده ۴ اشاره کرد و افزود: از جهت روشن نبودن اساسنامه سازمان فنی و حرفهای ابهام دارد؛ پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.
راهکارهایی برای رفع ایرادات
بافت ها و بناهای قدیمی و تاریخی شهرها آثار گرانبهایی هستند كه فرهنگ، تمدن، اصول معماری و شهرسازی گذشتگان را به نسل های آینده منتقل می كنند كه امروزه باید با رونق گردشگری تاریخی و مذهبی در راستای احیا و حفظ آنها اقدام شود. حال به این طرح که شورای نگهبان ایراد گرفته است، معاون میراث فرهنگی با تایید این مطلب گفت: ایرادات مطرح شده از سوی شورای نگهبان برای طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی در جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح و راهکارهایی برای رفع این ایرادات اندیشیده شد.
محمدحسن طالبیان، با بیان اینکه این راهکارها با هم فکری و پیشنهاد نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاونت میراث فرهنگی مطرح شد، تصریح کرد: چند ایراد از سوی شورای نگهبان مطرح شده بود که امیدواریم با راهکارهایی که ارائه شده است و رفع این ایرادات، طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی پس از مطرح شدن در مجلس شورای اسلامی و ارسال مجدد به شورای نگهبان، مورد تایید قرار گیرد.
معاون میراث فرهنگی اضافه کرد: ایراد اول در مورد تکمیل و تعیین محدوده بافت تاریخی توسط سازمان میراث فرهنگی بود که مغایر با اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شده بود، با توجه به این که این موضوع یکی از وظایف سازمان میراث فرهنگی است، وجود این بند در طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی ضرورتی نداشت.
وی افزود: ایراد دوم به تعیین چارچوب طرح های ویژه حفاظت و احیای بافتهای تاریخی بود که این بند هم با اصلاحات و با رعایت قوانین و مقررات به نظر می رسد قابل حل باشد.
طالبیان اظهار کرد: رعایت حق مالکیت و موازین شرعی و ابهام در مورد موقوفات، دیگر ایراد شورای نگهبان به این طرح بود که با رعایت موازین قانونی این ایراد هم قابل حل است.
معاون میراث فرهنگی افزود: ابهام در اساسنامه سازمان فنی و حرفه ای هم از دیگر مواردی بود که شورای نگهبان به آن ایراد گرفته بود و قرار شد، تربیت استادکاران و حرفه مندان میراث فرهنگی بر عهده وزارت کار باشد.