انسان های نخستین، از طبیعت برای آراستن خود استفاده می کردند. آنها تلاش می کردند برای نشان دادن قدرت و جذابیت در دیگر گونه های جانوری، گل، برگ، چوب و سنگ را با نخ یا سنگ به دور گردن و کمر خود آویزان می کردند. یافته‌های باستان‌شناسی در غار بلومبوس واقع در آفریقای جنوبی گویای […]

انسان های نخستین، از طبیعت برای آراستن خود استفاده می کردند. آنها تلاش می کردند برای نشان دادن قدرت و جذابیت در دیگر گونه های جانوری، گل، برگ، چوب و سنگ را با نخ یا سنگ به دور گردن و کمر خود آویزان می کردند. یافته‌های باستان‌شناسی در غار بلومبوس واقع در آفریقای جنوبی گویای آن است که انسان از ۷۵ هزار سال پیش از پوسته حلزون دریایی برای تزئین خود بهره می‌برده است. در کنیا جواهراتی از پوست شترمرغ متعلق به ۴۰ هزارسال پیش یافت شد. در مراحل بعدی از انواع استخوان حیوانات، دندان‌ها، میوه‌ها و سنگ‌ها برای ساخت جواهرات استفاده کرد. با کشف آتش و فلزات انسان آموخت تا با فرم دادن به انواع فلز از آنها برای خود جواهر تولید کند. اولین جواهرات کشف شده که به دست انسان از فلز مس تولید شده متعلق به هفت هزارسال پیش است.

گرایش به زیبایی و زیباتر شدن همیشه در همه حال با انسان بوده و به این شکل تاريخ بشريت از تاريخ زيورآلات جدا نيست. انسان های مدرن اولیه از قدرت های جادویی و نمادین زیورآلات غافل نبودند. هرچند امروز زنان بیشترین طرفداران وسايل زينتي را تشکيل مي‌دهند ولي ناگفته نماند که هزاران سال پيش، مردها بودند که براي اولين بار با برگ درختان، موهايشان را زينت ‌دادند. ۳ هزار سال پيش از ميلاد مسيح، هنرمندان سرزمين فراعنه اولين کساني بودند که طلا را کشف کردند و چون چکش‌خور خوبي داشت، از آن براي فراعنه تاج و گردن‌بند ساختند.

جواهرات ۱۳۰ هزار ساله غارنشینان
در اواخر سال ۲۰۱۳ یک پروفسورکه مجموعه کشف شده مربوط به غارنشینان که از حفاری منطقه به دست آمده بود را بررسی می‌کرد، به گوشه هاي‌ پنجه هاي‌ یافت شده در بین بقیه اقلام نگاهی موشکافانه انداخت. او متوجه علامت هاي‌ زیاد برش روی پنجه ها شد و تشخیص داد که انها باید بعنوان جواهرات استفاده می‌شدند. بعد ها یک تیم بین المللی درسال ۲۰۱۵ تئوری پرفسور را تایید کرده و دیدگاه ما نسبت به غارنشینان را عوض کردند.

مهره های ساخته شده از صدف حلزون
محققین گردن بندی پیدا کردند که با صدف حلزون هاي‌ دریایی ساخته شده است. این مهره ها نخستین جواهرات شناخته شده سازه دست انسان هاي‌ مدرن است که تاریخ ساختشان به ۱۱۰٫۰۰۰ سال پیش بر میگردد. مشابه این مهره ها بعد ها در سراسر آفریقا و نمونه هاي‌ قدیم ترشان در موروکوکو متعلق به ۸۰٫۰۰۰ سال پیش یافت شد. مدل هاي‌ کمی جدیدتر این دانه ها در غاری در ساحل دماغه اي در جنوب آفریقا متعلق به ۷۵٫۰۰۰ سال پیش یافت شد.

دانه های پوسته شترمرغ از کنیا
برای مدت هاي‌ طولانی گمان می رفت که قدیمی‌ترین زیور آلات شخصی متعلق به منطقه غار گرگ و میش در کنیا باشد. تخمین زده می شد که عمر این زیور آلات ۴۰٫۰۰۰ سال باشد. این دانه ها از پوست تخم شترمرغ درست شده بوده و بعد از سوراخ شدن داخل نخ قرار گرفته و بعنوان گردن بند استفاده می شد. این یافته ها هم زمان با تغییر در باورهای ما در مورد توانایی شناختی مردم باستان بود، زمانیکه متوجه شدیم در آن دوره با ظهور تصویر سازی و تفکر انتزاعی همراه بوده است.

دست بند سنگی
در سال ۲۰۰۸ در حفاری هايی در سیبری، یک دست بند سنگی در بین بقایای انسانی دیگر یافت شد. وقتی که لایه اي از گرد و خاک و مواد دیگر از روی آن زدوده شد، مشخص شد قدمت آن به ۴۰٫۰۰۰۰ قبل برمی گردد. آزمایش هاي‌ بیشتر بر روی دست بند مشخص کرد که با تکنولوژی ساخته شده که پیش ازآن اعتقاد داشتند در دوره پارینه سنگی وجود نداشته است.گمان می رفت هنرمندی که این دست بند را ساخته یک انسان مدرن باشد، اما این نظریه سریع رد شد، و در عوض مشخص شد کسی که این تکه زیورآلات را ساخته به مردم غارنشین تعلق داشته است.
طلاهای وارنا
حفاری در وارنا و کشف قدیمی‌ترین جواهرات ساخته شده از طلا در جهان یکی از نخستین فرهنگ هایي که از طلا استفاده کردند تمدن وارنا بودند. به خاطر نزدیکی به آب تجارت طلا خیلی زود دراین منطقه رونق گرفت. در باقی مانده هاي‌ اجساد در گورستانی هایي که وارنیان ها مرده هایشان را خاک می‌کردند و قبرهایشان متعلق به تاریخ ۴۵۶۰تا ۴۴۵۰ قبل از میلاد است.
بیشتر از ۲۹۰ قبر دراین منطقه کشف شد، که ۴۲ تای آنها آرامگاه خالی بودند، با هدایای قبر بدون هیچ باقی مانده جسدی.اما مهمترین موضوع این که در داخل یکی از قبرها طلاهایی کشف شد که نشان میدهد آن پيکر متعلق به ثروتمندان وارنا بوده است.

جواهرات مردگان
جواهرات مردگان با فوت شاهزاده آلبرت باب شد. جواهرات مرده، شامل تمامي سنگ‌هاي گرانبهاي مشکي مي‌شد که به صورت تاج روي سر مرده قرار مي‌دادند. اطرافيان آنها تا ماه‌ها از هيچ جواهري استفاده نمي‌کردند.

فانتزي‌ترها
از سال ۱۹۶۰ به بعد، طراحان جواهرات تصميم گرفتند از روش‌ها و طرح‌هاي سنتي کمي فاصله بگيرند و فانتزي‌تر بشوند. اولين کساني که مشتاقانه به سمت اين جواهرات رفتند، بازيگران بنام هاليوود بودند که باعث شدند اين سبک از جواهرسازي در تمامي جهان رونق پيدا کند. امروز هم مي‌توانيد انواع و اقسام اين جواهرات فانتزي را که مخلوطي از طلاي زرد (طلا+ آلياژ برنز)، طلاي سفيد (طلا+ آلياژ نقره) و انواع سنگ‌هاي قيمتي است، بيابيد.