تازهترین ردهبندی اعلام شده برای گذرنامه کشورهای جهان که بر پایه شاخص «هِنلی» و در آغاز نیمه دوم سال ۲۰۱۹ میلادی انجام شده، نشان میدهد که سه کشور آسیایی ژاپن، سنگاپور و کرهجنوبی دارای قدرتمندترین گذرنامههای جهان هستند. نتایج این رده بندی نشان میدهد که دارندگان گذرنامه (پاسپورت) کشورهای ژاپن و سنگاپور میتوانند بدون […]
تازهترین ردهبندی اعلام شده برای گذرنامه کشورهای جهان که بر پایه شاخص «هِنلی» و در آغاز نیمه دوم سال ۲۰۱۹ میلادی انجام شده، نشان میدهد که سه کشور آسیایی ژاپن، سنگاپور و کرهجنوبی دارای قدرتمندترین گذرنامههای جهان هستند.
نتایج این رده بندی نشان میدهد که دارندگان گذرنامه (پاسپورت) کشورهای ژاپن و سنگاپور میتوانند بدون اخذ روادید(ویزا) به ۱۸۹ کشور جهان سفر کنند. گذرنامه کره جنوبی در مقایسه با رده بندی انجام شده در آغاز سال ۲۰۱۹ میلادی یک پله تنزل کرده و به همراه آلمان و فنلاند در جایگاه دوم جهان قرار گرفته است. جایگاه دوم تا ششم گذرنامههای قدرتمند جهان در انحصار ۱۹ کشور اروپایی از جمله ایتالیا، فرانسه و اسپانیا است و آمریکا و کانادا تنها کشورهای غیراروپایی هستند که در این میان قرار گرفتهاند.
آمریکا چهار سال پیش در رتبه دوم این ردهبندی قرار داشت و در یک سیر نزولی در سال ۲۰۱۸ به جایگاه پنجم سقوط کرد و اکنون نیز از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی در جایگاه ششم قرار گرفته است. دارندگان گذرنامه آمریکا و بریتانیا، اجازه سفر بدون روادید را به ۱۸۳ کشور دارند. البته در این جایگاه گذرنامه کشورهای دیگر اروپایی همچون سوئیس، نروژ، هلند و یونان نیز قرار دارد.
در میان کشورهای خاورمیانه، گذرنامه امارات عربی متحده بالاترین قدرت را دارد و در رده بیستم این دسته بندی قرار دارد. سپس پاسپورت اسرائیل با قدرت سفر بدون روادید به ۱۵۸ کشور جهان، رتبه ۲۳ را از آن خود کرده است. اما گذرنامه فلسطین در جایگاه ۱۰۳ قرار دارد.
هم چنین گذرنامه ایران که بر اساس ردهبندی شاخص هنلی در ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی در جایگاه ۹۶ قرار داشت، در ابتدای نیمه دو سال به رتبه ۱۰۱ سقوط کرده است. دارندگان گذرنامه ایرانی امکان مسافرت بدون ویزا به ۳۹ کشور جهان را دارند.
در این رتبه گذرنامههای کره شمالی، بنگلادش، لبنان و اریتره گذرنامه ایرانی را همراهی میکنند. از سوی دیگر، گذرنامههای عربستان سعودی و ترکیه هم در ردههای ۷۲ و ۵۳ قرار دارند و پاسپورت زیمباوه نیز جایگاه ۸۰ را تصاحب کرد.
شاخص هنلی گذرنامه افغانستان را ضعیف ترین گذرنامه جهان ارزیابی کرده که دارندگان آن تنها فرصت سفر آزادانه به ۲۵ کشور را در اختیار دارند. پیش از افغانستان که در رتبه ۱۰۹ قرار گرفته، عراق، سوریه و پاکستان به ترتیب در ردههای ۱۰۸ تا ۱۰۶ رتبهبندی شدهاند.
موسسه «هنلی و شرکا» هر سال براساس دادههای جمعآوری شده از انجمن بینالمللی حملونقل هوایی و نیز اطلاعاتی که از تجزیه و تحلیل قوانین ویزا و پایگاه داده جهانی بدست میآید اقدام به انتشار ردهبندی معتبرترین گذرنامههای جهان می کند. مهم ترین شاخص برای تهیه این فهرست تعداد کشورهایی است که با هر گذرنامه می توان بدون ویزا به آن سفر کرد.
از زخم تا نمک
صادق صبور
نمک روی زخم ریختن، اصطلاحی ست رایج بین مردم، به این معنا که زخم را به درد آوردن، موضوعی را تازه کردن و رنجی را به یاد آوردن، اما خوب که دقت کنیم می بینیم که نسبت به زخم کم لطفی هم شده، چراکه همین نمک، در عین حال از خاصیت گندزدایی، به قول معروف جوش خوردن زخم هم برخوردار است، هرچند که این خاصیت می تواند دردناک هم باشد.
از طرفی هم، اما یک ضرب المثل هست که می گوید: هرچه بگندد نمکش می زنند، وای به روزی که بگندد نمک، که به خودی خود، معنایش مشخص است، یعنی دیگر نمک خاصیت خود را از دست می دهد.
این روزها یک ضرب المثل جدید در فضای مجازی، دست به دست، دهان به دهان، به نقل از رئیس جمهور کشورمان می چرخد؛ « نباید زخم روی نمک مردم ریخت”.
البته این عبارت را می توان به نوعی اشتباه لپی یا همان گاف، به حساب آورد، اما با توجه به شرایط مملکت و دشواری هایی که اکثریت مردم دارند، صدای نمک درآمده و جای خود را با زخم عوض کرده است تا شاید گشایشی حاصل شود!