محمدحسین جعفری سمیع روزنامه نگار روز گذشته، ششم ژوئیه هفتاد و سومین سالروز تولد سیلوستر استالونه، نویسنده، کارگردان و هنرپیشه آمریکایی بود که در ایران همچنان به نام های «راکی» و «رمبو» شهرت دارد. به همین مناسبت نگاه کوتاهی داریم به زندگی و آثار سیلوستر استالونه یا همان راکی خودمان. هفته گذشته در بررسی زندگی […]
محمدحسین جعفری سمیع
روزنامه نگار
روز گذشته، ششم ژوئیه هفتاد و سومین سالروز تولد سیلوستر استالونه، نویسنده، کارگردان و هنرپیشه آمریکایی بود که در ایران همچنان به نام های «راکی» و «رمبو» شهرت دارد. به همین مناسبت نگاه کوتاهی داریم به زندگی و آثار سیلوستر استالونه یا همان راکی خودمان.
هفته گذشته در بررسی زندگی و آثار کلینت استوود اشاره ای داشتیم به دورانی که در کشور ما داشتن دستگاه ویدئوی خانگی یک امتیاز لاکچری محسوب می شد و فیلم های VHS این دستگاه ها در ردیف کالاهای ممنوعه قرار داشتند. اواخر دهه شصت و اوائل دهه هفتاد هم دلواپسان خاص خودش را داشت. همان هایی که ویدئو را (برابر با بمب اتم) می دانستند و اگر کسی را با چند کاست ویدئو می گرفتند حسابی از خجالتش در می آمدند بدون آنکه بدانند محتوای فیلم ها چیست!
درست همان زمان بود که فیلم های سیلوستر استالونه مخاطبانش را در ایران پیدا کرده بود که با دهان نیمه باز از پیچیدگی عضلاتش حیرت می کردند. همان زمانی که هنوز (گولاخ بازی) مد نشده بود. با اینحال جذابیت بدن این هنرپیشه ورزشکار باعث شد خیلی ها به سمت ورزش بدنسازی یا بوکس روی آورند.
همانطور که اشاره شد سیلوستر استالونه را در ایران بیشتر به نام های راکی و یا رمبو می شناسند. این بدان جهت بود که مجموعه فیلم های راکی و رمبو در ایران مخاطبان زیادی داشت. سیلوستر استالونه بهخاطر بازی در فیلم راکی دو بار نامزد دریافت جایزه اسکار، یکی برای بهترین بازیگر و دیگری برای بهترین فیلمنامه شد. وی سومین بازیگر تاریخ بود که بهخاطر یک فیلمش، نامزد دریافت این دو جایزه شد. پیش از او فقط «چارلی چاپلین» و «اورسن ولز» به این افتخار نائل شده بودند. اما آنچه که سیلوستر را از دیگر هنرپیشه های هم عصرش متمایز می کند، زندگی پر فراز و نشیب این بازیگر آمریکایی است.
اولین اتفاق به ظاهر ناخوشایند سیلوستر در زندگی اش در هنگام تولدش اتفاق افتاد وقتی یک اشتباه پزشکی باعث شد تا اعصاب او در زمان تولدش آسیب ببیند؛ به خاطر همین مدل صحبت کردن این هنرپیشه ی مشهور آمریکایی با بقیه فرق دارد.
مادرش در جایی گفته بود او به خاطر فلج شدن قسمت هایی از صورت پسرش تا مدت ها افسرده بود و خیال می کرد پسرش هیچ وقت موفق نمی شود.
شاید بارها دیگران او را مسخره کرده باشند، اما سیلوستر از این حادثه در بزرگسالی به نفع خود استفاده کرد و تبدیل به یک شخصیت سینمایی خاص شد. سیلوستر خانواده پولداری نداشت که به واسطه آن ها به شهرت و ثروت امروزی اش برسد. آنچه که او را در ردیف افراد موفق جای داده، تلاش و دوری از ناامیدی بود.
سیلوستر درباره تجربیاتش از زندگی می گوید: « من هم بزرگ ترین رویاها را در ذهن داشتم و هم عمیق ترین شکستها را تجربه کردم. باور دارم که زندگی آسان نیست. زمانی که نه پول دارید و نه نام، زندگی برایتان چندان آسان نخواهد بود.وقتی در قعر درههای نا امیدی پرت شدهاید، از رویاها دست نکشید. وقتی زندگی به شما پشت کرده است، از رویاها دست نکشید.»
او فیلم نامه «راکی» را از یک مبارزه نفسی گیر بین «محمد علی کلی» و حریف گمنامش الهام گرفت و در بیست ساعت این فیلم نامه رویایی را نوشت.
بعضی ها اصلاً فیلم نامه او را قبول نداشتند و برخی استودیوها نیز حاضر بودند این فیلم نامه را بخرند اما شخصیت اول داستان فرد دیگری باشد. اما سیلوستر تسلیم نشد با سماجت بیش از حدش توانست رویایش را عملی کند و شخصیت اول فیلم نامهاش خودش باشد. بعد از این فیلم بود که مردم سیلوستر را شناختند و به او لقبِ «مارلو براندوی سینمای جدید» را دادند و او به واسطه این فیلمش به شهرت و محبوبیت جهانی و ثروت فراوان دست یافت. در میان بهترین قهرمانان فیلمهای هالیوود نام استالونه در نقش «راکی بالبوآ» پس از «گریگوری پک» در نقش «آتیسوس فینچ»، «هریسون فورد» در نقش «ایندیانا جونز»، «شان کانری» در نقش «جیمز باند»، «همفری بوگارت» در نقش «ریک بلین»، «گری کوپر» در نقش «ویل کین» و «جودی فاستر»، در نقش «کلاریس استارلینگ»، در مقام هفتم قرار دارد.
سیلوستر جزء معدود بازیگرانی است که کالکشن های متعددی دارد. مجموعه فیلم های راکی پس از ۶ قسمت اکنون تحت عنوان «کرید» همچنان ادامه دارد. همچنین مجموعه فیلم های «جان رمبو» که با فیلم «اولین خون» آغاز شد پنجمین قسمتش سال ۲۰۱۸ ساخته شد و اکنون در حال اکران است. مجموعه فیلم های «بی مصرف ها» که کلکسیونی از سوپراستارهای قدیمی سینما در آن ایفای نقش کرده اند، در ۳ قسمت ساخته شد. همچنین مجموعه فیلم های «نقشه فرار» که اولین قسمت آن ۲۰۱۳ ساخته شد، قسمت سومش نیز اخیراً اکران شده است. اکنون سیلوستر هفتاد و سه ساله که به گفته خودش، باشگاه ورزشی برایش همچون کلیسا قداست دارد، همچون جوانی ۳۰ ساله پیش می رود و پیری و فرسودگی را به چالش می کشد تا معجزه ورزش و امید به آینده را به همگان نشان دهد.