![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
طاق بستان كرمانشاه، هشتمين اثر از ايران زمين در فهرست آثار تاریخی جهان در یونسکو به ثبت رسیده است. این بنا پس از تخت جمشيد و پاسارگاد فارس، ميدان نقش جهان سپاهان، ارگ بم كرمان، تخت سليمان آذربايجان غربي، گنبد سلطانيه زنجان و تپه چغازنبيل خوزستان، قرار دارد. نقاشی های متحرک در طاق بستان، از […]
طاق بستان كرمانشاه، هشتمين اثر از ايران زمين در فهرست آثار تاریخی جهان در یونسکو به ثبت رسیده است. این بنا پس از تخت جمشيد و پاسارگاد فارس، ميدان نقش جهان سپاهان، ارگ بم كرمان، تخت سليمان آذربايجان غربي، گنبد سلطانيه زنجان و تپه چغازنبيل خوزستان، قرار دارد. نقاشی های متحرک در طاق بستان، از پدیده های هنری و جذاب است که شیوه مدرن آن در ایران بیش از ۵۰ سال عمر ندارد. با این وجود و براساس گفته برخی کارشناسان و نظریه پردازان، اندیشهها و ردپای هنر پویانمایی در بزرگترین سنگ نگاره دوره ساسانی در دنیا که در تاق بستان کرمانشاه است، دیده میشود.
ردپای نقاشی متحرک در آثار برجای مانده ساسانی
به گفته یک باستان شناس و فعال حوزه گردشگری استان کرمانشاه: سابقه پویانمایی در شهر کرمانشاه اگر اغراق نشود و به بیراهه نرویم حداقل به دوره ساسانی باز میگردد، مجموعه آثار باستانی در شمال شهر کرمانشاه در مجموعه تاریخی تاق بستان به عنوان اثرملی ثبت شده وجود دارد که متشکل از سه نقش است. احسان احمدی نصر ادامه داد: اولین نقش مربوط به سنگ نگاره اردشیر دوم است که ۲ ایوان دارد و تصاویری از اردشیر، شاپور دوم و سوم «پدر و پسر» را به نمایش میگذارد.
به گفته این استاد دانشگاه، دومین مؤلفه ما بزرگترین نقش برجسته ساسانی در دنیا است که به نام ایوان بزرگ در تاق بستان قرار دارد و مهمترین اثر این محوطه است، این ایوان فضای مستطیل شکل به عرض هفت متر و ۸۵ سانتیمتر، ارتفاع ۱۱ متر و ۹۰ سانتیمتر و عمق هفت متر و ۶۵ سانتیمتر را دارد که متشکل از چندین نقش است.
وی ادامه داد: یک تصویر مربوط به نقش انتهای ایوان بزرگ است، در بخش بالای آن تصویر تاج ستانی خسروپرویز و در پایین دست، نقش خود خسرو سوار بر اسب دیده میشود، به نوعی این تصاویر، حرکت آغازین در بحث پویانمایی است و گویای این مطلب است که خسرو براساس مقامی که خداوند برای او قائل شده توانسته به این جایگاه برسد و در نهایت بر زمین به عنوان پادشاه مقتدر حکومت کند.
بیستون، بزرگترین سند ملیت ایران بعد از استوانه کوروش
بزرگترین کتیبه سنگی دنیا که به عنوان تنها اثر تاریخی استان کرمانشاه و هفتمین اثر ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده در دامنه کوه افسانه ای بیستون قرار گرفته، بیستونی که شهره شده به شهر عشق شیرین و فرهاد و نماد اقتدار شاهان ایرانی است.
این کتیبه که یکی از معتبرترین و مشهورترین سندهای تاریخی جهان است که گزارش فتوحات داریوش اول از پادشاهان هخامنشی بر دل این کوه افسانه ای حک شده و به چند زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی به رشته تحریر درآمده است.
همچنین بالغ بر ۳۰ اثر تاریخی دیگر از دوره های مختلف هم در محوطه میراث جهانی بیستون قرار گرفته اند که از مهمترین آنها می توان غار شکارچیان، غار مر آفتاب، غار مر تاریک، تپه نادری، کاروانسرای صفوی، مجسمه هرکول، فرهادتراش، بقایای شهر پارتی، پل بیستون و… را نام برد.