مسعود سلیمی در سال های میانی دهه ۷۰ خورشیدی هنگامی که پرونده فساد مالی مرتبط با فاضل حداداد مطرح شد، و سر و صدای زیادی به راه انداخت، بسیاری از مردم، طبقه متوسط و فرودست جامعه، فکر می کردند چگونه می توان صفرهای جلوی مبلغ اختلاس شده ۱۲۳ میلیارد تومانی را شمارش کرد! از اعدام […]

مسعود سلیمی
در سال های میانی دهه ۷۰ خورشیدی هنگامی که پرونده فساد مالی مرتبط با فاضل حداداد مطرح شد، و سر و صدای زیادی به راه انداخت، بسیاری از مردم، طبقه متوسط و فرودست جامعه، فکر می کردند چگونه می توان صفرهای جلوی مبلغ اختلاس شده ۱۲۳ میلیارد تومانی را شمارش کرد!
از اعدام فاضل خداداد که صد البته در کار اختلاس تنها نبود و شرکای کوچک و بزرگ او را یاری داده بودند، ۲۴ سال می گذرد، در حالی که نمونه های بسیاری از فساد مالی و اختلاس از پرونده شهرام جزایری و خاوری تا بابک زنجانی و این روزها از انواع سلاطین احتکار و اخلالگران اقتصادی تا پتروشیمی و دست آخر پرونده پدیده شاندیز، رخ داده است و مبلغ اختلاس و گم و گور شده هم، به طور صعودی بالا رفته تا جایی که مبلغ مربوط به خداداد دیگر به انتهای جدول سقوط کرده است!
در تمام این سال ها با وجود اقدامات لازم و متداول قوه قضائیه، اما ریشه فساد مالی و اختلاس و حیف و میل اموال عمومی خشکیده نشده است، چراکه در بحث پیشگیری از شکل گیری فساد اقدام کافی صورت نگرفته است، به این معنا که در تمام این پرونده ها ردپای سیستم بانکی و رابطه با تعدادی از مسئولان به روشنی دیده می شود.در همین راستا می توان به پرونده پتروشیمی و این روزها شبکه فساد مالی با عنوان پدیده شاندیز، اشاره کرد که بر اساس اخبار رسمی، نام تعدادی از افراد و مسئولان کوچک و بزرگ در دو دهه اخیر دیده می شود.
نکته مهم در ارتباط با این پرونده به این که در طی حدود ۱۰ سال و هم زمان با رونق موسسات مالی معروف به غیرمجاز، آگهی و گزارش ها و شرح احوال فعالیت های پدیده شاندیز، با پرداخت هزینه های سرسام آور در بسیاری از رسانه ها و به طور خاص و نمادین در صدا و سیما، یعنی رسانه ملی، چشم و گوش فلک را پر کرده بود و طبق معمول افراد بسیاری هم پول خود را دو دستی به حساب مال خواران اموال عمومی ریخته و در نهایت به یغما رفت.
حکم دادگاه این مجرمان و غارتگران اموال عمومی هرچه باشد، حکم نوشدارو و مرگ سهراب را دارد، چراکه تجربه نشان داده در تمام این موارد که پیامد فساد مالی دامان مردم، طبقات آسیب پذیر، را می گیرد و این که دولت می آید و می گوید، یا می خواهد آن را جبران کند، خود عذر بدتر از گناه است، چراکه مگر دولت از جیب خود شخصی خود خواسته یا می خواهد جبران مافات کند؛ پول بیت المال است، یادمان نرود!

کار و زحمت از او اما جایزه مال دیگران
۲۵ ژوئیه ۱۹۲۰؛ ۹۹ سال پیش در چنین روزی روزالیند فرانکلین در لندن زاده شد. به عنوان دانشجوی زن اجازه نداشت در رستوران دانشگاه غذا بخورد. پدر و مادر روزالیند فرانکلین بازرگان بودند و تبار یهودی داشتنند. آنها دختر خود را به دبیرستان سن پل فرستادند که در آن به آموزش دانش‌های تجربی به زنان اهمیت بسیار می‌دادند.
روزالیند نخست در دانشگاه کمبریج شیمی خواند ولی به خاطر تمرکز نهادهای علمی در روزگار جنگ جهانی دوم، به پژوهش در بیوفیزیک ملکولی و بررسی ریزساخت‌های کربن پرداخت زیرا زغال‌چوب و سنگ در آن دوره کاربرد بسیار در سوخت هواپیماها داشت.فرانکلین افزون بر پژوهش‌های پیشین به همراه یک تیم ویروس‌شناسی بر ویروس موزاییکی تنباکو کار کرد و مدل‌های بزرگی از اشکال میله‌ای و كُروی ویروس‌ها ارائه داد. او همچنین در اتحادیه کارگری و شورای شهر لندن عضوی کوشا بود و برای اعطای حق رای به زنان فعالیت بسیار کرد.در سال ۱۹۹۷ جان برورتون ستاره‌شناس آماتور استرالیایی، سیارکی را به نام او ثبت و در سال ۲۰۱۹ سازمان فضایی اروپا مریخ‌نوردی را به یادش نام‌گذاری کرد. فیلم داستان زندگی او با نقش‌آفرینی نیکول کیدمن با عنوان “عکس ۵۱” در انگلیس به روی اکران رفته است. او به دلیل کار با اشعه ایکس و عوامل وراثتی دچار سرطان تخمدان شد. روزالیند فرانکلین در ۳۸ سالگی در زادگاهش درگذشت.