![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی به هر میزان که به رقابت های انتخاباتی مجلس یازدهم نزدیک تر می شویم، صدای اختلافات داخلی میان جریان های سیاسی مطرح کشور بیشتر به گوش می رسد. اصلاح طلبان همچنان درگیر گزینه های مطرح شده توسط تئوریسین های خود و بحث رهبری این جریان هستند و اصولگرایان نیز […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
به هر میزان که به رقابت های انتخاباتی مجلس یازدهم نزدیک تر می شویم، صدای اختلافات داخلی میان جریان های سیاسی مطرح کشور بیشتر به گوش می رسد. اصلاح طلبان همچنان درگیر گزینه های مطرح شده توسط تئوریسین های خود و بحث رهبری این جریان هستند و اصولگرایان نیز همچنان تاوان اقدامات جمنا و داستان های دنباله دار این جریان مدعی اصولگرایی را می پردازند. در چنین وضعیتی گمان نمی رود تا زمان برگزاری انتخابات مجلس یازدهم هیچکدام از جریان های سیاسی بتوانند به یک اجماع کلی دست یابند به خصوص اصولگرایان که از هم اکنون خود را پیروز انتخابات آینده می دانند.
به گزارش «جمله» اصولگرایان همواره تصور میکنند هرگاه زمینه رأی آوری اصلاح طلبان کم شد، زمینه رأی آوری آنها بیشتر میشود. این ادعا با توجه به مجلس هفتم و با کمی اغماض سوم تیر ۸۴ صحیح است؛ اما چیزی که آنها به آن دقت نمیکنند میزان آرای آنهاست. اصولگرایان زمان هایی در غیاب و نه حضور رقیب، به قدرت رسیدهاند که میزان مشارکت مردم پایین بوده است؛ تا جایی که حمید رسایی، نماینده نزدیک به جبهه پایداری در مجلس نهم، اعتراف کرده بود: «اگر مشارکت مردم در انتخابات بالا باشد، ما بازندهایم. باید تلاش کنیم مشارکت پایین باشد تا ما پیروز باشیم!».
تغیر حالت جمنا
اکنون با توجه به مشکلات موجود در جریان اصلاح طلبی و همچنین نارضایتی جامعه از دولت تحت حمایت اصلاح طلبان بار دیگر امر بر سران اصولگرایی مشتبه شده که می توانند پیروز انتخابات آتی باشند. اما مساله اصلی اصولگرایان رای نیاوردن جریان اصلاح طلبی نیست، بلکه تکرار داستانی است که پیش از این یکبار در سال ۹۶ موجب شکست آنان شد. یعنی ادعای پدرخواندگی برخی از اصولگرایان برای دیگر جریان های داخلی اصولگرایی که یکبار تحت عنوان «جمنا» شکست این طیف سیاسی را رقم زد و حالا بار دیگر تحت عنوان «شاجا» بلای جان اصولگرایان شده است.
چندی پیش بود که حجت الاسلام مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت در گفت و گویی با روزنامه ایران درباره وضعیت انتخاباتی اصولگرایان از ایجاد «شورای ائتلاف جریان ارزشی انقلاب» که برخی آن را به طور مختصر «شاجا» نامیده اند، خبر داد. آن گونه که مصباحی مقدم در این گفت و گو اعلام کرده بود این شورا همان شورای وحدت اصولگرایان است که به تازگی از آن در محافل سیاسی و رسانه ای صحبت می شد. مصباحی مقدم همچنین در این مصاحبه از وارد نشدن برخی جریان های همسو با اصولگرایان به این شورا مانند جریان پایداری، برخی احزاب و آقای لاریجانی و فراکسیون نزدیک به وی در مجلس هم تلویحاً انتقاد کرده بود.
پس از این گزارش، پایگاه خبری رجانیوز نزدیک به جریان پایداری در گزارشی انتقادی تیتر زد که «جمنا هم به تاریخ پیوست» و در آن انتقادهای تندی درباره تشکیل این جبهه و شورای جدید مطرح کرد. این پایگاه با اشاره به اظهارات مصباحی مقدم نوشت:« حالا ظاهرا گواهی فوت جمنا صادر شده و وقت آن است که یک تشکل جدید شب انتخاباتی رونمایی شود؛ آن هم با دعوت از کسانی مانند علی لاریجانی!» پس از انتشار برداشت انحلال جمنا از سخنان مصباحی مقدم، مهدی چمران عضو شورای مرکزی جبهه نیروهای انقلاب با رد این ادعا گفت: «جمنا تغییری نکرده و نمیدانم آقای مصباحی مقدم از کجا چنین سخنی را گفتهاند چون ایشان با جمنا ارتباط نداشته و در جمنا مسئولیتی ندارند که درباره تمام شدن جمنا مطلبی را اعلام کنند. پس از این موضع گیری ها، خود مصباحی مقدم در گفت وگویی جدید تأکید کرد که تعبیری مبنی بر این که جمنا تمام شده نداشته است». او در توضیح اظهاراتش گفت: «جمنا در شاجا(شورای ائتلاف جریان ارزشی انقلاب) دعوت شده اما کاری نمیکند و همچنین شاجا، همان شورای وحدت است».
در پی این اظهار نظرها حسن بیادی، عضو جبهه پیشرفت و عدالت در گفت و گویی با خبرآنلاین اظهار کرد: «شورای وحدت ادامه گروه ناموفق جمنا است و سیاستهای آنان ادامه همان سیاستهای شکست خورده گذشته است، در صورتی که اگر خوب فکر کنند، متوجه میشوند که این محوریت را کسی جز گروه معدودی قبول ندارد».
در سال های اخیر یکی از شبهاتی که در خصوص عملکرد «جمنا» حتی در میان خود اصولگرایان مطرح بوده، موضوع منابع مالی این طیف بوده است. بسیاری از صاحبنظران اعتقاد دارند که جمنا وابسته به باندهای قدرت و ثروت است و در انتخابات سال ۹۶ نیز از طریق همین منابع هزینه میلیاردی تبلیغات خود را تامین کرده است. حسن بیادی نیز با اشاره به این موضوع گفته بود: « چند دورهای است که باندهای متصل به قدرت و ثروت نقششان پررنگتر از احزابی است که دستشان به جایی نمیرسد. اما غافل از اینکه احزابی داریم که هم افراد صادق و شایسته دارند و هم در گذشته عملکرد خوبی را از خودشان نشان دادهاند، اما چون وصل به باندهای قدرت و ثروت نیستند، اثرگذاریشان کمرنگ شده است».
سال گذشته نیز محمد مهاجری فعال رسانه ای اصولگرا با اشاره به منابع مالی جمنا در گفت و گو با ایسنا اظهار کرده بود:« من از مسائل مالی جمنا خبر ندارم و نمیدانم مشکل دارند یا نه. اما فکر میکنم اگر روشنتر بگویند در انتخابات ۹۶ چقدر خرج کردند و از کجا درآمد داشتند خدمت بزرگی به جریان اصولگرایی کردهاند».
جریان سوم به وجود خواهد آمد
حالا برخی مدعی هستند «شاجا» یا همان «شورای ائتلاف جریان ارزشی انقلاب» در واقع جریان سومی است که از ائتلاف میان برخی چهره های منتسب به اصولگرایی متولد خواهد شد. حسن بیادی در ارتباط در گفت و گو با پایگاه خبری انتخاب اظهار کرد: « با اين اوضاع و وانفسای گردهمایی سیاسی و تمامیت خواهی بعضی از افراد و بعضاً گروههای وابسته به باندهای متصل به قدرت و ثروت حتماً جریان سومی شکل خواهد گرفت و چون مردم از این دو جناح سیاسی عبور نموده، چون خیری از آنان ندیدهاند. امیدوار هستم که یک جریان سوم سیاسی دستپاک و انقلابی وارد صحنه شده و مردم را از بلاتکلیفی نجات دهند».
وی همچنین در پاسخ به این سوال که یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در چند وقت اخیر موضوع دیدار محمود احمدینژاد با محمد باقر قالیباف است، آیا ائتلاف میان این دو شخصیت ممکن میباشد؟ پاسخ داد:«نتیجه این دیدار و ملاقاتهای احتمالی آینده این دو شخصیت سیاسی در به صحنه کشاندن مردم بسیار میتواند مفید به فایده بوده و بسترهای لازم را برای ایجاد یک جریان جدید فراهم نماید. این احتمال چندان بعید به نظر نمیرسد؛ اگرچه هر احتمالی در سیاست ممکن به نظر میرسد، مگر اینکه سیاست، جنبه الهی داشته باشد.
وی با اشاره به احتمال ائتلاف میان قالیباف و احمدی نژاد و تاثیر آن در آینده سیاسی کشور گفت: «جریانهای سیاسی پس از این ملاقات عجیب به دست و پا افتادهاند و بعضی از این گروهها باور دارند که با وحدت میان این دو مسئول و با داشتن کمی پشتوانه مردمی، نسبت به سایرین باید فکری به حال آینده سیاسی خود بنمایند. چنانچه وحدت این دونفر همراه با محوریت شورای جدید جامعه روحانیت شود، دیگر کار جناحهای ناموفق تمام است».
در نهایت ادامه این روند با توجه به حذف علی لاریجانی از جریان اصولگرایی می تواند در آینده به پاشنه آشیل اصولگرایان تبدیل شود. چرا که کم نیستند اصولگرایانی که خاطره خوبی از احمدی نژاد ندارند و حاظر نیستند بار دیگر پشت سر او قرار گیرند. از سوی دیگر سرنوشت «شاجا» هم همچون «جمنا» خواهد بود چرا سران این جریان نوظهور همچون زمانی که در «جمنا» بودند دایعه رهبری جرییان اصولگرایی را داشتند. ادعایی که هرگز از طرف طیف وسیع اصولگرایان مورد پذیرش قرار نگرفت و موجب انشقاق بزرگ در جریان اصولگرایی شد. با این وجود نمی توان تصور کرد به رقم ناکامی اصلاح طلبان در تحقق مطالبات جامعه، جریان اصولگرایی وضعیتی بهتر نسبت به رقیب خود داشته باشند.