کاوه ایرانی روزنامه نگار کِشْمیر منطقهای واقع در شمال شبهقاره هند در دامنه کوههای هیمالیا است که تا پیش از استقلال پاکستان، امیرنشینی تحتالحمایه بریتانیا بود. در ۱۹۴۷م بعد از اینکه مهاراجه کشمیر از پیوستن به پاکستان خودداری کرد، اختلاف بر سر مالکیت کشمیر به درگیریهای دامنهداری بین دولت هند و پاکستان انجامید؛ درنتیجه بخشهایی […]
کاوه ایرانی
روزنامه نگار
کِشْمیر منطقهای واقع در شمال شبهقاره هند در دامنه کوههای هیمالیا است که تا پیش از استقلال پاکستان، امیرنشینی تحتالحمایه بریتانیا بود. در ۱۹۴۷م بعد از اینکه مهاراجه کشمیر از پیوستن به پاکستان خودداری کرد، اختلاف بر سر مالکیت کشمیر به درگیریهای دامنهداری بین دولت هند و پاکستان انجامید؛ درنتیجه بخشهایی از شمال کشمیر شامل کشمیر آزاد و گلگت-بلتستان تحت حمایت دولت پاکستان و منطقه جامو و کشمیر و لداخ در کنترل دولت هند درآمد.از آن زمان تا به امروز مسلمانان ساکن در مناطق تحت کنترل هند شرایط سختی را تجربه می کنند و این شرایط هر روز بدتر می شود.
به گزارش «جمله» این روزها لغو خودمختاری ایالت جامو و کشمیر از سوی دولت هند، اعتراض مسلمانان این منطقه و البته دولت پاکستان را در پی داشته است. کشمیر بهواقع یکی از همان «استخوان لای زخم» های مشهوری است که ٧٢سال پیش دولت انگلستان در پی موافقت با استقلال هندوستان در این منطقه ملتهب از خود به یادگار گذاشت و بیش از هفت دهه از تاریخ معاصر شبهقاره هند را با خصومتهای نژادی و مذهبی آلوده کرد.
حالا در سالروز استقلال هند و پاکستان، دهلی نو و اسلامآباد به جای تدارک جشنهای استقلال و پاسخ به پیامهای تبریک سران کشورهای جهان، خطابههای سرزنشآمیز خطاب به یکدیگر صادر کرده و هر یک با تأکید بر قدرت نظامی خود، طرف مقابل را به آزمایش نکردن ارادهاش فرا میخوانند.
در دو هفته اخیر هزاران سرباز هندی در خیابانهای کشمیر تحت کنترل دهلینو پرسه میزنند و تدابیر شدید امنیتی را برقرار کردهاند. حدود یک هفته است که همه ارتباطات کشمیر اعم از خطوط تلفن، سرویسهای اینترنتی و شبکههای تلفن همراه با دنیای خارج قطعشده و افسران هندی به تلفنهای ماهوارهای مجهز شدهاند. سران و رهبران مذهبی و حتی مخالفان استقلال کشمیر از هند، در بازداشت خانگی قرار گرفتهاند. مردم به دلیل نگرانی از آینده نامعلوم، غذا و مایحتاج خود را برای چند ماه ذخیره کردهاند، نیروهای هندی، زائران هندو را از این منطقه بیرون کرده و مراسم مذهبی آنها را لغو کردهاند. حتی روند عادی زندگی مختل شده و از طرف دولت مرکزی هند دستور رسیده که مدارس و دانشگاههای کشمیر تعطیل شوند.
درگیری مسلمانان کشمیر تحت کنترل هند با نیروهای امنیتی و کشتار آنها در سایه بیتوجهی و چشم بستن کشورهای مسلمان به روی این فجایع، همواره ادامه داشته است. این درگیریها تاکنون دهها هزار کشته و زخمی بر جای گذشته اما موضوع درگیری همیشه یکچیز بوده؛ استقلال کامل از هند. این همان موضوعی است که هندی ها نمی توانند آن را تحمل کنند و جواب استقلال طلبی مسلمانان کشمیر را با شلیک مستقیم می دهند.
سکوت غیرقابلقبول کشورهای اسلامی
اتفاقی که در حال حاضر رخ میدهد، افزون بر اینکه با قانون اساسی هند مغایر است، نوعی توطئهچینی برای تغییر بافت جمعیتی و دموگرافی این منطقه نیز به شمار میآید، چراکه هندوها و بوداییها، اکثریت جمعیت این منطقه را تشکیل خواهند داد و مسلمانان در اقلیت قرار خواهند گرفت. طبق قانون اساسی هند، دولت مرکزی این کشور فقط زمانی میتواند اصل ۳۷۰ را تغییر دهد که دولت ایالتی کشمیر هند، مجوز آن را صادر کرده باشد، حالآنکه چنین مجوزی اخذ نشده است. هندیها استدلال میکنند که سقوط دولت محلی کشمیر به دلیل اینکه در پارلمان به اقلیت تبدیل شد، باعث شده که کنترل کشمیر تا زمان برقراری دولت جدید محلی، تحت حاکمیت دولت مرکزی هند قرار گیرد اما این منطق، وجاهت قانونی ندارد چراکه در غیاب دولت محلی، باید مجوز تغییر اصل ۳۷۰ از فرماندار کسب شود که چنین نشد. نکته مهمتر اینکه، هنوز اختلافات بینالمللی بر سر تملک هند بر کشمیر حلنشده و مناقشات در این خصوص کماکان باقی است.
دکتر جواد منصوری، سفیر اسبق ایران در پاکستان در گفتگو با خبرگزاری آنا علت سکوت جهان اسلام در قبال تحولات کشور و زیادهخواهی هند تصریح کرد: «متأسفانه دولتهای اسلامی هر کدام به دلیل مصلحتاندیشی، ترجیح میدهند که در این خصوص سکوت کرده و این منطقه را در انزوا قرار دهند. دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز تحرک قابلتوجهی نداشته و حداکثر، طرفین را به خویشتنداری دعوت کرده است. هند در حال حاضر، یکی از کشورهای قدرتمند آسیا به شمار میآید و روابط دیپلماتیک و عمدتاً اقتصادی کشورها با دهلینو، سبب شده که موضعگیری قاطعی در این خصوص از جانب کشورهای اسلامی نبینیم. تنها پاکستان بوده که به هند در این خصوص هشدار داده و عواقب جدی آن را برای صلح و ثبات منطقه متذکر شده است. از طرفی، این شائبه نیز وجود دارد که دولت هند در زمان برگزاری مهمترین رویداد جهان اسلام یعنی همایش میلیونی حج دست به این اقدام زده تا کمترین حساسیت از سوی مسلمانان ایجاد شود. درگیری مسلمانان کشمیر با نیروهای هندی هفت دهه است که ادامه دارد و در این مدت، هیچگاه شاهد پیشقدم شدن کشورها چه مسلمانان و چه غربیهای مدعی صلحطلبی برای فیصله دادن به این موضوع نبودهایم».
واکنش آیت ا… نوری همدانی
هفته گذشته دفتر حضرت آیت ا… نوری همدانی در محکومیت کشتار مردم کشمیر پیامی منتشر کردند. در بخشی از پیام این مرجع تقلید آمده است: «در این روزها متاسفانه اخبار ناگواری از کشمیر هند به گوش میرسد. سکوت نهادهای بینالمللی و مدعی حقوق بشر، به این نوع از برخوردها موجب تاسف است. هرگونه تجمع و حتی نماز جمعه و جماعت را ممنوع کرده و در صورت تشکیل هرگونه اجتماع، پاسخ را با گلوله میدهد. مردم مظلوم حتی امنیت تهیه غذا و نیازهای اولیه را ندارند. تصاویر و گزارشاتی میرسد که انسان توانایی دیدن آنها را ندارد و تمام اینها رفتاری غیر انسانی است».
در ادامه این پیام آمده است: «همه انسانهای آزاده خصوصا امت اسلامی، دولتمردان، علما و نهادهای حقوق بشری همگی باید نسبت به این موضوع اقدامی جدی داشته باشند؛ که درصورت سکوت، کشمیر وارد مرحلهای خطرناکتر و تاسف بارتر خواهد شد. بنابراین بر آحاد مردم آزاده جهان با هر نوع رنگ و پوست و نژاد و دین و خصوصا امت اسلامی و دولتها است که در برابر این اهانت بزرگ و تجاوز غیر انسانی ساکت ننشینند».
موضع گیری شفاف ایران در قبال کشتار مسلمانان
احسان رشید دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با خبرگزاری آنا، با اشاره به ناجوانمردی دولت هند در پی کشتار بیگناه مسلمانان کشمیر اظهار کرد: «بحران اخیر در کشمیر، با بحرانهای قبلی تفاوت بزرگی دارد و این بار تقابل بر سر آزادیهای بیشتر نبوده و در واقع دعوا بر سر بقاست».
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه کشتار مسلمانان کشمیر توسط دولت هند یکی از خطرناکترین کارهای ضد حقوق بشری در جهان است، خاطرنشان کرد: «مهمترین اثر این اقدام، بر هم زدن ترکیب جمعیتی این منطقه در آینده و از بینرفتن یکپارچگی مذهبی در آن خواهد شد که موجب افزایش اختلافات و درگیریها میشود».
رشید تصریح کرد: «وزارت امور خارجه ایران موضع محتاطی نسبت به حوادث کشمیر در پیش گرفته و در واکنش خود فقط به پیگیری(!) ماجرا بسنده کرده است. این نوع موضعگیری با بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری که در دفاع از مظلومان قاطعترین و بیپردهترین لحن را داشته و دارند، فرسنگها فاصله دارد. امیدواریم وزارت امور خارجه نسبت به کشتار مسلمانان کشمیر موضعگیری شفاف و صریح داشته باشد و جلوی کشتار مردم را بگیرد».
بی تفاوتی نسبت به کشتار مردم مظلوم کشمیر توسط نظامیان هندی در روزهای اخیر، حادثه تازه ای نیست. سال هاست مسلمانان شیعه کشمیر توسط نیروهای هندی به شهادت می رسند و صدای مظلومیتشان به جایی نمی رسد. در چنین شرایطی سوالی که در اذهان عمومی مطرح می شود این است که چرا مسئولین کشورمان که بارها تاکید داشته اند حامی مظلومان جهان هستند و سال ها از مردم فلسطین در مقابل صهیونیست ها دفاع کرده اند در مقابل چنین جنایاتی واکنش جدی نشان نمی دهند؟! آیا اهمیت جان مسلمانان بستگی منطقه زیستی آنان دارد و یا سایه روابط دیپلماتیک بر حمایت از مظلومان جهان تاثیرگذار است!