فیلم کشتار سگ‌های ولگرد در کهریزک، براساس گفته مسئولان شهری مربوط به دو سال پیش است که اخیرا در فضای مجازی منتشر شده. متعاقب این اتفاق پیمانکار خاطی پس از دو سال خلع ید شد،‌ اما بازهم این سوال و انتقاد مطرح است که چرا نظارت بر حسن اجرای فعالیت پیمانکاران در حدی است که […]

فیلم کشتار سگ‌های ولگرد در کهریزک، براساس گفته مسئولان شهری مربوط به دو سال پیش است که اخیرا در فضای مجازی منتشر شده. متعاقب این اتفاق پیمانکار خاطی پس از دو سال خلع ید شد،‌ اما بازهم این سوال و انتقاد مطرح است که چرا نظارت بر حسن اجرای فعالیت پیمانکاران در حدی است که تنها تحریک افکار عمومی منجر به برکناری‌ها می‌شود؟
مشاور محیط زیست شهرداری تهران می‌گوید: فیلم منتشر شده مربوط به گذشته است. در آن زمان مرکز نگهداری حیوانات ولگرد شهر تهران فاقد دوربین مداربسته بود و این انحراف از همان دستورالعمل رخ داد که با آن برخورد شد.
محمد هادی حیدرزاده به دستورالعمل ساماندهی حیوانات ولگرد و کارگروه‌هایی که در دستورالعمل از آنها یاد شده، اشاره کرده و می‌گوید: در دستورالعمل ساماندهی یک کارگروه ملی و یک کارگروه استانی و شهرستانی داریم. کارگروه‌های ملی در این‌باره تشکیل می‌شوند اما کارگروه‌های استانی و شهرستانی کمتر تشکیل شده‌اند، و این اتفاق باید بهانه‌ای شود تا دستگاه‌های متولی مانند محیط زیست،‌ دامپزشکی و فرمانداری،‌ ورود بیشتری به مساله ساماندهی حیوانات ولگرد داشته باشند.حیدرزاده در ادامه به ارسال نامه‌ای از سوی شهرداری به فرمانداری تهران، درخواست تشکیل کارگروه شهرستانی و ارائه گزارش اشاره می‌کند و می‌افزاید: با دامپزشکی تهران مکاتباتی انجام شد تا باتوجه به خلع ید پیمانکار،‌ از تعدادی دامپزشک برای عقیم‌سازی استفده شود.حیدرزاده در ادامه می‌افزاید: ورودی سگ‌ها به تهران زیاد است و حریم تهران به اندازه چند کشور آسیایی است.

برای پیمانکاران الزامی برای ارائه خدمات درست وضع شود
با این وجود عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران نسبت به مشارکت تشکل‌های مردم نهاد در طرح ساماندهی حیوانات ولگرد شهری نظر متفاوتی دارد. الهام فخاری با تاکید بر لزوم بازنگری در شیوه نظارت و تدوین آیین‌نامه‌ها در پاسخ به این سوال که شهرداری به دلیل بزرگ بودن از توان نظارتی کافی در زیرمجموعه‌های خود برخوردار نیست، می‌گوید: ساختار شهرداری بزرگ یا کوچک فرقی نمی‌کند،‌ این مساله باید جزو کارهای ویژه مدیریت و معاونت خدمات شهری قرار می‌گرفت تا فرایندهای انتخاب و نظارت بر پیمانکاران اصلاح شود. کار کردن با همان شیوه و با همان پیمانکارها لزوما نتیجه بهتری را رقم نمی‌زند و باید برای پیمانکاران الزامی وجود داشته باشد تا برای قراردادی که می‌بندند، خدمات درستی ارائه دهند.

شکل نادرست روابط کاری‌ به چنین فیلم‌هایی می‌انجامد
وی با تاکید بر اینکه در آیین‌نامه‌ها و شیوه نظارت بر پیمانکاران باید بازنگری شود، می‌افزاید: نظام رتبه‌بندی کارفرماها باید جدی‌تر گرفته شود. متاسفانه شکل نادرست از روابط کاری که در برخی فضاهای کاری شهری وجود دارد آنهم برای از میدان به در کردن رغیب، باعث می‌شود آنها دست به چنین اقداماتی می‌زنند. انتظاری که از چهره‌های رسانه‌ای و چهره‌های محبوب اجتماعی می‌رود نیز این است که قبل از موضع‌گیری و هرگونه واکنشی؛ اطلاعات خود را تکمیل کنند تا از این محبوبیت اجتماعی برای اصلاح روند و بهبود ساختار خدمات اجتماعی بتوانند کمک بگیرند.وی در ادامه می‌افزاید: باید برای وضعیت پناهگاه‌ها و مراکز نگهداری، شرایط عقیم‌سازی و پلاک‌گذاری و میکروچیپ‌ها استاندارد شهری تعریف شود. من نسبت به واگذاری این موارد به سازمان‌های مردم‌نهاد منتقد هستم،‌ مگر پلاک‌گذاری درختان در شهر را سازمان‌های مردم نهاد انجام می‌دهند؟ این یک کار شهری است و باید دستگاه مسئول فضاهای عمومی شهری آن را انجام دهد.

موج واکنش‌ها فروکش می‌کند تا اتفاق بعدی
در این میان فعالان حقوق حیوانات به نکات دیگری اشاره می‌کنند. آنها معتقدند این شیوه کنشگری و فضاسازی رسانه‌ای هر بار تکرار می‌شود و با فروکش کردن تب و تاب رسانه‌ای مجددا شاهد چنین اقداماتی هستیم و شهرداری‌ها به دلیل منافع مالی چندان تمایلی برای ورود جدی به این قضیه ندارند.
در همین رابطه،‌ سپهر سلیمی (فعال حقوق حیوانات)‌ می‌گوید: در مساله ساماندهی سگ‌ها همیشه بحث کشتار آنها مطرح است و با گسترش شبکه‌های اجتماعی ما بیشتر از این اتفاقات باخبر می‌شویم. همیشه اقدامات به همین روالی که اکنون شاهد هستیم رخ می‌دهد،‌ یعنی یکسری اعتراف کرده‌اند،‌ حامیان واکنش نشان داده‌اند،‌ مسئولین تایید یا تکذیب و قول‌های می‌دهند و رسانه‌ها خبرسازی می‌کنند،‌ پس از مدتی موج واکنش‌ها فروکش می‌کند تا مورد بعدی پیش آید.
این فعال حقوق حیوانات درباره اینکه مدیریت پسماند در جلوگیری از رشد جمعیت سگ‌های ولگرد موثر است یا خیر و صحبت‌های مدیرعامل سازمان پسماند که نقش غذا دادن انسان به سگ‌های ولگرد را نسبت به پسماند در افزایش جمعیت آنها موثرتر می‌داند، می‌افزاید: این حرف کاملا غلط است. در تهران به صورت روزانه در حدود ۹هزار تن پسماند تولید می‌شود و مقایسه آن با غذادهی انسان‌ها اصلا قابل مقایسه نیست. البته این به معنی تایید غذادهی نیست و کاملا کار اشتباهی است،‌ اما اینکه توپ را در زمین مردم اندازیم،‌ فرافکنی است.