علی اصغر مونسان کیست؟ اکنون علی اصغر مونسان، به عنوان «سرپرست وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» در این سمت فعالیت می‏ کند. وی دکترای رشته عمران از دانشگاه صنعتی شریف، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت ساخت از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی از سازمان مدیریت صنعتی و کارشناسی عمران […]

علی اصغر مونسان کیست؟
اکنون علی اصغر مونسان، به عنوان «سرپرست وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» در این سمت فعالیت می‏ کند. وی دکترای رشته عمران از دانشگاه صنعتی شریف، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت ساخت از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی از سازمان مدیریت صنعتی و کارشناسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف است.
او پیش از این رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و پیش تر عضو هیات مدیره و مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران بود.
همچنین مسئولیت هایی ازجمله عضویت در هیات مدیره و مدیرعاملی سازمان مهندسی و عمران شهر تهران، عضو هیات مدیره و مدیرعاملی شرکت آتی ساز (بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی)، عضویت در هیات مدیره و معاونت اجرایی شرکت هریس (ستاد اجرایی فرمان امام ره)، عضویت در هیات مدیره و معاونت اجرایی شرکت دی (بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی) و مدیر نمونه شهرداری تهران در سال ۱۳۹۱ از دیگر سوابق اجرایی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش است.
دکتر مونسان در حوزه های مختلف نظیر توسعه زیرساخت و سرمایه گذاری توسعه فضاهای فرهنگی تجارب اجرایی و مدیریتی موثری در کارنامه دارد و از سوابق علمی و پژوهشی متعدد در حوزه های فنی و مدیریتی و نیز تدریس در دانشگاه برخوردار است.

میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در طول حیات خود، روسای مختلفی را به خود دیده است. روسایی که برخی ‌شان پس از رفتن از این سازمان تبدیل به سیاستمدارانی جنجالی شدند.
سال ۱۳۸۳ حسین مرعشی به عنوان رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منصوب شد. باوجود کارنامه قابل قبولی که ارائه داد، اما پس از انتخابات سال ۸۸ به اتهام توهین به نظام به یکسال حبس محکوم شد.
یکی از پرحاشیه ترین روسای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اسفندیار رحیم مشایی بود که در سال ۹۲ برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شد اما صلاحیتش رد شد و در سال ۹۷ به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۶سال و نیم زندان محکوم شد.
حمید بقایی که پس از مشایی روی کار آمد نیز، با اتهامات متعدد و پرونده پرسروصدا به ۱۵سال حبس، رد مال و جزای نقدی محکوم شد.
روح‌الله احمدزاده کرمانی، سید حسن موسوی و محمدشریف ملک‌زاده سه رییس دیگری بودند که سازمان میراث فرهنگی در آخرین روزهای دولت احمدی نژاد به روی خود دید. جز سید حسن موسوی دو انتخاب دیگر نیز حواشی‌ زیادی به همراه داشتند.
با روی کار آمدن دولت جدید، اولین انتخاب حسن روحانی محمدعلی نجفی برای ریاست سازمان میراث فرهنگی بود. وی از ۲۶ مرداد ۹۲ تا ۱۰بهمن۹۲ ریاست این سازمان را به عهده داشت که با اعلام بیماری قلبی از ریاست سازمان میراث فرهنگی استعفا داد و در نهایت به اتهام قتل همسر خود تیتر رسانه ها شد. مسعود سلطانی‌فر، و زهرا احمدی پور دیگر روسایی بودند که بر صندلی ریاست سازمان تکیه زدند. آخرین رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، علی اصغر مونسان بود که از ۲۲ مرداد ۹۶ تا ۱۴ مرداد ۹۸ رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بود. از این تاریخ به بعد و با توجه به طرح مجلس شورای اسلامی مبتنی بر تبدیل سازمان به وزارتخانه، و با حکم رییس جمهور، علی اصغر مونسان، سرپرست وزارت تازه تاسیس میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شد.

حمایت ها از وزیر پیشنهادی
بیش از یک ماه است که وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با سرپرستی مونسان کار خود را آغاز کرده است. روی کار آمدن هر مسئولی در هر سمتی برای خودموافقان و مخالفانی دارد. در این بین با توجه به کارهای صورت گرفته از سوی مونسان، بیانیه هایی به حمایت از ایشان منتشر شده است.
به گفته نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، مجلس از مونسان به عنوان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی حمایت می‌کند. محمدرضا پورابراهیمی گفت: آن چه ما از برنامه ایشان دیدیم مورد تایید ما است و ما از ایشان به عنوان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری حمایت می‌کنیم.
وی افزود: با شناختی که از عملکرد مونسان و فعالیت‌های ایشان در مجموعه اقتصادی داشتم ایشان فردی مسلط به موضوعات، پیگیر و دارای خصوصیت تعاملی به خصوص با مجلس است و در مدتی که به عنوان معاون رئیس جمهور در سازمان میراث فرهنگی فعالیت داشته اقدامات قابل قبولی انجام داده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که ظرفیت‌های اقتصادی مجموعه میراث فرهنگی در سال‌های اخیر مغفول مانده یادآور شد: این امر می‌تواند منشا تحولات اقتصادی شود. یکی از ظرفیت‌های اقتصاد بدون نفت هم در حوزه گردشگری است که ایشان برنامه جامه‌ای در حوزه اقتصاد گردشگری و صنایع دستی دارد که از نظر ما قابل قبول است.

فعالیت های مثبت
نماینده فارس در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص گزینه پیشنهادی برای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی، گردشگری، اظهار داشت: مونسان طی این مدتی که در سازمان حضور داشته، فعالیت های مختلفی را آغاز کرده‌ که تاکنون بسیار مثبت بوده است.
علی اکبری ابراز امیدواری کرد تا با حضور علی اصغر مونسان در وزارتخانه جدید التاسیس میراث فرهنگی، روندهای تازه ای آغاز شده و روند و برنامه های فعلی و آینده نیز تقویت شوند.
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی در ادامه گسترش گردشگری داخلی و خارجی را از دستاوردهای مونسان در این مدت ارزیابی کرد و افزود: با وجود تحریم ظالمانه علیه ایران گردشگری می تواند بخشی از مشکلات را کاهش دهد.
سلمان خدادای نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این‌باره، گفت: در میان افراد متعددی که در این مدت به سازمان میراث فرهنگی، آمده و رفتند، مونسان بهترین عملکرد را داشته است.
وی با بیان این که ارزیابی‌های انجام گرفته نشان می ‌دهد مونسان بهترین گزینه برای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، افزود: او فردی لایق برای این پست هست. مونسان فردی مطلع و پیگر برای قبول وزارت است.

عملکرد قابل قبول
نماینده مردم خوزستان در مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به حضور این مدت مونسان در سازمان میراث فرهنگی گفت: عملکرد وی این مدت در بخش میراثی و گردشگری قابل قبول است.
سید راضی نوری افزود: در ابتدای تشکیل وزارتخانه باید از فردی برای مدیریت آن استفاده شود که تجربه مدیریت در آن حوزه را داشته باشد و بکارگیری از فردی که در آن حوزه فعالیت نداشته صحیح نیست.
وی سعه صدر و پیگیر بودن را از خصوصیات فردی دانست که باید پست وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را بر عهده بگیرد و گفت: در جلسات متعددی که با آقای مونسان داشتیم، به نظر می رسد او از این ویژگی‌ها بررخوردار است.
در این میان جامعه هتلداران ایران نیز از علی‌اصغر مونسان به عنوان وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حمایت کرد. دبیر کمیته اطلاع‌رسانی و تبلیغات جامعه هتلداران ایران با اعلام خبر حمایت جامعه هتلداران ایران از علی‌اصغر مونسان به عنوان وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بیانیه این تشکل را ارائه داد.

شرایط نامناسب اقتصادی
رئیس انجمن صنفی آژانس‌های خدمات مسافرتی کردستان گفت: «در دوران مدیریت دکتر علی‌اصغر مونسان باوجود وضعیت بغرنج اقتصادی ایران چه در داخل و چه در خارج حوزه‌های گردشگری توانستند موفق عمل کنند.»
هوشنگ جواهری گفت: «در این شرایط نامناسب اقتصادی آمار دو برابری ورودی گردشگران به کشور را داشته‌ایم.»
رئیس انجمن صنفی آژانس‌های خدمات مسافرتی کردستان بیان کرد: «یکی از کارهای مهم و اساسی آقای مونسان توجه به مناطق کم برخوردار حوزه گردشگری در سطح کشور و تبدیل گردشگری سنتی به گردشگری مدرن بود.»
جواهری خاطرنشان کرد: «توجه به مناطق گردشگری کمتر توسعه‌یافته کشور باعث رشد این مناطق و شناخته شدن آن‌ها در سطح ایران شد.»

مشارکت بخش خصوصی
عضو کمیسیون فرهنگی در مجلس شورای اسلامی گفت: «نگاه مونسان در توسعه میراث فرهنگی و گردشگری، همواره معطوف به بکارگیری مشارکت در بخش خصوصی است که می‌تواند به توسعه گردشگری کمک کند.»
غلامرضا کاتب درخصوص گزینه پیشنهادی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی، گردشگری اظهار داشت: «مونسان تجربه طولانی طی مدت ریاست خود در این سازمان در بخش گردشگری و سرمایه‌گذاری داشته و عملکرد او همواره مثبت بوده است.»
نماینده گرمسار در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد:‌ «وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی، گردشگری همچنین تجربه خوبی در منطقه آزاد کیش، توسعه گردشگری در این بخش داشته و گزینه‌ای مناسبی برای تصدی این وزارتخانه است.»

انجمن های صنفی
انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، در نامه‌ای به رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی حمایت خود را از دکتر مونسان به‌عنوان وزیر پیشنهادی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اعلام کرد.
همچنین انجمن راهنمایان گردشگری استان هرمزگان در نامه‌ای خطاب به دکتر علی اصغر مونسان سرپرست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حمایت خود را از عملکرد ایشان اعلام کرد.

تحول در گردشگری
عضو فراکسیون فرش و صنایع‌دستی مجلس گفت: «در دوره مدیریت آقای مونسان در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شاهد تحولات خوبی بودیم.»
نماینده علی‌آباد کتول در مجلس گفت: «بعد از ابلاغ قانون تشکیل این وزارتخانه، رئیس‌جمهوری آقای مونسان رئیس قبلی سازمان را به‌عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب کرد. عملکرد ۲ ساله آقای مونسان در این سازمان نشان داده که او می تواند وزیر خوبی بر این وزارتخانه باشد.»
عضو فراکسیون فرش و صنایع دستی مجلس تعامل خوب سرپرست این وزارتخانه با نمایندگان مجلس را یکی از نقاط قوت مونسان ذکر کرد و افزود: «آقای مونسان در دوره مدیریت خود توانست در بخش گردشگری تحول خوبی ایجاد کند و این صنعت رونق بگیرد.»

سخن پایانی
آنچه در پایان قابل ذکر است، اقدامات اخیر سازمان درخصوص ثبت جهانی آثار تاریخی مثل شهر یزد و جنگل های هیرکانی است، همچنین اتفاقی که برای استرداد اشیای تاریخی ‌افتد و چندین سال پرونده سرسرباز هخامنشی دنبال شد تا اینکه در این دوره به ایران برگشت و رأی دادگاه آمریکا به نفع ایران شد، قابل ستایش است. بر همین اساس و با توجه به تلاش های دکتر مونسان که نشان از آشنایی و لمس کامل با امور مربوط به این مجموعه است، همچنین حمایت های نمایندگان و اصناف مرتبط با وزارتخانه، می توان به سرنوشت این وزارتخانه با سکانداری ایشان، امیدوار بود. به امید تحولات جدید و مثبت در عرصه اقتصادی در این حوزه.